Preţul grâului va creşte în următoarea perioadă, datorită secetei şi a faptului că majoritatea fermierilor vor vinde abia la toamnă. În acest moment, un kilogram de grâu este vândut în medie cu 0,5 lei (fără TVA), cu 1,3 lei mai mult decât anul trecut, în aceeaşi perioadă. Din punct de vedere calitativ, în acest an avem parte de una din cele mai bune recolte de grâu din ultimii ani, conform preşedintelui Rompan, Aurel Popescu. Din punct de vedere cantitativ, se estimează pentru acest an o producţie de doar 3,5 milioane tone de grâu. În aceste condiţii, va fi necesar pentru ţara noastră să importe, chiar dacă acest lucru se va întâmpla abia în toamnă. Pe fondul lipsei materiei prime, producătorii din industria de morărit şi panificaţie au anunţat majorări ale preţului pâinii, care se vor face treptat, cu 5-6 procente în prima etapă. O altă cauză a majorării preţului la grâu este folosirea acestei materii pentru biocombustibili. Într-un interviu acordat acum câteva săptămâni, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a afirmat că nu există motive pentru scumpirea pâinii, deoarece preţul practicat în România este mai mare decât în alte state. Producătorii nu sunt de acord, afirmând contrariul.
Producătorii din industria panificaţiei speculează că în depozitele fermierilor există peste 300.000 de tone de grâu şi că această cantitate ar putea asigura consumul de produse de panificaţie pentru două luni. Stocurile Rompan, de exemplu, sunt suficiente pentru acest an, însă, dacă va fi necesar, va fi cumpărat grâu din import. În aceste condiţii, conform aceleiaşi surse, preţul grâului va creşte în acest an cu 40 de procente.