Cresc datoriile regiunilor spaniole autonome

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 septembrie 2012

Regiunile autonome au crescut povara fiscală a Spaniei, iar guvernul a creat un fond de 18 miliarde euro ca să sprijine aceste zone.

Regiunile autonome au crescut povara fiscală a Spaniei, iar guvernul a creat un fond de 18 miliarde euro ca să sprijine aceste zone.

Îndatorarea Spaniei, la nivel record în trimestrul al doilea

Datoriile regiunilor spaniole autonome au continuat să crească în trimes­trul al doilea din acest an, administraţiile locale care au probleme de lichiditate cerând guvernului de la Madrid să accelereze acordarea de bani din fondul de salvare destinat acestora.

Datoria regiunilor a crescut la 14,2% din Produsul Intern Brut (PIB), la finele lunii iunie 2012, de la 13,8% în primele trei luni ale anului, conform datelor publicate la sfârşitului săptămânii trecute, de Banca Spaniei. Cea mai îndatorată regiune este Catalonia, cu 44 miliarde de euro, urmată de Valencia - cu 21,4 miliarde de euro. Cele două regiuni au cerut, în ultimele săptămâni, ajutor financiar de la stat. Catalonia a solicitat 5 miliarde de euro, iar Valencia - 4,5 miliarde de euro.

Regiunile spaniole, care şi-au cheltuit cea mai mare parte din bugete pe sănătate şi educaţie, vor să-şi înjumătăţească deficitul bugetar combinat, anul acesta, la 1,5% din PIB, ca parte a eforturilor Spaniei de a micşora deficitul total la 6,3% din PIB.

Datoria publică totală a Spaniei a crescut la 75,9% din PIB în trimes­trul al doilea, de la 72,9% în trimes­trul anterior. Nivelul este unul record.

Până la sfârşitul anului, îndatorarea Spaniei va continua să crească şi va ajunge la 79,8% în decembrie, conform estimărilor oficiale. Guvernul de la Madrid anticipează că îndatorarea ţării va atinge 82,3% din PIB anul viitor, dar va coborî la 81,5% în 2014, respectiv la 80,8% în 2015.

Băncile spaniole au împrumutat sume record de la BCE, în august

Băncile din Spania au împrumutat în august, de la Banca Centrală Europeană (BCE), o sumă record pentru a 11-a lună consecutiv, conform băncii centrale de la Madrid.

Împrumuturile nete ale băncilor spaniole de la BCE au ajuns la 388,7 miliarde euro luna trecută, de la 375,5 miliarde euro în iulie. Volumul brut al creditelor a atins 411,7 miliarde euro, faţă de 402,2 miliarde euro în iulie.

Îndatorarea Spaniei a urcat cu 9,2 puncte procentuale într-un an şi depăşeşte plafonul de 60% prevăzut în Pactul de Stabilitate al UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb