Creşterea creditării, semn de revenire economică

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 iulie 2011

Faptul că soldul împrumuturilor acordate firmelor şi populaţiei a crescut cu 2,9% în iunie, la 213, 6 miliarde lei, este un semn că economia îşi revine, iar investiţiile primesc finanţare, subliniază analistul Aurelian Dochia. Această evoluţie pare să justifice aşteptările analiştilor care văd o creştere economică de peste 1,5% pentru ţara noastră, în acest an, a punctat domnia sa.

Nicolaie Chidesciuc, economistul al ING Bank, ne-a declarat că evoluţia soldului creditelor acordate companiilor şi populaţiei crează scenarii pozitive pentru următoarele două trimestre, când se aşteaptă la o creştere moderată.

La polul opus se află cei care nu mai pot ţine pasul cu plata ratelor. Restanţele la împrumuturile în valută, inclusiv în franci elveţieni, au depăşit pentru prima dată cifra de un miliard de lei, fiind în creştere cu aproape 100 milioane lei faţă de luna anterioară. Ieri, un franc elveţian era cotat la 3,67 de lei. Cel mai înalt nivel a fost atins pe 18 iulie: 3,71 lei pentru un franc.

Probabil că pentru mulţi dintre cei cu împrumuturi în această monedă a devenit ori imposibil să-şi achite ratele, ori mai rentabil să renunţe la plata unor rate care, în unele cazuri, s-au dublat faţă de momentul contractării creditelor. În plus, valoarea imobilelor achiziţionate a scăzut cu mult faţă de perioada anilor 2007-2008.

Aurelian Dochia se aşteaptă ca francul elveţian să rămână, în continuare, sus, fiind văzut ca monedă de refugiu de investitori, în contextul în care dolarul şi euro dau semne de slăbiciune.

Însă, nu doar aprecierea francului elveţian le dă frisoane celor cu împrumuturi, ci şi creşterea Euribor. Dacă la începutul lunii iunie maturitatea la trei luni era de 1,4%, iar cea la şase luni, de 1,7%, în prezent, Euribor 3M a ajuns la 1,6%, iar Euribor 6M la 1,8%, după ce Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,5%.

Economistul-şef al ING Bank spune că este posibil ca trendul de creştere a restanţelor să continuie, urmând să se stabilizeze şi să scadă abia în 2012, pentru că există o îmbunătăţire a ratei şomajului şi perspective de majorare a salariilor, odată cu începutul anului viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb