Investitorii de portofoliu se mai pot bucura de un impozit pe dividende de 5% (pentru persoane fizice) şi respectiv 10% (pentru persoane juridice) doar în acest an.
Ministrul Finanţelor Publice, Mihai Tănăsescu a anunţat, la sfîrşitul săptămînii trecute, că, începînd de anul viitor, impozitul pe dividende va creşte, concomitent cu scăderea impozitului pe profit. Modificarea cotelor de impozitare a profiturilor face parte din politica fiscală stabilită pentru următorii trei ani. Viitoarele procente de impozitare a dividendelor, anun-ţate de oficialii Finanţelor cu diverse ocazii, au fost de 15% şi respectiv 18%.
Majorarea impozitului pe dividende ar putea conduce la un dezinteres al investitorilor în acţiuni care urmăresc obţinerea de dividende. Dintre societăţile cotate la Bursă, în topul preferinţelor investitorilor se situează cele care au acordat an de an beneficii acţionarilor. Printre acestea se numără societăţile de investiţii financiare, "Banca Transilvania", BRD, "Antibiotice" Iaşi, "Bermas" Suceava, "Oţelinox" Tîrgovişte.
Investitorii s-ar putea orienta, pe termen scurt, mai mult către activităţi speculative, iar pe termen lung către investiţii din care să obţină profit în urma creşterii de capital.
Ar putea exista, de asemenea, o compensare între scăderea impozitului pe profit şi creşterea celui legat de dividende. Unii analişti susţin că dacă societăţile emitente vor plăti un impozit mai mic pe profit, vor acorda dividende mai mari, iar impozitarea mai ridicată a aces-tora ar conduce la valori ale dividendelor apropiate celor stabilite în condiţiile economice actuale. Acest lucru depinde foarte mult, însă, de politica fiecărei societăţi în parte.