CREŞTEREA SALARIILOR DIN ROMÂNIA, Mai mică decât a ţărilor bogate din UE

E.D.
Macroeconomie / 27 martie 2014

Creştere în ritm inferior ratelor din ţări UE mai bogate

Costul orar al forţei de muncă, exprimat în euro, a urcat cu 10,6% în România în perioada 2008-2013, de la 4,2 la 4,6 euro, ritm inferior în raport cu creşterile înregistrate de ţări precum Suedia, Finlanda, Belgia, Germania şi chiar Luxemburg, potrivit datelor Eurostat, transmit surse de presă.

Costul orar al forţei de muncă la nivelul întregii economii, excluzând agricultura şi administraţia publică, a urcat cu 10,2% la nivelul Uniunii Europene în perioada analizată, de la 21,5 euro la 23,7 euro.

Salariul reprezintă cea mai mare parte din indicator, cheltuielile nesalariale, precum contribuţiile sociale, constituind, în 2013, la nivelul UE, 23,7% din costul orar al forţei de muncă. Costurile nesalariale variază de la 8% din costul orar al forţei de muncă în Malta până la 33,3% în Suedia.

Bulgaria şi România înregistrează cele mai scăzute costuri orare ale forţei de muncă, situaţie similară anului 2008, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene.

Cu excepţia Bulgariei, unde cursul de schimb dintre levă şi euro este controlat în consiliu monetar, cele mai puternice creşteri ale costului orar al forţei de muncă, exprimat în euro, au fost înregistrate în Suedia (26,9%), Austria (18,9%), Slovacia (17%), Finlanda (15,9%), Belgia (15,4%) şi Luxemburg (15,4%).

În cazul statelor UE care nu au trecut la euro, cu excepţia Bulgariei, unde cursul levei este controlat în consiliu monetar, ratele de creştere a costului orar al forţei de muncă exprimat în euro sunt distorsionate şi de variaţiile cursului de schimb valutar.

Astfel, în monedă locală, Bulgaria şi România au înregistrat cele mai puternice creşteri ale costului orar al forţei de muncă din UE în perioada 2008-2013. În Bulgaria, indicatorul a crescut cu 44,1%, de la 5 leva la 7,2 leva, iar în România cu 32,8%, de la 15,5 lei la 20,5 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb