CREDITELE ÎN FRANCI ELVEŢIENI Palma justiţiei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 iulie 2015

Dacă negocierile colective dintre clienţi şi bănci au avut zero rezultate, oamenii pierzându-şi ultima speranţă în bunăvoinţa instituţiilor de credit, în prima zi a acestei luni, băncile au primit o palmă din partea justiţiei.

În premieră, o instanţă din Capitală a îngheţat cursul leu/CHF, într-un contract de credit al OTP Bank.

După câteva procese câştigate de consumatori, în instanţele din ţară, pe denominarea creditelor în franci elveţieni (CHF), săptămâna trecută, Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză unui debitor care a solicitat să plătească ratele la cursul din momentul contractării împrumutului în CHF.

Printre altele, Instanţa obligă OTP Bank să încaseze ratele la cursul istoric şi să-i înapoieze debitorului atât contravaloarea comisionului de acordare, cât şi sumele rezultate din diferenţele de curs valutar şi plătite de client până în prezent.

Avocatul Codruţ Avram, care îl reprezintă pe client, consideră că această hotărâre reprezintă "un precedent extrem de important, având în vedere multitudinea de contracte de acest gen încheiate de către consumatori". Domnia sa subliniază că prevederile contractuale referitoare la riscul valutar sunt similare celor existente în contractele altor bănci.

Şi alţi specialişti în justiţie sunt de părere că decizia dată de Tribunalul Bucureşti în prima zi din luna în curs este o "lovitură grea" dată băncii în cauză, care va deschide calea unor noi litigii în acest domeniu.

Cursul la care urmează să fie stabilite ratele bancare este de 1,8894 lei/CHF, în timp ce cursul anunţat vineri de BNR se ridică la 4,2825 lei/CHF.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Tribunalului Capitalei, decizia justiţiei prevede următoarele: "Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit bancar nr. (...). Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF. Obligă pârâtele să procedeze la calcularea ratelor aferente contractului de credit sus menţionat funcţie de valoarea leu/CHF de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF, aceste rate urmând să fie recalculate de la data semnării contractului şi până la sfârşitul perioadei de contractare, respectiv, 01.07.2037, reclamanta urmând să achite ratele aferente creditului contractat la valoare leu/CHF anterior menţionată. Obligă pârâtele să plătească reclamantei sumele achitate în plus în temeiul contractului sus menţionat, rezultate din diferenţa de curs valutar valabil de la momentul efectuării fiecărei plăţi şi cursul valutar valabil de la data semnării contractului de credit (1,8894 lei), sume la care urmează să se calculeze si dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării fiecărei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acestora de către pârâte. (...) Obligă pârâtele să plătească reclamantei suma de 6.359 CHF în echivalent lei la cursul BNR din data efectuării plăţii, cu titlu de comision de acordare, sumă la care urmează să se calculeze şi dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării acestei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acesteia de către pârâte. Respinge cererea reclamantei privind restituirea creditului în lei ca neîntemeiată".

Banca are dreptul să formuleze Apel în 30 de zile de la comunicarea deciziei.

Laszlo Diosi, CEO OTP Bank România, ne-a transmis, vineri, că, întrucât procesul este încă pe rol şi decizia nu este una definitivă, până la soluţionarea cazului nu se poate pronunţa în legătură cu decizia finală.

Domnia sa a adăugat: "Subliniem că OTP Bank este prima instituţie bancară ce a reacţionat prompt la evoluţia neaşteptată a cursului de schimb valutar al francului elveţian. Am oferit şi continuăm să oferim soluţii concrete clienţilor noştri, pentru a reduce semnificativ impactul factorilor externi asupra ratelor lunare de rambursare. Totodată, suntem printre primele bănci din România care au introdus încă din 2009 programe dedicate protecţiei clienţilor care întâmpină dificultăţi în respectarea obligaţiilor contractuale în relaţie cu banca. În plus, analizăm toate soluţiile posibile pentru reducerea ratelor aferente creditelor în franci elveţieni la un nivel similar sau mai mic cu cel din decembrie 2014. Suntem întotdeauna deschişi dialogului direct cu debitorii, vom continua să analizăm în mod constant evoluţia pieţei şi vom adopta toate măsurile impuse de contextul economic şi financiar".

Reprezentanţii OTP Bank urmează să se întâlnească, mâine, 7 iulie, cu echipa de negociere care i-a reprezentat pe împrumutaţii în CHF la negocierile colective cu băncile, ca să îi prezinte soluţii care să vină în sprijinul debitorilor, în urma analizării rezultatelor unui proiect-pilot aflat în plină desfăşurare.

În cadrul unui interviu acordat recent ziarului BURSA, Laszlo Diosi ne-a declarat că banca derulează un program pilot pentru reducerea ratelor aferente creditelor în franci elveţieni (CHF). Domnia sa ne-a precizat că intenţia instituţiei bancare este să aducă ratele debitorilor împrumutaţi în moneda elveţiană la un nivel mai mic decât cel de la finalul anului trecut, prin reducerea dobânzilor, dar că nu au fost cuantificate, încă, rezultatele programului pilot.

"Oferta noastră este valabilă pentru şase luni, dar, aşa cum le explicăm şi clienţilor, subliniem că piaţa încă nu s-a stabilizat şi, în acest context, programul se va putea prelungi. După fiecare perioadă, vom analiza modalităţile în care va trebui să procedăm pentru stabilizarea ratelor la un nivel care să nu-l depăşească pe cel din ultima lună a anului trecut. Avem mai multe modele, pe mai multe tipuri de clienţi şi situaţii şi încă nu ştim ce rezultate vom avea".

Programul presupune discounturi pe care banca şi le va asuma, potrivit şefului băncii, care ne-a spus: "Noi ne vom asuma în proporţie de 100% pierderea suferită în urma aplicării acestor reduceri". Laszlo Diosi ne-a precizat că OTP Bank alocă în fiecare lună peste 1 milion de lei pentru acest program.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Drptatea iese la iveala, mai greu dar iese.Aceste credite au fost ilegale de la inceput.Indiferent cat ne mint bancile si BNR-ul in momentul acordarii acestor credite s-au facut multe ilegalitati, de la norme de creditare stabilite de BNR la bani nelivrati in cont, nu exista extrase de cont cu banii in franci dati oamenilor.Noi nu ne vom lasa si vom aduce la suprafata toate neregulile.

    Si eu am fost pacalita de banca Piraeus. Mi-au spus ca nu ma incadrez la un credit in EURO, insa mai bine sa iau un credit in CHF argumentand ca este dobanda mica, francul este cea mai stabila moneda etc. Acum, dupa ce am platit 7 ani, le-am propus sa impartim riscurile, sa-si asume si banca partea ei de vina pentru ca ei au vandut aceste produse bancare TOXICE. ce credeti ca mi-a raspuns un director de la Piraeus? " pai doamna, sunt si magazine care vand otrava si sunt legale!" Corect, insa pe produse au o atentionare :: atentie, produs toxic! Nu impacheteaza otrava in ambalaj de zahar sa pacaleasca populatia!

    Bancile = camatariel legalizata de BNR si stat! Simitim asta zilnic pe propriile piei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb