Credite de peste 150 de miliarde de dolari, amânate la plată de marile bănci din SUA

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 august 2020

Credite de peste 150 de miliarde de dolari, amânate la plată de marile bănci din SUA

Primele patru mari bănci din Statele Unite ale Americii (SUA) au acordat, până la mijlocul anului curent, amânări la rambursarea de credite de cel puţin 151,5 miliarde de dolari, în condiţiile în care împrumutaţii - de la întreprinderi mici la proprietari de locuinţe - au solicitat scutirea temporară de la plata datoriei, pe fondul pandemiei de coronavirus, conform datelor Bloomberg.

Programele în cauză variază de la o bancă la alta şi în funcţie de tipurile de împrumuturi, Bank of America oferind, spre exemplu, amânări de până la 60 de zile pentru cardurile de credit destinate consumatorilor, iar JPMorgan Chase - amânări de trei luni pe parcursul unui an pentru ipotecile rezidenţiale. Cei doi creditori, împreună cu Citigroup şi Wells Fargo, au dezvăluit detalii despre amânarea plăţii creditelor în documentele de raportare financiară pentru trimestrul al doilea depuse la autoritatea pieţei de capital din SUA (SEC).

Incertitudinea cu privre la durata pandemiei de Covid-19 şi a crizei economice pe care aceasta a generat-o a făcut dificilă stabilirea, de către bănci, a volumului creditelor susceptibile să devină neperformante. JPMorgan, Bank of America, Citigroup şi Wells Fargo, primii mari creditori ai SUA, au pus deoparte provizioane de peste 30 de miliarde de dolari pentru pierderi din împrumuturi în cel de-al doilea trimestru din 2020, suma fiind aproape de un nivel record, semn că programele de ajutor din partea statului nu pot fi suficiente pentru a evita o creştere masivă a datoriilor neperformante, potrivit Bloomberg.

Amintim că administraţia americană a lansat programe de susţinere începând cu luna martie, urmărind astfel să evite colapsul financiar al multor gospodării şi să ajute întreprinderile mici într-un moment în care economia era blocată din cauza răspândirii pandemiei.

Cele mai mari patru bănci din SUA au moduri diferite de raportare a amânărilor la plăţi şi a modificărilor împrumuturilor, iar soldul total al finanţărilor amânate la plată este, probabil, mai mare de 151,5 miliarde de dolari, conform sursei.

În timp ce Wells Fargo, spre exemplu, a raportat credite de consum cu amânări la plată de 44,2 miliarde de dolari la jumătatea lui 2020, banca a informat că a modificat termenii pentru credite comerciale de 38,2 miliarde de dolari fără să dezvăluie suma restantă la plată în 30 iunie 2020.

Amânările la plata creditelor ipotecare rezidenţiale şi la împrumuturile de consum garantate cu o ipotecă secundară au fost o temă comună pentru toate cele patru bănci menţionate. Majoritatea amânărilor pentru consumatorii clienţi ai Wells Fargo au privit ipoteci primare şi secundare combinate de 35 de miliarde de dolari, reprezentând 12%, respectiv 10% din fiecare tip de împrumut, notează sursa. Conform acesteia, aproape 9% din portofoliul imobiliar rezidenţial al JPMorgan a fost supus amânărilor la plată, reprezentând aproape trei sferturi din totalul împrumuturilor de consum de 28,3 miliarde dolari amânate.

La Citigroup, cardurile de credit de consum reprezentau cea mai mare proporţie a împrumuturilor cu modificări ale termenelor de rambursare, respectiv datorii de 6,9 miliarde de dolari amânate prin diverse programe. Suma reprezintă 5% din afacerile cu carduri de credit derulate de bancă în America de Nord. Instituţia de credit a modificat termenele pentru împrumuturi de consum de circa 20 de miliarde de dolari la nivel global, potrivit datelor de la finele lunii iunie.

Bank of America a amânat plata pentru credite comerciale de 7,7 miliarde de dolari, respectiv pentru împrumuturi de consum şi destinate micilor afaceri în valoare de 28,5 miliarde de dolari. Circa 7% din soldurile cardurilor de credit de consum au beneficiat de modificări, respectiv 20% din datoriile pe carduri ale companiilor mici, potrivit Bloomberg.

Amintim că, în luna iulie, JPMorgan Chase & Co., cea mai mare bancă din SUA după valoarea activelor, a informat că, în trimestrul al doilea din 2020, şi-a constituit provizioane de 8,9 miliarde de dolari pentru pierderile preconizate din împrumuturile care nu vor putea fi rambursate de clienţi din cauza problemelor financiare generate de pandemia de Covid-19. Profitul instituţiei de credit a fost de 4,69 miliarde de dolari în intervalul aprilie-iunie 2020, mai mic cu 51% faţă de cel de 9,65 miliarde de dolari din trimestrul al doilea din 2019. Veniturile au crescut, însă, cu 15%, la 33 de miliarde de dolari.

La rândul său, Citigroup Inc. a raportat un declin cu 73% al câştigului net în trimestrul al doilea din anul curent, la 1,32 miliarde de dolari, de la 4,8 miliarde de dolari în intervalul similar din 2019. În schimb, veniturile s-au majorat cu 5%, la 19,77 miliarde de dolari. Banca şi-a constituit provizioane de circa 8 miliarde de dolari în perioada de raportare.

Wells Fargo & Co. a dezvăluit pierderi de 2,4 miliarde de dolari pentru trimestrul al doilea din 2020, faţă de un profit de 6,2 miliarde de dolari în acelaşi interval din 2019. Pierderea trimestrială este prima consemnată de Wells Fargo după criza financiară din 2008. Veniturile băncii s-au redus cu 17%, la 17,84 miliarde de dolari. Wells Fargo şi-a constituit provizioane de 8,4 miliarde de dolari în trimestrul al doilea.

Bank of America Corp. a înregistrat un profit net de 3,5 miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie 2020, faţă de 7,3 miliarde de dolari în acelaşi interval din 2019. Declinul a fost generat de constituirea unor provizioane de 4 miliarde de dolari pentru pierderile din credite. Veniturile totale ale băncii au scăzut cu 3%, la 22,3 miliade de dolari.

În opinia analiştilor, pandemia de coronavirus va produce pierderi uriaşe în sectorul bancar din SUA, pe fondul valului de datorii declanşat de şomajul în masă şi de problemele financiare ale clienţilor, dar şi din cauza dobânzilor extrem de scăzute, menţinute la un astfel de nivel conform politicii băncii centrale (Fed).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb