Creşterea economiei Chinei accelerează

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iulie 2009

Preţurile de consum au scăzut cu 1,7% în China, în iunie 2009, acesta fiind al cincilea declin lunar consecutiv, respectiv cel mai puternic de după 1999.

Preţurile de consum au scăzut cu 1,7% în China, în iunie 2009, acesta fiind al cincilea declin lunar consecutiv, respectiv cel mai puternic de după 1999.

Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 7,9% în trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu intervalul similar din 2008, această ţară devenind prima economie majoră care se redresează.

Cifra anunţată ieri, de Biroul de Statistică din Beijing, depăşeşte estimările analiştilor: creştere de 7,8%. În primul trimestru din anul curent, economia Chinei a înregistrat o expansiune de 6,1% şi a fost cel mai redus ritm de creştere din ultimul deceniu.

Executivul chinez are ca ţintă o creştere economică de 8% pentru anul acesta, iar evoluţia din primul semestru o face realizabilă.

În această săptămână, China, care are cea mai mare contribuţie la expansiunea economiei mondiale, a devenit a doua piaţă de acţiuni din lume (după valoarea bursieră), depăşind Japonia. Acesta este rezultatul pachetului de stimulente financiare în sumă de 4.000 miliarde yuani (585 miliarde dolari) acordate de guvern, pachet care a generat un nivel record de creditare.

Li Xiaochao, purtătorul de cuvânt al Biroului de Statistică, a declarat: "Fundamentul redresării economiei Chinei nu este, deocamdată, ferm. China încă se confruntă cu dificultăţi, printre care scăderea cererii externe, declinul profitului companiilor şi al veniturilor fiscale. Încă ne confruntăm cu presiuni în domeniul creării de locuri de muncă".

În 2008, China a generat o treime din expansiunea globală, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI). Instituţia prevede, pentru anul curent, un declin de 1,4% al economiei mondiale. Pentru ţările emergente, care au în frunte China, FMI anticipează o redresare în semestrul al doilea din 2009, ceea ce va sprijini economia globală, aflată în cel mai sever declin de după cel de-al doilea Război Mondial.

"Morgan Stanley", "JPMorgan Chase & Co.", "HSBC Holdings" Plc, "Royal Bank of Scotland" şi UBS AG şi-au majorat estimările pentru creşterea economiei Chinei: 9% în 2009 şi 10% în 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb