• Prin promulgarea legii privind creşterea salariilor pentru cadrele didactice, preşedintele Traian Băsescu loveşte, de fapt, în bugetele
membrilor PD-L
• Peste două treimi din banii suplimentari necesari pentru creşterea salariilor profesorilor cad în sarcina administraţiilor locale
• Premierul Tăriceanu a avut grijă să distribuie bani administraţiilor locale, în special către primarii şi preşedinţii de consilii judeţene aparţinând PNL şi PSD
Întregul efort bugetar suplimentar pentru susţinerea creşterilor salariale de 74% pentru profesorii universitari şi de aproape 50% pentru celelalte funcţii didactice se ridică la peste 4500 de milioane de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro.
Adică aproximativ 1% din PIB. Ceea ce înseamnă că din 6% din PIB lei pe care îi alocam anual până acum la bugetul educaţiei, 1 leu va fi cheltuit suplimentar doar pentru aceste majorări salariale.
Dacă premierul Tăriceanu s-a opus categoric acestei măsuri, considerând-o nerealistă, preşedintele Băsescu a îmbrăţişat-o larg, din motive evident electorale. Din punct de vedere politic, preşedintele avea argumente să o facă: majorările fuseseră aprobate de Parlament, iar Curtea Constituţională a respins argumentele premierului că n-ar fi fost prevăzute sursele bugetare.
Economic, însă, premierul are dreptate: contextul actual al crizei financiare internaţionale nu este deloc potrivit pentru o creştere salarială atât de importantă.
Nu creşterea salariilor profesorilor este de fapt problema în sine, ci amploarea acestor majorări şi mai ales revendicările pe care le va antrena în rândul celorlalţi bugetari, care pe bună dreptate îşi vor cere şi ei aceleaşi drepturi, considerându-se discriminaţi social.
În România există, în prezent, 7500 de cadre didactice şi personal didactic auxiliar angajaţi în inspectorate şcolare, unităţi conexe sau cluburi şcolare.
În învăţământul universitar mai există 42.000 de cadre didactice, din care 6750 de profesori universitari, finanţaţi tot de la bugetul de stat.
Dar marea majoritatea sunt în învăţământul preuniversitar, unde funcţionează 280.000 de cadre didactice.
Aproape 1 miliard de euro vor fi direcţionate către învăţământul preuniversitar, adică peste 75%.
Doar că aceşti bani nu vin de la bugetul de stat, ci trebuie suportaţi de către administraţiile locale.
Deci două treimi din banii suplimentari cad în grija administraţiilor locale.
Ce-a făcut guvernul? A scos 2 miliarde de lei din fondul de rezervă pentru a-i transfera în bugetul primăriilor şi al consiliilor judeţene. Iar banii au fost direcţionaţi cu predilecţie către primăriile şi consiliile judeţene conduse de membri PNL şi PSD.
Guvernul a aprobat hotărârea privind transferul banilor la administraţiile locale pe 24 septembrie, dar a publicat-o în Monitorul Oficial abia pe 17 octombrie, adică exact a doua zi după ce Curtea Constituţională a anunţat că majorările salariale pentru profesori sunt legale.
Ceea ce înseamnă că primarii PD-L, ocoliţi de guvern la distribuirea fondurilor, vor fi, de fapt, cei mai afectaţi de creşterile salariale ale cadrelor didactice susţinute de preşedintele Traian Băsescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de radu manzanu în data de 27.10.2008, 00:24)
sa vedem ce or sa zica medicii si functionarii publici, poate chiar si magistratii. oricum interesanta observatia cu primarii PD-l. cred ca s/a strecurat o eroara, unde apare procentul de 6% din banii care dau la educatie, cred ca ziaristul a vrut sa zica ca din cei 6%, 1% vor fi dati acum pe cresterile astea salariale. ceea ce e inca o dovada ca majorarile sunt prea mari...
2. Fara titlu
(mesaj trimis de Vasile în data de 27.10.2008, 08:07)
Guvernul nu o sa aiba totusi mari probleme.Va spune ca salariile cadrelor didactice trebuie asigurate de consiliile locale.iar acestea vor demonstra ca nu au bani.Si asta e o metoda foarte eficienta de a nu aplica majorarea ded 50 %.