Pieţele europene au deschis în creştere astăzi, în ziua alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, investitorii sperând la risipirea incertitudii politice manifestată în timpul campaniei electorale, conform investing.com.
Indicele DAX30, al bursei din Frankfurt, avea cu puţin înainte de ora 11:00 o creştere de 1,7%, în timp ce CAC40 de la Paris era în apreciere cu 1,68%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze avansul era de 1,58%.
Indicele paneuropean STOXX 600, ce include 600 de companii de dimensiuni mari, medii şi mici din şaptesprezece ţări europene, avea un avans de 1,38%.
Aproape 100 de milioane de americani şi-au exprimat deja alegerea între preşedintele republican Donald Trump şi democratul Joe Biden. Ultimele sondaje naţionale arată un avantaj substanţial pentru Biden, dar în mai multe "state cheie" diferenţa este mult mai strânsă.
Conform analiştilor de la ING, o victorie convingătoare a lui Joe Biden, cu democraţii păstrând majoritatea în Camera Reprezentanţilor şi dobândind controlul în Senat, este scenariul în urma căruia va fi livrat cel mai rapid şi agresiv stimul fiscal pentru susţinerea economiei, puternic afectată de pandemia de Covid-19.
Totuşi, este posibil ca imaginea să nu fie atât de clară, doarece câştigătorul nu va fi anunţat timp de câteva zile din cauza numărării voturilor prin corespondenţă. Iar rezultatul alegerilor poate fi contestat în instanţă.
La Bucureşti, după prima oră şi jumătate de tranzacţionare, indicele BET, ce include cele mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, afişa o creştere de 1,01%, la 8.652,51 de puncte, în timp ce indicele BET-XT, ce reflectă parcursul celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, avea un avans de 0,83%, până la 772,93 de puncte.
Lichiditatea era modestă, valoarea tranzacţiilor fiind de numai cinci milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului, de circa 64,7 milioane de lei.
Acţiunile Romgaz (SNG), aveau o creştere de 1,15%, la 26,4 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 1,48 milioane de lei.
Titlurile Erste Group Bank (EBS), listate secundar la BVB, aveau un avans de 3,6%, până la 89,76 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 0,72 milioane lei.
Acţiunile Banca Transilvania (TLV) cumulaseră un rulaj de 0,2 milioane de lei, titlurile instituţiei de credit din Cluj fiind în creştere cu 2%, la 1,938 lei.
Indicele BET-FI, ce include cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), era singurul coş de acţiuni de la BVB în scădere, afişând un declin de 0,08%, până la 39.181,26 de puncte.