O reuniune de urgenţă a fost convocată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru a discuta despre îngrijorările legate de stocurile Siriei, relatează Sky News. Există temerea că aceste arme riscă să fie scoase ilegal din ţară.
Ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a declarat că prăbuşirea regimului lui Bashar al-Assad este o şansă extraordinară de a scăpa Siria de armele chimice "odată pentru totdeauna".
OIAC a organizat joi o reuniune privată pentru a solicita celor 41 de state membre să ofere finanţare şi asistenţă tehnică necesare implementării unui proces de neproliferare a armelor chimice în Siria, un demers de lungă durată, scrie Sky News.
Siria deţine în continuare muniţii interzise, iar anchetele au confirmat utilizarea repetată a acestora de către forţele lui Assad pe parcursul celor 13 ani de război civil. Şeful OIAC, Fernando Arias, a declarat că le va cere noilor lideri sirieni să le permită anchetatorilor accesul în ţară pentru a continua munca de identificare a autorilor acestor atacuri. "Vrem să terminăm treaba şi este într-adevăr o oportunitate pentru noii conducători ai Siriei să colaboreze cu comunitatea internaţională, să colaboreze cu OIAC pentru a termina treaba odată pentru totdeauna", a declarat ambasadorul american Nicole Shampaine.
Cu Siria încă în dezordine şi o multitudine de grupuri armate în jurul ţării fracturate, OIAC ar dori să acţioneze rapid pentru a preveni căderea oricăror arme chimice în mâini greşite.
"Ştim că ISIS şi al-Qaida ştiu totul despre armele chimice şi ar dori să le deţină, aşa că este o preocupare reală", a declarat Hamish De Bretton Gordon, fost şef al unităţii de arme chimice a armatei britanice. El a adăugat că "nu este ideal" ca Israelul să bombardeze siturile de arme chimice lăsate "moştenire" de Assad şi că ar dori să vadă experţi pe teren pentru a le verifica.
Căştile albe, o organizaţie umanitară siriană, încearcă să le securizeze pentru a împiedica civilii să se rănească, a adăugat el.
Referindu-se la Regatul Unit, De Bretton Gordon a exprimat uimire faţă de faptul că fostul premier Ed Miliband nu poate recunoaşte că a "greşit în mod clar" atunci când a votat împotriva unei acţiuni militare a Regatului Unit în Siria în 2013. Miliband a declarat pentru Sky News că nu regretă decizia luată atunci când era liderul laburiştilor. El a explicat că, având în vedere războiul din Irak, planurile guvernului Cameron nu erau suficient de detaliate şi nu lămureau ce implicaţii ar fi avut o eventuală implicare a Marii Britanii, potrivit Sky News.
"Chiar sunt disperat, pentru că mi-am petrecut vara lui 2013 investigând alte atacuri cu gaz sarin şi era foarte clar că Assad folosea acest agent neurotoxic mortal", a mărturisit expertul De Bretton Gordon. Dacă Marea Britanie ar fi scos aceste arme, "sute de mii de vieţi ar fi fost salvate", a adăugat el. "Ştim ce hoţ şi mincinos a fost Assad. El a declarat doar aproximativ o treime din armele sale chimice şi apoi a continuat să le folosească în următorii 11 ani", a completat expertul britanic.
Organismul de supraveghere a armelor chimice doreşte ca noii conducători ai Siriei să acorde acces pentru a-i identifica pe autorii atacurilor cu arme chimice în care au ucis şi rănit mii de persoane în timpul războiului civil.
Siria a aderat la OIAC în 2013, iar 1.300 de tone de arme chimice şi precursori ai acestora au fost distruse de comunitatea internaţională. Cu toate acestea, după mai bine de un deceniu de inspecţii, Siria încă deţine muniţii interzise, notează Sky News.
ONU şi OIAC au documentat 34 de utilizări cunoscute ale armelor chimice în războiul civil sirian între 2013 şi 2018.
O evaluare recentă a ajuns la concluzia că au rămas 19 motive de îngrijorare, inclusiv "posibila dezvoltare şi producţie nedeclarată pe scară largă de arme chimice la două instalaţii declarate anterior ca fiind legate de armele chimice".
Siria condusă de Assad şi aliatul său militar Rusia au negat întotdeauna utilizarea armelor chimice în războiul civil, însă OIAC a constatat că utilizarea sistematică a bombelor cu clor, care au ucis şi rănit sute de persoane.
De asemenea, peste 1.000 de persoane au fost ucise într-un atac cu gaz sarin pe 21 august 2013 în suburbia Ghouta din Damasc. Gazul muştar a fost utilizat în oraşul Marea, la nord de Alep, pe 21 august 2015, când insurgenţii Statului Islamic se luptau cu o altă grupare. Clorul provoacă secreţia de lichid în sacii de aer din plămâni, practic sufocând sau înecând victimele, menţionează Sky News.
Sarinul este un agent neurotoxic aparţinând grupului chimic numit compuşi organofosforici, care blochează impulsurile nervoase şi sunt foarte toxici, cu efecte rapide. Aceasta provoacă convulsii, pierderea controlului corpului şi paralizia muşchilor, inclusiv a inimii şi a diafragmei.
Gazul muştar provoacă vezicule mari pe piele, trahee şi plămâni, precum şi arsuri ale ochilor şi membranelor mucoase.
În acest context, diplomaţi de rang înalt din SUA şi Turcia s-au întâlnit pentru a discuta despre eforturile de a contracara o reapariţie a Statului Islamic în Siria. Cele două ţări au sprijinit anterior grupări rivale în nordul Siriei, care s-au luptat între ele, dar şi cu ISIS, scrie Sky News.
"Ţările noastre au depus eforturi şi au alocat foarte mult timp pentru a asigura eliminarea califatului teritorial al ISIS, pentru a se asigura că această ameninţare nu ridică din nou capul şi este imperativ să continuăm aceste eforturi", a declarat secretarul american de stat Antony Blinken.
El a declarat că împărtăşeşte cu omologul turc Hakan Fidan opinii comune cu privire la ceea ce Turcia şi SUA ar dori să vadă în Siria după căderea lui Assad.
SUA sprijină Forţele Democratice Siriene, formate printr-o alianţă între Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG) conduse de kurzi şi alte grupări, pentru a lupta împotriva Statului Islamic începând din 2014. În schimb, Turcia consideră YPG ca fiind inseparabilă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a desfăşurat o insurgenţă de decenii în interiorul Turciei, informează Sky News.
Ankara a trimis trupe în Siria începând din 2016 pentru a îndepărta grupările kurde şi Statul Islamic de graniţele sale şi continuă să sprijine grupurile care luptă sub steagul Armatei Naţionale Siriene.
1. Al qaeda e la guvernare in siria acum
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2024, 05:20)
Si armele si munitiile au fost distruse de Israel prin 500 de lovituri aeriene, si continua. Plus loviturile americane, schimburile de baze militare.