CRISTIAN PÂRVAN, PSPR: "Investiţiile străine directe din primele patru luni pot genera un uşor entuziasm în piaţă"

P.B.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 iunie 2015

"Investiţiile străine directe din primele patru luni pot genera un uşor entuziasm în piaţă"

Analistul Dragoş Cabat: "Valoarea de 1,16 miliarde euro este încă foarte mică, pentru această perioadă"

Investiţiile străine directe în ţara noastră au ajuns la 1,16 miliarde de euro, în primele patru luni ale anului, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), în creştere faţă de valoarea de 885 milioane euro, la sfârşitul lunii martie.

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private din România (PSPR) ne-a declarat că aceastră creştere a investiţiilor străine directe va genera, probabil un uşor entuziasm în piaţă. "Am avut ani în care aceste investiţii au fost de 2 miliarde de euro pe tot anul, iar acum am ajuns la 1,16 miliarde euro în primele patru luni", ne-a spus domnul Pârvan, precizând că, din păcate, aceste investiţii sunt realizate preponderent în sectorul comercial, în servicii de business pe domeniul IT şi destul de puţin pe partea de producţie. "Cred că, până la sfârşitul anului, aceste investiţii vor fi făcute mai mult în sectoarele de servicii şi în comerţ", susţine preşedintele PSPR.

În schimb, analistul economic Dragoş Cabat consideră că această valoare de 1,16 miliarde de euro, înregistrată la nivelul investiţiilor străine directe, este încă foarte mică. Domnia sa ne-a declarat că există şanse mici să depăşim cu 10-15% valoarea înregistrată anul trecut, dacă nu se întâmplă ceva spectaculos. "Problema noastră este că nu mai avem investiţii noi, ci doar majorări ale proiectelor existente", ne-a spus analistul, subliniind: "Probabil că investiţiile ce vor urma până la sfârşitul anului vor fi realizate pe partea de comerţ şi în servicii financiare, precum asigurările".

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România (date estimate) au însumat 1 164 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul net estimat) au înregistrat 199 milioane euro, iar creditele intragrup 965 milioane euro (net), potrivit BNR. Datoria externă pe termen lung a însumat 72,2 miliarde euro, la 30 aprilie 2015 (78,3% din totalul datoriei externe), în scădere cu 4,6% faţă de 31 decembrie 2014. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 aprilie 2015 nivelul de 20,06 miliarde euro(21,7% sută din totalul datoriei externe), în creştere cu 8% faţă de 31 decembrie 2014. În perioada analizată, datoria externă totală a scăzut cu circa 2 miliarde de euro, conform datelor publicate de BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb