Comisiile parlamentare pentru cercetarea abuzurilor au înaintat Biroului Permanent al Senatului un raport comun privind Banca Internaţională a Religiilor (BIR), în care se afirmă că, în urma verificărilor efectuate asupra procedurii de faliment şi de lichidare, s-a ajuns la concluzia că este vorba despre "o acţiune de crimă organizată şi corupţie instituţionalizată".
Raportul precizează că s-a stabilit cu certitudine faptul că "un grup de interese", împreună cu unele persoane din conducerea Băncii Naţionale a României - Emil Iota Ghizari, Mihai Bogza - dar şi cu complicitatea unor magistraţi, a reuşit să-şi acopere activitatea de "falimentare premeditată" a BIR şi de lichidare a băncii "printr-un adevărat jaf", informează Rompres. Acest lucru s-ar fi întîmplat prin evitarea unor acte normative şi după arestarea fostului consilier guvernamental Fănel Păvălache.
Acţiunea de premeditare a falimentului BIR ar fi dovedită, conform raportului, prin "documente indubitabile", care arată că lichidarea băncii s-a făcut "printr-o adevărată devastare" a patrimoniului şi a fondurilor sale şi prin însuşirea de către lichidator - firma "Reconversie şi valorificare active/Moore Ste-phens" - a peste 550 de miliarde de lei vechi, sub formă de salarii, onorarii sau comisioane. Raportul îi încriminează şi pe judecătorii Secţiei a VII-a Comerciale de la Tribunalul Bucureşti, care ar fi "total aserviţi" grupului de interese care a falimentat BIR. În document se mai menţionează că Parchetul General a fost sesizat de Comisia pentru abuzuri a Camerei Deputaţilor în legătură cu aceste aspecte încă din 13 februarie 2002.