CREŞTEREA PENSIILOR - O TRISTĂ MANIPULARE PE MILIARDE DE EURO PSD şi PNL amăgesc pensionarii, cu o singură ţintă: să-l compromită pe Băsescu

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie 2007

PSD şi PNL amăgesc pensionarii, cu o singură ţintă: să-l compromită pe Băsescu

Iniţial, Guvernul Tăriceanu a fost contra majorării pensiilor iniţiate de PSD În punctul de vedere oficial al Guvernului, premierul susţinea, cu şase luni în urmă, că proiectul PSD de majorare a pensiilor încalcă chiar şi Constituţia României şi Legea finanţelor publice pentru că... nu precizează sursele de finanţare Astăzi, Tăriceanu califică drept "tâmpenie" aceeaşi observaţie doar pentru că acum a fost formulată de preşedintele Băsescu Chiar dacă proiectul nu a fost completat, între timp, cu menţiunea surselor de finanţare, premierul devine principalul său susţinător, în complicitate cu PSD

Controversa pe mar­ginea majorării pensiilor produce prima dovadă documentară, palpabilă, a aranjamentelor de culise dintre PNL şi PSD, dezvăluind disponibilitatea guvernanţilor să sacrifice orice principiu ca să rămână la putere, inclusiv prin trista manipulare a unei largi categorii sociale - aproape şase milioane de pensionari.

Proiectul majorării pensiilor, iniţiat de parlamentarii PSD la sfârşitul anului trecut, nu a fost agreat deloc, la acel moment, de premierul Tariceanu, acelaşi premier care acum susţine cu înverşunare soluţia social-democraţilor de creştere a pensiilor.

Pe 28 decembrie 2006, Guvernul a trimis Parlamentului punctul său de vedere oficial privind iniţiativa PSD de majorare a pensiilor. Acolo, primul-ministru anunţa că nu va susţine propunerea social-democraţilor. Motivul principal invocat atunci de premierul Tăriceanu a fost că nu sunt prevăzute sursele de finanţare care să acopere creşterea pensiilor! Adică exact argumentul de astăzi al preşedintelui Băsescu de care premierul îşi bate joc, susţinând public că este o "tâmpenie".

Mai mult, primul-ministru argumenta în decembrie că neprecizarea surselor de finanţare în proiectul de lege încalcă Constituţia României, care prevede (articolul 138, alineatul 5) că nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare!

Premierul Tăriceanu mai făcea, la acel moment, trimitere şi la legea finanţelor publice care dezvoltă prevederea constituţională: "În cazurile în care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a căror aplicare atrage micşorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie să se prevadă şi mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau creşterea cheltuielor" (Legea nr.500/2002, art. 15, alin. 1).

De atunci a trecut doar jumătate de an.

Proiectul de lege a fost respins iniţial în Senat, după care a fost trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, care era şi camera decizională.

Comisia juridică a Camerei a dat şi ea aviz negativ proiectului pe acelaşi motiv: sursele financiare neprecizate.

Inclusiv comisia de buget, finanţe, bănci, condusă de pesedistul Mihai Tănăsescu , avizează şi ea negativ proiectul PSD!

Cu toate acestea, pe 28 iunie 2007, proiectul este adoptat în Plenul Camerei Deputaţilor.

Votul: 210 voturi pentru, zero contra şi zero abţineri!

Adoptarea proiectului avea loc, după ce PSD ameninţase public Guvernul că va promova o moţiune de cenzură dacă nu va susţine majorarea pensiilor.

Premierul Tăriceanu îşi schimbă poziţia oficială formulată în decembrie 2006, de la o extremă la alta şi devine cel mai înverşunat susţinător al creşterii pensiilor.

Pe Tăriceanu nu-l mai interesează Constituţia României. El nu mai cere să fie precizate sursele de finanţare, aşa cum o făcuse în decembrie.

Odată aprobat proiectul de lege, premierul Tăriceanu încearcă să ne convingă acum că sursele financiare pentru majorarea pensiilor vor apărea de la sine. Prin creşterea economică.

Tăriceanu: Cei care nu înţeleg de unde luăm banii, nu cunosc realităţile economice

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a apreciat, joi, că cei care nu înţeleg cum se vor obţine banii necesari pentru majorarea pensiilor demonstrează că nu cunosc realitatea economiei româneşti, în replică la criticile preşedintelui Traian Băsescu.

Premierul a spus că mirarea unora privind posibilităţile bugetare de majorare a pensiilor ar fi fost firească în România anilor 90, şi nu în România de astăzi, când situaţia economică este mult îmbunătăţită.

"Cei care îşi pun această întrebare (de unde bani pentru pensii, n.r.) dovedesc un singur lucru: că nu cunosc realitatea economiei de astăzi din România şi nu au niciun fel de idee despre ce înseamnă bugetul şi politica de pensii", a declarat Tăriceanu

PSD spune că nu-I va permite preşedintelui să blocheze creşterea pensiilor

PSD îl previne pe preşedintele României că nu îi va permite să blocheze legea pensiilor, acuzându-l deopotrivă pe acesta că va refuza promulgarea actului doar pentru că este un proiect al social-democraţilor care ar îmbunătăţi viaţa pensionarilor, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

Hrebenciuc: nepromulgarea legii, motiv de demitere a lui Băsescu

Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, susţine într-o declaraţie de presă că un eventual refuz al lui Traian Băsescu de a promulga legea pensiilor iniţiată de PSD este "un motiv serios de demitere a preşedintelui".

În comunicatul de presă remis NewsIn, Hrebenciuc mai afirmă că refuzul şefului statului de a promulga legea care măreşte punctul de pensie reprezintă o încălcare gravă a Constituţiei care prevede explicit că statul este obligat să asigure condiţii de viaţă decente românilor şi cu atât mai mult celor peste 5,5 milioane de pensionari."Acest refuz reprezintă un motiv serios pentru demiterea preşedintelui", susţine liderul deputaţilor social-democraţi.

Băsescu: Guvernul trebuie să precizeze sursele de finanţare

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că, în baza Constituţiei, va cere Guvernului să precizeze sursele de finanţare a majorării pensiilor, imediat ce legea va ajunge la promulgare, întrucât doreşte să aibă conştiinţa împăcată şi să nu contribuie la o eventuală păcăleală electorală.

Băsescu a explicat că, în baza art. 138, alin 5 din Constituţie, va cere Guvernului să prezinte sursele de finanţare a legii care prevede majorarea punctului de pensie, imediat după ce aceasta va ajunge la preşedinţie, în vederea promulgării, respectiv, la sfârşitul acestei săptămâni

Ponta: Guvernul a susţinut creşterea pensiilor ca să rămână la putere

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a afirmat, miercuri, la Realitatea Tv, că proiectul de mărire a pensiilor nu ar fi fost adoptat, dacă actualul Guvern nu ar fi fost unul slab, dar care vrea să-şi păstreze mandatul şi i-a dat dreptate lui Băsescu în problema surselor de finanţare a proiectului.

"Discutăm despre un proiect al PSD de mărire a pensiilor, care probabil n-ar fi trecut niciodată, dacă n-am fi avut un Guvern foarte slab care s-a speriat. Noi le-am spus foarte clar: nu treceţi proiectul nostru cu pensiile, vă dăm jos de-acolo de unde sunteţi", a spus liderul social democrat

Dovada aranjamentului

Poate la fel de interesant ca avizul negativ al premierului din decembrie 2006 este şi avizul negativ dat proiectului PSD de către comisia buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor, în data de 14 mai 2007.

Comisia era condusă la acel moment de pesedistul Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor, şi număra 27 de deputaţi, din care PSD avea opt, PNL avea cinci, ca şi PD, iar UDMR şi PRM câte doi, restul fiind de la PC şi minorităţi. Ca să poată trece propriul proiect de lege în comisie, PSD avea nevoie de voturile PNL şi UDMR, adică exact ale celor două partide guvernamentale. Şi totuşi proiectul nu primeşte aviz favorabil. Ceea ce înseamnă că fie parlamentarii PSD nu au fost cu toţii de acord cu propunerea colegilor de partid, fie PNL-ul lui Tăriceanu nu-şi schimbase încă poziţia la acel moment. Ambele variante însă arată că votul din Plen din 28 iunie 2007, unde PNL a votat alături de PSD, a fost doar unul politic, fără vreun fundament economic sau vreo grijă specială pentru pensionari.

Însuşi vicepreşedintele PSD Victor Ponta susţine că măsura creşterii pensiilor arată disperarea Guvernului de a rămâne la putere. Care este şi singura explicaţie logică pentru care premierul Tăriceanu şi-a schimbat poziţia oficială într-atât de radical.

Ziarul "Bursa" a avansat acum două zile un scenariu logic pe marginea proiectului de majorare a pensiilor, deducând că nici PSD, nici PNL nu duc grija pensionarilor, ci că, de fapt, cele două partide s-au înţeles să-l compromită pe Băsescu în faţa electoratului, în general, şi în locul celor şase milioane de pensionari, în special.

Un bâzdâc politic pe miliarde de euro.

O manipulare de mare tristeţe cu speranţele celor bătrâni.

Cinism crunt.

-----------------------------------

GUVERNUL ROMÂNIEI PRIMUL-MINISTRU

Domnule preşedinte,

În conformitate cu prevederile art. lll alin. (1) din Constituţie, Guvernul României formulează următorul

PUNCT DE VEDERE

referitor la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1912000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, iniţiată de 7 deputaţi din Grupurile parlamentare ale PNL şi PRM (Bp. 629/2006).

1. Principalele reglementări

Prin această iniţiativă legislativă se propune modificarea şi completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:

- înlăturarea plafonării veniturilor pe care se poate realiza asigurarea, adică baza de calcul pentru plata asigurărilor sociale de stat să se stabilească la nivelul salariului brut realizat lunar;

- creşterea intervalului de stabilire a punctului de pensie de la 30%­-50%, cât este în prezent, la 45%-55% din salariul mediul brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar în cazul ţăranilor din cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste şi al celor cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, punctajul anual pentru fiecare an util realizat, respectiv pentru fiecare an de contribuţie realizat să crească de la 0,25 la 0,5 puncte;

- toţi pensionarii urmaşi să beneficieze de pensie proprie, în condiţiile legii, precum şi de un ajutor lunar de 25% din nivelul pensiei sotului decedat, care se va indexa anual, conform legii.

II. Propuneri şi observaţii

1. Unicitatea şi egalitatea, principii de bază ale sistemului public de pensii, presupun reguli unice şi nediscriminatorii pentru toţi contribuabilii, indiferent de veniturile obţinute şi de categoria din care fac parte. În aplicarea acestor considerente, cotele de contribuţie sunt diferenţiate doar în funcţie de condiţiile de muncă normale, deosebite sau speciale şi se aprobă anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Reglementarea propusă la pct. 2 din iniţiativa legislativă, în sensul de a da posibilitatea unor persoane de a plăti o cotă în plus faţă de cota legală, cotă stabilită printr-un contract de asigurare, ar putea duce la dificultăţi în elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat, la situaţii de inechitate pentru diferitele categorii de asiguraţi şi la abaterea de la scopul şi caracterul sistemului public de pensii.

2. Alineatul (3) al art. 23 are în vedere stabilirea bazei de calcul, diferenţele de salarii dintre diferitele categorii de contribuabili şi nu face decât să stabilească o limită, considerată echitabilă de către legiuitor, care să fie avută în vedere la calculul cotelor de contribuţie. Considerăm că propunerea de modificare a acestui articol nu ţine cont de aceste aspecte.

3. Reglementarea propusă la pct. 4 ar fi trebuit să ţină seama de reducerea vârstei standard de pensionare la care s-ar putea ajunge în condiţiile din ipoteza legală în discuţie şi de politica statului în domeniul muncii şi protecţiei sociale.

4. Apreciem că propunerea de abrogare a alineatului (1) al art. 59 nu este pusă de acord cu celelalte alineate ale acestui articol, care face referire, în continuare, la stagiul potenţial. Renunţarea la acordarea stagiului potenţial, în cazul pensiilor de invaliditate, ar produce diferenţe majore, în cele mar multe cazuri, între pensiile stabilite anterior acestei reglementări şi cele stabilite ulterior.

5. Propunerea de modificare a alineatului (2) al art. 71 încalcă principiul contributivităţii şi totodată face imposibilă aplicarea formulei de calcul, respectiv punctajul mediu anual înmulţit cu valoarea punctului de pensie.

6. Referitor la art. 74, apreciem că este mult mai justificată prevederea posibilităţii persoanei în cauză de a alege între cele două pensii, la care este îndreptăţită în acelaşi timp, potrivit legii, decât soluţia propusă de iniţiatori, care nu este nici fundamentată în Expunerea de motive.

Totodată, semnalăm faptul că o reglementare similară celei propuse pentru modificarea art. 74 se regăseşte în Legea nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor, ceea ce intră în contradicţie cu prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată.

7. Precizăm că modalitatea de calcul a punctajului asiguraţilor este stabilită în alin. (1) şi (2) ale art. 78. Propunerea de modificare a alineatului (3) al acestui articol nu este justificată şi nu face decât să creeze confuzii între noţiuni şi dificultăţi în aplicare.

8. În ceea ce priveşte intervalul de timp propus la art, 1671 alin. (1), precizăm că acesta trebuia reglementat într-un articol roman separat, pentru a evita retroactivitatea dispoziţiilor legale propuse, fiind vorba de un termen care curge de la intrarea în vigoare a legii de modificare şi completare şi nu a legii de bază.

9. Iniţiatorii propunerii legislative nu precizează sursele financiare necesare aplicării măsurilor propuse, încălcându-se astfel dispoziţia art. 138 alin. (5) din Constituţia României, care prevede că "Nici o cheltuială bugetară nu poatefi aprobatăfără stabilirea sursei definanţare".

În acelaşi sens art. 15 alin. (1) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, prevede că "În cazurile în care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a căror aplicare atrage micşorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie să se prevadă şi mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau creşterea cheltuielilor ".

III. Punctul de vedere al Guvernului

Având în vedere considerentele menţionate la pct. II, Guvernul nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.

Cu stimă,

Călin POPESCU-TĂRICEANU

Domnului senator Nicolae VĂCĂROIU Preşedintele Senatului

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Este clar ca avem de a face cu o lupta de imagine.Nu cred ca pensionarii sunt atit de naivi incit sa-i ia in brate pe PSD-PNL. De ce: pensionarii sunt adeptii comunismului sau etatismului.Transformarile din Romania ii bulverseaza.Nu de asta au votat in "Duminica Orbului".Se simt frustrati,scosi din viata activa.Si sunt.Ei nu agreeaza cele doua partide fratesti. Pe de alta parte, au cam inteles ca pentru citeva firimituri ce li se arunca(in scirba) in ajunul alegerilor,nababii fura de milioane de euro,fara sa pateasca nimic.Pun pariu ca ar accepta actualele pensii, daca cei vinovati de hotii ar fi pedepsiti.PSD si PNL impreuna cu cei 322 cred ca pot sa schimbe imaginea publica pe care si-au format-o.Da, dar numai prin demisie.Altfel, vor vedea ce vor pati.

    Ceea ce ma ingrijoreaza la unii, care se cred formatori de opinie, dar sunt niste slugi vandute diavolului pentru u n pumn de arginti, este faptul ca mor de grija bugetului cand trebuie sa se dea o bucatica de paine in plus celor care au muncit o viata pentru ea, dar tac ca porcii in papusoi cand se devalizeaza averea tarii pentru a se constitui Fondul Proprietatea pentru a fi despagubiti cei care in trecut au facut averi colosale furand de la stat asa cum fura si cei care fac averile astazi(evident cu putine exceptii).Pentru ei nu se pune bugetul in pericol, pentru despagubirile platite regelui in mod necuvenit au fost bani, sa se dea copiii afara din scoli si gradinite, bolnavii afara din scoli s-a putut, pentru a se plati mii de functionari care sunt angajati inutil(amante sau slugi ale politicienilor de la putere sau din opozitie) sunt bani si nu se pune in pericol bugetul, pentru pensionari nu sunt bani ...revoltatoare nesimtirea, voastra de slugoi "formatorilor de opinie"

    La voi s-a gandit Basescu atunci cand a spus ca sunt ziaristi care traiesc numai din astfel de articole?

    De ce nu faceti ceva pozitiv pentru pensionari? 

    De ex. se poate scrie un articol bun cu situatia (mai bine zis durata) mutarii unui dosar de la o lacalitate la alta (chiar de la un sector la altul). Mor pensionarii si nu mai primesc pensia cu anii daca se muta in alta localitate.

    Subiecte ar fi cu zecile, dar cine sa se ocupe? Voi sunteti ocupati cu articole non-pozitive, ca sa nu zic altfel. 

