Creditul în valută prinde viteză

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 mai 2004

Tendinţa de apreciere a leului faţă de euro din primul trimestru al anului şi dobînzile mari practicate la creditarea în lei au făcut ca firmele şi populaţia să se orienteze cu precădere către creditele în valută. Creditul neguvernamental a crescut în luna martie cu 3,5% (3% în termeni reali), în special pe seama componentei în valută, care a avansat cu 5,9%, cel mai pronunţat ritm de creştere din ultimele şase luni. Creditul în lei s-a majorat doar cu 0,6%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

"Preconizăm o nivelare a creditului în lei şi o majorare mai pronunţată a celui în valută, pentru că dobînzile la intern sînt încă ridicate, iar băncile au condiţii favorabile pentru împrumuturi de pe piaţa externă", a declarat ieri viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care a participat la seminarul "Banking on Romania", organizat de "Financial Times Business" şi "The Banker".

Politica de apreciere în termeni reali a leului, care permite un control mai bun al inflaţiei şi reducerea decalajelor faţă de economiile ţărilor Uniunii Europene, are, însă, şi un revers: expansiunea creditului în valută.

Aceasta induce riscuri mai mari în sistemul bancar, generate de eventuale fluctuaţii ale cursului de schimb. În condiţiile în care BNR nu cotrolează ratele dobînzilor la valute, principala pîrghie de intervenţie este rata rezervelor minime obligatorii în valută.

Creditul neguvernamental s-a situat în luna martie la nivelul de 325.097 miliarde de lei. În perioada martie 2003 - martie 2004, creditul neguvernamental a crescut cu 65,2% (46,1% în termeni reali). Creditele în lei s-au majorat cu 86,2%, iar cele în valută au avansat cu 51,6%.

Economiile populaţiei au înregistrat în luna martie o creştere cu 2,9%, pînă la nivelul de 107.141 miliarde de lei. În intervalul martie 2003 - martie 2004, economiile populaţiei au crescut cu 15,1% (1,8% în termeni reali).

Depozitele în lei ale agenţilor economici au crescut în termeni nominali cu 4,4%, ajungînd la sfîrşitul lunii martie la 78.934 miliarde de lei.

Depunerile în valută ale rezidenţilor (inclusiv populaţia), exprimate în lei s-au majorat în luna martie în termeni nominali cu 7,8%, pînă la 188.211 miliarde de lei (4,6 miliarde de euro). Depunerile în valută ale populaţiei s-au majorat cu 4,1%, pînă la 91.503 miliarde de lei (2,2 miliade de euro). Depunerile în valută ale agenţilor economici s-au majorat cu 12,7%, pînă la 86.187 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro).

Masa monetară a fost la sfîrşitul lunii martie de 481.460 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de luna anterioară (4,5% în termeni reali).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb