CREŞTERE CU PESTE 4% A PIB, ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2015 Cîţu: "Administrarea unei economii care creşte - provocarea cea mai mare pentru Guvern"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 mai 2015

Economia noastră a înregistrat o creştere de peste 4%, în primul trimestru al anului în curs faţă de aceeaşi perioadă din 2014, conform datelor publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Acestea arată că Produsul Intern Brut a crescut, în perioada analizată, cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

Analistul economic Florin Cîţu apreciază că evoluţia crescătoare a PIB arată că reducerea deficitului fiscal "nu omoară economia" şi că trebuie continuat în acest ritm.

Domnia sa a scris, ieri, pe pagina sa de socializare: "De fapt, acum trebuie să începem să vorbim de surplus la buget şi să începem să plătim din datoria publică. Mai mult, relaxarea fiscală trebuie să continue şi, având în vedere performanţa economiei, riscurile pentru buget sunt minime".

Provocarea cea mai mare pentru guvern este cum administrează o economie care creşte, opinează domnul Cîţu, precizând: "În 2006-2008 a fost administrată prost. Să sperăm că veniturile nu sunt din nou cheltuite pe salarii la stat şi angajări în apartul public, în loc să se reducă datoria guvernamentală".

Creşterea economică de 4,2% este un rezultat peste aşteptări, în opinia premierului Victor Ponta, care a spus, ieri, că România merge în direcţia bună.

Şeful Guvernului a menţionat, citat de Mediafax: "Nu am toate datele, dar sunt sigur că o parte importantă a acestei creşteri, pentru că am văzut datele precedente, se datorează dezvoltării sectorului IT, tehnologiilor IT şi altor domenii economice care au crescut în baza noilor tehnologii".

Comparativ cu ultimul trimestru din 2014, în primele trei luni ale anului în curs economia a crescut cu 1,6%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Economia noastra a inregistrat o crestere fulminanta! Exacerbata! Pai nu se vede in viata de toate zilele? Rezultate peste asteptari, ce naiba. O frecam de cativa ani cu aceste "rezultate", ca sa ne mai treaca ce? Mahmureala de dupa revolutie? Ce naiba ne batem jos de tara asta frumoasa? Cum naiba cateva maini de oameni reusesc sa ne pacaleasca de 25 de ani de ne sar fulgii? Ce dracu s-a dezvoltat in Romania in ultimii 25 de ani? Noroc cu niste oameni muncitori care si-au pus si ei deoparte 2-3 milioane de euro, muncind ca naiba, ca altfel n-aveam nimic, doar imbogatitii de serviciu, aia organizati si structurati in schema de functionare a serviciilor. Deci vreo 15.000 de oameni cheie, activi si la ordin. Platiti pe doua cai, transferand frumos o parte, la sistem, o parte in afara sistemului, poate chiar furand sistemul. Deci, dezvoltarea IT-ului... Adica ce IT? Unde, cu ce ne face pe noi fericiti? Care n-avem nici o institutie functionala la nivel actual? Nici bancile nu functioneaza decat cu 10% din activitatea aplicata in tarile dezvoltate. N-au nevoie de mai mult. Au trecut 25 de ani si noi avem tot 300 euro salariu mediu, sau parca mai putin. Deci de vreo 3-4 ori mai putin decat fostele tari comuniste care s-au dezvoltat intre timp. Si de vreo 5-6 ori mai putin decat tarile dezvoltate ale UE. Deci ce vorbim noi de crestere economica de 4,2%? Tichia de margaritar, aia e...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb