Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea programului "Investeşte în tine" a fost aprobată, ieri, de Guvern, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, subliniind: "Este un program care îşi propune să contribuie la creşterea forţei de muncă în acele zone ale ţării unde se simte lipsa calificărilor în mai multe domenii".
Programul "Investeşte în tine" permite acordarea de credite garantate în proporţie de 80% de stat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 55 de ani, care sunt înscrise în învăţământ sau urmează anumite cursuri profesionale.
Conform reprezentantului Guvernului, împrumutul se acordă sub forma unui credit cu trageri multiple, în funcţie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă, iar creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie, care poate fi până la 5 ani. "Finanţatorul este obligat să acorde această perioadă de graţie egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani", a spus Nelu Barbu.
Potrivit acestuia, cheltuielile eligibile sunt din domenii diverse: educaţie, cultură, sănătate, sport, amenajarea locuinţelor.
Nelu Barbu a precizat: "Plafonul anual al garanţiilor, modalitatea şi condiţiile de acordare, condiţiile de eligibilitate a instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare şi a persoanelor fizice beneficiare ale programului, precum şi regulile de gestionare a garanţiilor se vor stabili prin hotărâre de Guvern, ce va fi elaborată de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi Ministerul Finanţelor Publice şi, evident, va fi supusă aprobării Guvernului. E, practic, vorba despre normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, care a fost adoptată astăzi în Guvernul României".
Programul "Investeşte în tine" contravine normelor Băncii Naţionale a României (BNR), avertizează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, care ne-a explicat, recent: "În primul rând că împrumuturile acordate prin acest program guvernamental se întind pe o perioadă de zece ani, iar creditele pentru consum sunt limitate la cinci ani, conform reglementărilor în vigoare. Aşadar, termenii de maturitate sunt în contradicţie.
Totodată, din punct de vedere al modului în care se califică cei interesaţi, aici intră inclusiv persoanele care nu au un loc de muncă, iar regulamentul BNR impune persoanelor care doresc să se împrumute să facă dovada unor venituri. Din nou, programul contravine reglementărilor bancare. Acesta nu are nicio legătură legile din domeniu, nici în ceea ce priveşte criteriile de încadrare a potenţialilor debitori, nici din perspectiva caracteristicilor creditului".
Deşi debitorii împrumutaţi în franci elveţieni nu sunt de acord cu acest program, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), ne-a spus, la începutul acestui an, că un astfel de program ar fi binevenit, mai ales în condiţiile în care în alte state există un astfel de sistem.