Cristian Păun (SOREC): BNR nu are niciun criteriu obiectiv atunci când intervine pe piaţa monetară

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 martie 2011

Banca Naţională a României nu mai are niciun criteriu obiectiv atunci când se ocupă de intervenţii pe piaţa monetară, a declarat, ieri, Cristian Păun, director executiv al Societăţii Române de Economie.

"La ora actuală, politica pe care o duce Banca Naţională a României este una de deflotare monetară. Aceasta se uită vizual la curs şi decide când cursul e prea abrupt sau când creşte prea brusc sau scade, şi dintr-un buton spune: < Acum intervenim! >. Deci, nu mai există vreun criteriu obiectiv în spatele acestor intervenţii monetare. În acest context, Fondul Monetar Internaţional vrea să administreze şi el sistemul şi crizele, dar nu prea poate printr-o monedă la fel de problematică pe care o are în spate", a afirmat Păun, citat de Mediafax.

Acesta a adăugat că România depinde foarte mult de capitalul străin şi, de fiecare dată, ia decizii în funcţie de ce zic investitorii.

"România este o ţară dependentă puternic de capitalul străin şi face ce zice investitorul străin, face ce zice creditorul internaţional, face ce zic băncile multinaţionale, respectiv cursul să rămână stabil", a spus reprezentantul SOREC.

În ceea ce priveşte implicarea statului într-o serie de probleme, Cristian Păun a precizat că este nevoie ca iniţiativa privată să fie promovată.

"În România problema ţine de prea puţină privatizare; statul este în continuare principalul închiriator de spaţii de locuit, este principalul hidroenergetician al ţării, este principalul constructor de autostrăzi. În România, statul este cel care face foarte multe lucruri pe care n-ar trebui să le facă pentru că astfel ne împiedică nouă prosperitatea. El trebuie să lase iniţiativei private cât mai multe din aceste lucruri dacă vrea ca aceste lucruri să fie corecte şi eficiente", a subliniat directorul executiv al SOREC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb