Cele 27.300 de noi locuri de muncă, înregistrate în primul trimestru al anului, au apărut ca urmare a introducerii noului Cod al Muncii, ne-a declarat Cris-tian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
"Economia a fost împinsă să iasă din forţa de muncă la negru şi să intre în forţa de muncă legală", potrivit domniei sale.
Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns, în trimestrul unu al anului, la 27.300, mai mult cu 6.900 de locuri de muncă, faţă de trimestrul precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu trimestrul unu din 2010, numărul locurilor de muncă a scăzut cu 1.700.
În industria prelucrătoare, în primele trei luni ale anului, au fost dis-ponibile 9.200 de locuri de muncă, în sectorul sănătăţii şi asistenţei sociale, 3.400 de locuri de muncă, iar în administraţia publică, 2.800 de lo-curi de muncă. Cele mai puţine lo-curi de muncă s-au înregistrat în industria extractivă şi în sectorul tranzacţiilor imobiliare.
Comparativ cu trimestrul precedent, în majoritatea activităţilor economice au fost creşteri atât ale ratei locurilor de muncă vacante, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante, se arată în comunicat.
Cele mai importante creşteri au fost în industria prelucrătoare, de 2.400 locuri vacante şi în activităţile de servicii administrative şi servicii suport, de 1.200 locuri disponibile. Uşoare scăderi ale indicatorului s-au înregistrat în activităţile de spectacole, culturale şi recreative, de 50 de locuri de muncă şi în intermedieri financiare şi asigurări, de 40 de locuri de muncă.
Cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit, de 1,21%. În schimb, cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în industria extractivă de 0,02%, respectiv activitatea de învăţământ de 0,13%.