Actuala tendinţă de creştere semnificativă a cursului va putea conduce la o revigorare a exporturilor peste trei sau patru luni, susţine Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România. Totuşi, s-ar putea ca aprecierea monedei unice să fie de scurtă durată, atrage atenţia domnul Cabat.
Preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu, speră ca actuala tendinţă a cursului să se menţină pe o perioadă mai lungă de timp pentru că astfel capitalul speculativ se va retrage din ţară.
Domnia sa susţine că, în acest moment, 80% din totalul investiţiilor care intră în România sunt pe termen scurt.
În ultimele două luni, exporturile din România au fost în scădere. Mihai Ionescu consideră că au fost trei factori principali care au avut o influenţă negativă asupra exporturilor: mişcările de pe piaţa valutară, modificările din Codul Fiscal, dezavantajoase pentru exportatori, şi o insuficienţă a fondurilor alocate de Guvern pentru exporturi, deşi ANEIR a făcut numeroase demersuri insistente către Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Ciprian Dascălu, economist şef la ING, şi Ionuţ Dumitru, economist şef Raiffeisen Bank consideră că şi în cea de-a doua jumătate a anului exporturile vor resimţi efectele negative ale aprecierii leului din primele şase luni ale anului în curs.