    1. Vorbesti de altceva. Daca e vorba de disfunctionalitati,ai dreptate.Se mai poate adauga si asteptarea prea lunga la depunerea dosarului.Se poat adauga si cozile imense de la ghiseele de pensii.Permanente si in mai multe orase (verificate personal).Ba se mai poate vorbi de sistemul ticalosit prin care se cer tot felul de acte de la pensionari,doar sa-i aduca la birouri,desi hirtiile sunt la dosare.In sfirsit,ciresica de pe tort o reprezinta legea ultima a PSD, prin care cadrele militare care au ocupat o functie mai mare decit gradul militar detinut, primesc majorari de pensie,DACA DEPUN CERERE.(Desi toate hirtiile din care rezulta chestia asta sunt la ei).O chestie care treneaza de ani de zile si care se rezolva f.greu.Tatal meu are raspuns scris de la biroul respectiv ca se incadreaza in art.,a facut cerere si asteapta....... Si citi ca el.Oamenii lor,probabil au deja pensiile marite. Cind o veni marirea asta se da de la data aplicarii legii?In raspunsurile celor de la birouri,se atrage atentia ca nu cumva pensionarii sa solicite marirea de la data depunerii cererii (nici pomeneala) de data aplicarii legii.Ci sa astepte cuminti pina li se va rezolva cererea.Abia dupa aia,vor primi si majorari.Nimic retroactiv.

      Deci, PSD a zis ca da,ca sa arunce praf in ochi si sa poata acuza urmasii ca nu fac nimic pentru pensionari.In plus,repet, oamenii lor au probabil pensiile marite si rigiie multumiti! 

      In ceea ce priveste actualele majorari preconizate,daca nu vezi interesul politic imediat,lupta de imagine pentru cei 322,disperati ca au cazut din top,inseamna ca nu ai ce cauta in bransa. 

      De acord,problema este grava si de lunga durata.Dar de ce nu s-a rezolvat de la inceput?De ce PSD-ul nu a rezolvat-o in trecuta guvernare, cind nu avea opozitie?Practic,facea ce voia.De ce nu au rezolvat-o inainte de REFERENDUM? Ar fi bine sa se rezolve,dar se poate? Adu-ti aminte ca si in '90 s-a pus problema restituirii partilor sociale.Toata lumea de buna credinta a spus NU. Citeva persoane,cu interese clare, au spus da.Si au urmat 15 ani de inflatie galopanta si haos. Leul si asa este sustinut artificial si e la limita.Toate aceste presiuni,cum crezi ca se vor simti pe piata? Sigur ca vreau o marire a pensiilor,dar numai in masura in care acestea nu distrug economia si mai ales, o marire gradata: 75% pina la 300ron,50% 301-600ron,25%601-900.Cei cu peste 900ron,nu are rost sa mai primeasca mariri.Oricit de putini ar fi. 

      In plus trebuiesc marite pensiile de boala.Ce vina are un om tinar ca s-a imbolnavit?El (si familia lui) din ce traiesc? Daca se fraudeaza,trebuie inasprit controlul si pedepsele,nu sa tii niste nenorociti muritori de foame, ca sa nu fure altii.Oricum fura! 

      In ce-l priveste pe Basescu, se referea la ziaristii corupti.Sau la timpiteii ce scriu la ordin.Nu cred ca e cazul cu persoanele de fata.Sper sa-ti schimbi modul de gindire.Cind spui NU, nu inseamna(intotdeauna) ca esti impotriva celor ce ar putea beneficia de o chestie sau alta. 

      Daca ar veni un tip cu SIDA la tine si ti-ar propune o partida de sex (stiind ambii ca e bolnav) mi-ai purta pica daca ti-as spune NU? Marirea pensiilor acum si in aceste proportii, e mai grav decit SIDA ptr. economie.

      Sper sa ne mai intilnim. 

    Ca este joc de imagine sau nu asta nu stiu sigur.Prostie cu carul insa.asta este sigur.Acum PM a iesit la inaintare cu tupeul lui arhicunoscut sustinut puternic de baronetul P.Pacuraru care vinde cu nonsalanta iluzii si locuri de veci pe Luna.Dar la ce poti sa te astepti de la combinatia pusa la cale de doua partide ce au in frunte doi prostanaci?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb