CRISTIAN PÂRVAN: "Autorităţile lucrează la textul impozitului forfetar"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 14 februarie 2013

Cristian Pârvan: "Se intenţionează abandonarea acelui impozit forfetar, care nu ar ţine cont decât de cifra de afaceri şi se doreşte aplicarea unui impozit pentru sectorul servicii care să echilibreze nevoia statului de a încasa taxe, în mod corect".

Cristian Pârvan: "Se intenţionează abandonarea acelui impozit forfetar, care nu ar ţine cont decât de cifra de afaceri şi se doreşte aplicarea unui impozit pentru sectorul servicii care să echilibreze nevoia statului de a încasa taxe, în mod corect".

Autorităţile au mai făcut un pas în procesul de stabilire a impozitul forfetar - au încheiat dis­cuţiile cu mediul de afaceri şi au trecut la redactarea textului pentru o propunerere concretă în ceea ce priveşte acest tip de impozit, după cum ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa ne-a precizat: "S-a trecut la redactarea textului pentru o propunere concretă. Acum se va stabili dacă acest impozit va înlocui vreunul dintre actualele impozite sau dacă se va alătura acestora. De asemenea, după ce ne va fi făcută propunerea, vom şti dacă va fi un impozit forfetar sau un alt tip de impozit".

Oamenii de afaceri au discutat, recent, cu Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Tursim şi Mediul de Afaceri, pe marginea construirii unui impozit care să fie adecvat sectorului servicii, ne-a spus Cristian Pârvan. Potrivit domniei sale, autorităţile au luat în considerare şi renunţarea la impozitul forfetar, pentru aplicarea unei taxe care să răspundă unui număr cât mai mare de situaţii din domeniul serviciilor.

Cristian Pârvan a menţionat: "Se intenţionează abandonarea acelui impozit forfetar, care nu ar ţine cont decât de cifra de afaceri şi se doreşte aplicarea unui impozit pentru sectorul servicii care să echilibreze nevoia statului de a încasa taxe, în mod corect, cu fiscalizarea mediului de afaceri de aşa natură încât acesta să rămână interesat să funcţioneze pe piaţa noastră. Va fi aplicat tot la cifra de afaceri, dar se va ţine cont de mai mulţi factori, cum ar fi vadul comercial. De asemenea, am discutat posibilitatea ca angajatorii care încheie contracte de muncă să beneficieze de o reducere a acestui impozit pentru fiecare salariat cu carte de muncă pe care îl are în compania sa".

Autorităţile vor finaliza redactarea propunerii cel mai probabil la jumătatea lunii martie, potrivit domnului Pârvan.

Impozitul forfetar ar putea fi aplicat din semestrul al doilea al acestui an, dacă studiul privind impactul acestei măsuri va fi finalizat în primul trimestru, a spus, recent, Maria Grapini.

Oficialul a declarat: "În semestrul al doilea ar putea fi aplicat impozitul forfetar, dacă ne mişcăm repede, adică să terminăm studiul de impact în primul trimestru. Studiul a început şi trebuie să îl terminăm în primul trimestru. Dacă nu, nu-l vom putea aplica în acest an".

Potrivit domniei sale, consilierii din cadrul ministerului de resort stabilesc numărul de restaurante, pensiuni, baruri şi alte structuri care ar putea intra sub incidenţa impozitului.

"Trebuie să ştim câte baruri sunt, câte restaurante, câte pensiuni. Consilierii culeg date pentru a avea un fond de calcul. În alte ţări se aplică la 27 de servicii, probabil că nu vor fi toate. (...) Nu poate fi acelaşi nivel al impozitului pentru taximetrişti şi pentru hoteluri. Vrem să aplicăm impozitul fără să distorsionăm piaţa şi să introducem o etică în afaceri", a explicat ministrul Grapini.

Societăţile comerciale care au cifre de afaceri foarte mici ar putea să nu plătească impozit forfetar, potrivit Mariei Grapini.

Întreprinzătorii au anunţat că nu se vor opune impozitului forfetar dacă vor fi respectate punctele pe care le-au discutat cu ministrul de resort şi dacă testele şi analizele vor avea efecte pozitive. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a spus: "Consiliul pentru IMM s-a întâlnit cu ministrul Maria Grapini, care ne-a spus că la introducerea impozitului forfetar se vor avea în vedere cinci elemente. Unul dintre acesta este că se va introduce selectiv, doar în anumite domenii, în special în servicii, unde există un grad redus de fiscalizare. Se are în vedere să se elimine situaţiile în care un hotel important din Bucureşti, cu un grad de ocupare de peste 80%, nu plăteşte impozit că nu raportează, de ani de zile, profit. Deci, se va aplica mai ales unităţilor de turism, de cazare, dar şi saloanelor de coafură şi unităţilor de încălţăminte etc".

În acelaşi timp, vor fi avute în vedere criterii precum amplasarea afacerii, vadul comercial şi indicele de sezonalitate, care sunt analizate pentru stabilirea acestei taxe ce urmează să fie aplicată ca procent dintr-un venit standard pentru fiecare domeniu, potrivit reprezentanţilor CNIPMMR.

"Aceste criterii sună raţional. Impozitul va duce la simplificarea birocraţiei, pentru că nu necesită predarea de situaţii financiare, deoarece acesta urmează să se aplice ca un procent dintr-un venit standard. Ministrul (n.r. Maria Grapini) ne-a asigurat că măsura va fi însoţită de elemente de simplificare, foarte necesare pentru microfirme, şi că introducerea va fi făcută doar după ce se va discuta cu cei care lucrează în branşa respectivă. Fiecare domeniu are întreprinzători corecţi, activi, şi acest lucru se reflectă în documente, şi întreprinzători care nu sunt corecţi şi care fac concurenţă neloială", a mai spus Ovidiu Nicolescu.

Radu Enache, preşedintele Fe­de­raţiei Industriei Hoteliere din Ro­mâ­nia (FIHR) şi proprietarul lanţului hotelier "Continental", a declarat, marţi, că introducerea impozitului forfetar nu ar fi decât o taxă în plus pentru hoteluri şi pensiuni, stimu­lând evaziunea şi munca la negru.

Domnia sa a precizat: "Dacă scopul acestui nou impozit este combaterea evaziunii şi a muncii la negru, atunci acţiunea de introducere a aces­tei taxe este de la început sortită pieirii, pentru că nu s-ar produce decât o impozitare în plus, arbitrară şi inechitabilă, a acelora care plătesc şi acum impozite şi taxe, şi în continuare va exista evaziune prin emiterea notei de plată nefiscală în loc de bon fiscal, neraportări de TVA, ne­înregistrări de facturi, muncă la negru fără plata de contribuţii sau cu plata limitată la salariul minim pe economie".

FIHR a trimis o scrisoare deschisă ministrului de resort, în care sus­ţine că un nou impozit nu este oportun.

În replică, Maria Grapini a trans­mis, ieri, un comunicat, în care spune: "Regret atitudinea omului de afaceri Radu Enache de a transmite o scrisoare deschisă, atâta vreme cât a fost invitat la fiecare întâlnire cu asociaţiile din domeniu, atunci când s-a discutat despre o nouă metodă de impozitare. Din procesele verbale, care i-au fost transmise după fiecare întâlnire a Grupului de lucru, ar fi trebuit să constate că este singura federaţie care se opune. Să fie datorită faptului că < cei mari > au plătit cel mai puţin impozit pe profit?"

Potrivit oficialului, studiul pe care îl realizează ministerul se ba­zează pe date statistice, dar şi pe experienţa altor ţări.

"Recent, am avut o întâlnire în Franţa cu ministrul Turismului şi am putut constata că cei din domeniul hotelier au taxe cu atât mai mari cu cât au gradaţie superioară şi capacitate mai mare. Nu vrem ca acest nou mod de impozitare să fie povară doar pe IMM-uri şi nici nu vrem să păstrăm un sistem inechitabil şi neetic în domeniul fiscal. Eu nu cred că un mare hotel poate exista şi poate să facă investiţii, pentru a rămâne la standarde de calitate, fără să facă profit ani la rând".

Invitându-l la dialog pe Radu Enache, Maria Grapini a subliniat că evaziunea nu poate fi îndepărtată printr-un impozit în plus, adăugând că nu se doreşte introducerea unui impozit pe care să-l plătească tot cei corecţi, ci înlocuirea modului de impozitare.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb