Autoritatea de Supraveghere Financiară din SUA (SEC) se pregăteşte să aducă noi acuzaţii Credit Suisse, potrivit cărora compania inducea în eroare investitorii, "umflând" rapoartele activelor aflate în administrarea băncii, au declarat persoane apropiate cazului, citate de FT.com.
Publicaţia britanică susţine, citând SEC, că, începând cu 2012, Credit Suisse calcula uneori impropriu activele clienţilor din SUA drept active nete noi pentru banca elveţiană.
Investitorii urmăresc îndeaproape activele nete noi, deoarece acestea sunt considerate o măsură a performanţei diviziei.
Negocierile dintre Credit Suisse şi SEC asupra unor acuzaţii civile continuă, iar Credit Suisse încearcă să minimizeze efectul pe care îl au aceste rapoarte asupra investitorilor. Cazul este neobişnuit pentru SEC, susţine FT, care spune că nu este clar cu ce fel de sancţiuni s-ar putea confrunta Credit Suisse.
Banca a refuzat să comenteze, însă raportul său pe anul 2014 semnalează că ancheta SEC ar putea fi un potenţial risc juridic.
De asemenea, banca a informat în luna octombrie că a înăsprit standardele interne privind calculul activelor administrate.
Acuzaţiile despre calculul activelor nete noi ale Credit Suisse au fost făcute publice, pentru prima dată, în februarie 2012, de către Subcomisia Permanentă pentru investigaţii din Senat, care a instrumentat cazul timp de doi ani şi a acuzat Credit Suisse că a ascuns valoarea reală a activelor ca să prezinte o imagine pozitivă investitorilor.
Ancheta a scos la iveală un email din februarie 2012 al lui Rolf Bogli, şef clienţi mari în Elveţia, în care preciza că activele nete noi ale băncii sunt "foarte dezamăgitoare până acum".
"În ceea ce priveşte capacitatea noastră de a atrage clienţi şi active noi, este extrem de important să luăm toate măsurile posibile pentru a schimba acest lucru într-o poveste pozitivă în următoarele săptămâni", a scris el.