Cristian Popa: Temperarea inflaţiei la 3% în 2010 pare din ce în ce mai dificilă

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 aprilie 2008

Cristian Popa: Temperarea inflaţiei la 3% în 2010 pare din ce în ce mai dificilă

Atingerea obiec-ti-vu-lui pentru inflaţie propus de Banca Naţională a Ro-mâniei (BNR), de cel mult 3% în 2010, pare din ce în ce mai greu de atins, însă BNR se luptă în continuare pentru reintrarea inflaţiei în intervalul ţintit pentru 2009, a spus ieri viceguvernatorul Cristian Popa, citat de Reuters. BNR va face tot ce este necesar pentru a asigura condiţii monetare suficient de aspre pentru a tempera inflaţia ridicată, a mai spus Popa, citat de NewsIn. El a adăugat că BNR va rata, probabil, ţinta de inflaţie pe 2008, stabilită la 3,8%, plus sau minus un punct procentual.

"Vom lua toate măsurile necesare pentru a menţine gama de condiţii monetare suficient de aspre pentru a readuce inflaţia pe culoarul anunţat. Este improbabil să atingem ţinta de inflaţie în acest an, dar ne dorim foarte mult să reintrăm în intervalul de inflaţie ţintit pentru 2009", a mai spus Popa.

Oficialul de la BNR a reamintit că România se luptă să tempereze inflaţia anuală la 3% sau sub acest nivel înainte de 2010. "Ar trebui să ajungem la 3% până în 2010, însă acest obiectiv pare din ce în ce mai greu de îndeplinit", a mai spus Popa.

Cu toate că ţinta pentru inflaţia în 2010 nu a fost încă stabilită, cea pentru 2009 este de 3,5%, plus sau minus un punct procentual. Inflaţia anuală s-a apropiat de 8% în februarie, pe fondul creşterii preţurilor la alimente pe plan mondial, avansului salarial şi consumului puternic.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă la o inflaţie de 8,5% în martie, care apoi să se tempereze până la 5,9% la sfârşitul anului, estimarea pentru decembrie 2008 fiind asumată şi de BNR. Nivelul de sfârşit de an ar fi peste ţinta BNR, însă banca centrală ar putea să menţină dobânda cheie la nivelul de 9,5% în mai, instituţia dorind să observe efectul ultimelor patru majorări a dobânzii de politică monetară.

Popa a afirmat că guvernul român a înăsprit politica fiscală, dar că ar trebui să se ia mai multe măsuri pentru controlul inflaţiei.

"Nu avem mult timp la dis-poziţie, aşa că măsurile de temperare sustenabilă a inflaţiei trebuie luate nu numai în plan monetar, ci şi pe alte fronturi", a mai spus Popa.

El a adăugat că, până în prezent, România are "veşti bune" legate de reducerea deficitului fiscal, dar că este nevoie de mai multe restricţii pentru a asigura continuitatea acestui proces.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb