Crescătorii de taurine, împreună cu Federaţia "AGROSTAR", anunţă acţiuni revendicative pentru obţinerea drepturilor care consideră că li se cuvin. Acţiunea de pichetare este anunţată pentru data de 22 octombrie, orele 11-14 la sediul Ministerului Agriculturii. "Va fi o formă de protest europeană
Drepturile pe care crescătorii de taurine le solicită vizează acordarea unui sprijin financiar pentru anul 2007, pentru toţi crescătorii de animale care au avut în exploataţie la 31.01.2007 cel puţin o bovină, cu vârsta mai mare de 6 luni. Cuantumul sprijinului financiar va fi în funcţie de calitatea genetică a bovinelor, şi anume: 300 lei pentru bovinele cu origine necunoscută şi 1000 lei pentru bovinele cu origine cunoscută, dovedită. Acest sprijin se va majora cu 30% pentru crescătorii cu exploataţii în zona montană. Crescătorii solicită, de asemenea, acordarea unui sprijin financiar de 300 lei pentru livrarea la sacrificare a bovinelor cu o greutate vie de peste 500 kg, cu carcasa calificată.
Crescătorii de taurine solicită reglementarea în regim de urgenţă a problemelor ce ţin de: A.N.S.V.S.A (crotalierea şi evidenţa animalelor, autorizarea fermelor, abrogarea Ordinului nr.26 şi înlocuirea acestuia cu normele Uniunii Europene); A.P.I.A.(aplicarea unitară şi interpretarea corectă a legilor în toate judeţele; stabilirea unei perioade maxime de 30 de zile de la depunerea dosarelor, în care să fie făcută plata); D.A.C.L. (acordarea cotei de lapte în concordanţă cu cererile iniţiale; renunţarea la reţinerea a 30% din cota vândută pentru fondul de rezervă; sistarea aplicării pentru anul 2007 a prevederilor legale de diminuare a cotei pentru deţinătorii care nu realizează 70% din cotă şi diminuarea procentului la 45%). În prezent, cota de lapte admisă pentru România este de 3 miliarde de litri. 1 miliard din această cotă este destinat procesării, iar 2 miliarde pentru vânzarea directă. Producţia de lapte a României este de aproximatix 5 miliarde de litri, diferenţa de 2 miliarde care depăşeşte cota, se vinde "pe sub mână", neavând drept de comercializare. 93% din fermele care asigură cota de lapte nu au primit subvenţii. Domnul Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, atrage atenţia că numai 24% din producţia de lapte provine de la ferme mari, restul de 76-80% provine de la fermele de subzistenţă (1-3 capete/fermă), ferme care potrivit legii nu au dreptul la subvenţii. Subvenţiile se acordă pentru fermele care au peste trei capete de animal/fermă). Sindicatul solicită o majorare a preţului mediu de vânzare al laptelui la calitate europeană de 1,3 lei/litru, preţ care în prezent este de 1,15 lei/litru.
1. parerea mea
(mesaj trimis de vamanu ioan florin în data de 20.10.2007, 10:12)
adevarat , daca in tara lui nimeni nr-ar asculta cineva , si totusi apreciem si incurajam initiativa dumneavoastra , si va asiguram ca aveti tot sprijinul micilor producatori . daca ne i-au si agricultura cu ce mai ramine - mi ?
2. crescatorii de taurine ies in strada
(mesaj trimis de fermier în data de 22.10.2007, 09:47)
motivele pt.care ies in strada,sunt reale si ne-a ajuns cutitul la os! am investit in animale de rasa ,am trecut o vara secetoasa si caniculara care ne-a adus mari pierderi--iar subventiile nu s-au dat nici pana in prezent! mai mult a fost anuntata o plata complementara de 240 lei/cap ceea ce ajunge sa cumparam sarea de lins cu PVM pt.o luna! asa vreti stimati guvernanti sa fim competitivi cu fermierii din UE??? Pana cand nu va ve-ti implica cu adevarat in agricultura,totul va fi un haos,si ne vom plange de mila! in aceste conditii nu vom putea rezista nici noi fermierii oricata pasiune si efort vom depune--creditele la banci,stresul ne pun pe chituci si vom abandona! Acesta poate este si interesul d-vs si al UE ????