Creşterea salariilor din Finanţe, anulată de Guvern

I.D.
Macroeconomie / 3 noiembrie 2015

Creşterea salariilor din Finanţe, anulată de Guvern

Actualizare 15:41

Guvernul a revizuit astăzi prevederea aprobată vineri pentru creşterea salariilor personalului din Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte structuri, după ce câteva mii de angajaţi din Finanţe din ţară şi Bucureşti au oprit lucrul şi au declanşat un protest spontan, astfel că măsura a fost anulată, potrivit unui comunicat al Guvernului.

"Prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată astăzi, a fost abrogat art.63 din OUG 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 şi unele măsuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorări medii a salariilor de bază cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice", se arată în comunicatul citat.

În acest sens, premierul Victor Ponta a declarat că trebuie să se reia "bătălia" cu birocraţia şi lipsa responsabilităţii, subliniind că salariile vor fi mărite când se va ajunge la competenţă şi răspundere în rândul autorităţilor publice, informează surse din presă.

"Poate (...) încercăm şi reluăm bătălia cu birocraţia, cu plimbatul hârtiilor şi cu aruncatul responsabilităţii. Aud în fiecare zi doar cereri de măriri de salarii, dar nu aud că se întâmplă ceva în acele autorităţi publice centrale sau locale, să fie mai puţină birocraţie, mai multă responsabilitate. Asta nu vrea nimeni - să fie mai responsabil. Toată lumea vrea salariu mai mare, în rest ... şi salarii mai mari o să fie când o să fie mai multă competenţă şi mai multă responsabilitate. Mesaj foarte clar pentru toată lumea şi pentru Ministerul de Finanţe şi pentru autorităţi locale: salarii mai mari când vin competenţă şi responsabilitate mai multă, că, de fapt, de acolo se întâmplă toate lucrurile", a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că, în opinia sa, în ultimii 25 de ani a existat un regres şi este mai multă birocraţie.

"Nu cred că putem să spunem că în 25 de ani am progresat prea mult. Dimpotrivă, am regresat. Avem mai multă birocraţie şi mai multă lipsă de responsabilitate decât aveam acum 25 de ani", a spus Ponta.

"Aveţi mii de funcţionari care sunt de cinci ani, de zece ani, de douăzeci de ani în ministere, plimbă hârtii şi când apar necazuri schimbăm guverne, schimbăm miniştrii, schimbăm primari, dar ei rămân tot acolo. Şi fac tot ceea ce au făcut până acum şi o să avem iarăşi nenorociri. Degeaba am câştigat bătălia cu economia, că bătălia cu birocraţia nu am câştigat-o. Ştiţi foarte bine acest lucru şi poate că, într-un moment mai puţin tensionat, o să discutăm despre acest lucru", a completat Victor Ponta.

(A.L.)

----------

Actualizare 11:44 Aproximativ 3.000 de angajaţi ai DGRFP Ploieşti, în grevă spontană

Aproximativ 3.000 de angajaţi din cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Ploieşti au declanşat, marţi dimineaţă, o grevă spontană, întrerupând activitatea în toate structurile aflate în cele şapte judeţe din regiune, informează agenţiile de presă

-------

În mai multe oraşe din ţară, Direcţiile de Finanţe şi-au întrerupt activitatea, din cauza unor acţiuni spontane de protest declanşate de angajaţi, informează un comunicat de presă al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor.

Protestatarii sunt nemulţumiţi deoarece au crescut salariile numai pentru o parte dintre angajaţii Ministerului de Finanţe, nu şi pentru cei din teritoriu, precizează sursa citată.

"Datorită modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale şi chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice(vezi creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate precum şi angajaţilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF), salariaţii din domeniul fiscului, din primării şi din alte instituţii din administraţia publică centrala şi locală au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând în mod expres acordarea de creşteri salariale", se arată în comunicatul SED LEX.

Liderii organizaţiilor SED LEX vor susţine acţiunile de protest ale colegilor, "fără a putea preciza durata acestora, ţinând cont de faptul că Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX nu a organizat acţiunile, ele fiind declanşate în mod spontan", se mai arată în comunicatul citat.

"Protestatarii solicită acordarea de creşteri salariale tuturor salariaţilor din administraţia publică unde media salarizării este de aproximativ 1350 lei net", informează sursa citată.

Aproximativ 5.700 de salariaţi din Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili şi Agenţia Naţională de Achiziţii Publice vor beneficia de o majorare a salariilor de bază, în medie, cu 22%, potrivit unui comunicat al MFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb