Randamentele obligaţiunilor de stat ale Italiei, Spaniei şi Portugaliei au crescut, ieri, după votul antiausteritate al grecilor, la referendumul de duminică. Investitorii iau în calcul posibilitatea ca acest vot să determine ieşirea Greciei din zona euro.
Amintim că aproape 61% dintre participanţii la referendumul din 5 iulie, din Grecia, au votat împotriva măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali în schimbul reluării sprijinului financiar.
Randamentul obligaţiunilor Spaniei cu maturitatea la zece ani a crescut cu 0,10 puncte procentuale, la 2,31%, iar cel al titlurilor italiene, cu 0,09 puncte procentuale, la 2,33%. Randamentul titlurilor Portugaliei a urcat cu 0,12 puncte procentuale, la 3,06%.
Randamentele obligaţiunilor statelor de la periferia zonei euro sunt de peste două ori mai mari faţă de minimele atinse în martie, după lansarea de către Banca Centrală Europeană (BCE) a programului de achiziţii de active în sumă de 1.000 de miliarde de euro. Totuşi, acestea sunt cu mult sub nivelul atins în perioada de vârf a crizei datoriilor, în 2011-2012.
"Cresc randamentele" este o expresie echivalentă cu "scad preţurile".