• Îndatorarea Spaniei, la nivel record în trimestrul al doilea
Datoriile regiunilor spaniole autonome au continuat să crească în trimestrul al doilea din acest an, administraţiile locale care au probleme de lichiditate cerând guvernului de la Madrid să accelereze acordarea de bani din fondul de salvare destinat acestora.
Datoria regiunilor a crescut la 14,2% din Produsul Intern Brut (PIB), la finele lunii iunie 2012, de la 13,8% în primele trei luni ale anului, conform datelor publicate la sfârşitului săptămânii trecute, de Banca Spaniei. Cea mai îndatorată regiune este Catalonia, cu 44 miliarde de euro, urmată de Valencia - cu 21,4 miliarde de euro. Cele două regiuni au cerut, în ultimele săptămâni, ajutor financiar de la stat. Catalonia a solicitat 5 miliarde de euro, iar Valencia - 4,5 miliarde de euro.
Regiunile spaniole, care şi-au cheltuit cea mai mare parte din bugete pe sănătate şi educaţie, vor să-şi înjumătăţească deficitul bugetar combinat, anul acesta, la 1,5% din PIB, ca parte a eforturilor Spaniei de a micşora deficitul total la 6,3% din PIB.
Datoria publică totală a Spaniei a crescut la 75,9% din PIB în trimestrul al doilea, de la 72,9% în trimestrul anterior. Nivelul este unul record.
Până la sfârşitul anului, îndatorarea Spaniei va continua să crească şi va ajunge la 79,8% în decembrie, conform estimărilor oficiale. Guvernul de la Madrid anticipează că îndatorarea ţării va atinge 82,3% din PIB anul viitor, dar va coborî la 81,5% în 2014, respectiv la 80,8% în 2015.
• Băncile spaniole au împrumutat sume record de la BCE, în august
Băncile din Spania au împrumutat în august, de la Banca Centrală Europeană (BCE), o sumă record pentru a 11-a lună consecutiv, conform băncii centrale de la Madrid.
Împrumuturile nete ale băncilor spaniole de la BCE au ajuns la 388,7 miliarde euro luna trecută, de la 375,5 miliarde euro în iulie. Volumul brut al creditelor a atins 411,7 miliarde euro, faţă de 402,2 miliarde euro în iulie.
Îndatorarea Spaniei a urcat cu 9,2 puncte procentuale într-un an şi depăşeşte plafonul de 60% prevăzut în Pactul de Stabilitate al UE.