CRISTIAN PÎRVULESCU:  "Miza refacerii USL, circa 1 milion de voturi pentru Victor Ponta"

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Politică / 14 noiembrie 2014

Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu vor să refacă USL.

Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu vor să refacă USL.

Refacerea simbolică a Uniunii Social Liberale (USL) este o strategie menită să îi aducă lui Victor Ponta circa un milion de electori, care se vor adăuga bazinului electoral al Partidului Social Democrat (PSD) şi care ar putea asigura victoria candidatului social-democrat în cursa pentru Cotroceni, potrivit afirmaţiilor făcute de politologul Cristian Pîrvulescu.

Domnia sa spune: "Refacerea USL este o mişcare politică anunţată de mult şi făcută, simbolic, înainte de cel de al doilea tur al alegerilor electorale, prin care se încearcă, practic, conservarea electoratului lui Victor Ponta. Electoratul USL este dincolo de electoratul esenţial al PSD. Bazinul electoral al PSD are în jur de 3 milioane de electori, în timp ce USL a atras sprijinul a circa cinci milioane de electori. Bineînţeles, nu se poate recupera acel bazin electoral, dar am putea discuta despre atragerea a încă un milion de electori fideli proiectului iniţial USL, care ar trebui să voteze cu Victor Ponta (n.r. - în urma declaraţiilor făcute, ieri, de deputatul PSD Liviu Dragnea şi preşedintele Senatului, liderul Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu - privind refacerea USL).

Călin Popescu Tăriceanu este o figură importantă şi poate fi perceput de electorat drept un continuator al PNL autentic. După alegeri, dacă Victor Ponta va câştiga şi Călin Popescu Tăriceanu va fi numit premier, atunci, este evident că o parte din PNL se va îndrepta către Tăriceanu. Nu îmi este clar, încă, dacă PNL îl va recupera pe Tăriceanu sau, în jurul domniei sale, se va regăsi o parte importantă din actualul PNL. În orice caz, procesul va fi de durată, s-ar impune un orizont de timp de circa un an".

Cristian Pîrvulescu declară că nu ar fi exclus ca PNL să atace în instanţă uniunea politică, pe care liderii PSD şi PLR (Partidul Liberal Reformator) au anunţat că o vor semna astăzi. "Însă refacerea USL, înaintea celui de al doilea scrutin, şi-a atins scopul electoral şi politic" , a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Norica Nicolai, europarlamentar PNL, consideră că noul USL nu ar fi un lucru rău, în măsura în care formaţiunea va respecta principiile care au stat la baza uniunii politice din anul 2012. "Desigur, în formula actuală, USL ar putea să mai regândească anumite lucruri, ar trebui să revină cu un program de guvernare pentru următorii doi ani (n.r. - 2016, an electoral, alegeri parlamentare)", a mai spuis doamna Nicolai.

Întrebată dacă refacerea USL ar putea creşte riscul dizolvării fuziunii PNL+PDL, în perioada post-electorală, europarlamentarul Norica Nicolai ne-a declarat: "Fuziunea PNL+PDL este deja realizată, juridic, acum avem de-a face cu un nou partid numit Partidul Naţional Liberal (PNL) - care cuprinde vechiul PNL şi PDL, formând Alianţa Creştin Liberală (ACL) - al cărui management intern va fi decis, în acord cu Legea partidelor politice. La alegerile din 2016 trebuie să renunţăm la politica clientelară. Nu cred că refacerea USL pune în pericol noul PNL".

Europarlamentarul PNL este de părere că situaţia economică actuală impune demararea unor reforme structurale: "În domeniul licitaţiilor trebuie să se pună accent pe calitatea lucrărilor publice şi să se evite prelungirea prin acte adiţionale a termenelor contractuale prestabilite. Categoric, ar trebui să se renunţe la practici precum alegerea celui mai mic preţ.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat ieri că protocolul politic în baza căruia va lua fiinţă noul USL recreează practic Uniunea creată în 2011, fiind un acord de colaborare politică ce prevede şi cooptarea PLR la guvernare. Totodată, Călin Popescu Tăriceanu a declarat: "Sigur, această construcţie nu poate să fie identică, dar principiile de funcţionare politică rămân aceleaşi şi cred că este utilă o astfel de formaţiune care să cuprindă principalele curente ideologice, adică social-democraţia şi liberalismul", precizând: "Importantă este acţiunea politică, haina juridică urmează să fie rezolvată ulterior. Noi trebuie să dăm un semnal politic în primul rând şi să ajungem la un acord politic, asta este cel mai important".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asta daca romanii vor fi prosti.

    Usl a fost o alianta impotriva sistemului politic condus de T.Basescu.Dl. Ponta a incremenit intr-un proiect care nu mai are obiectiv,odata cu plecarea lui aT. Basescu.

    Aceasta incremenire dovedeste si lipsa de fler politic,si lipsa de elasticitate in gandire,ceea ce poate fi mortal pentru un presedinte de republica. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb