Cel puţin doi dintre directorii care au lucrat cu brokerul Cristian Sima au dat declaraţii nefavorabile acestuia, au declarat vineri surse judiciare, citate de Mediafax, precizând că anchetatorii urmează să stabilească dacă se extinde urmărirea penală în cazul acestora.
Brokerul Cristian Sima a fost înştiinţat, în cadrul unei comisii rogatorii, cerută în Elveţia de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, că este urmărit penal şi că poate da o declaraţie în calitatea de suspect, au declarat vineri surse judiciare, citate de Mediafax.
Potrivit aceloraşi surse, după finalizarea acestei comisii rogatorii, anchetatorii vor pune în mişcare acţiunea penală pe numele brokerului, după finalizarea administrării probatoriului în dosar.
Ziarul BURSA a anunţat, încă din aprilie 2015, că brokerul este urmărit penal pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de înşelăciune şi nouă infracţiuni de spălare a banilor, într-un dosar în care foştii săi clienţi au reclamat un prejudiciu de 2,5 milioane de euro. "În cauză s-a mai dispus începerea urmăririi penale faţă de cinci persoane fizice şi două societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune şi spălarea banilor", potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
Se pare că cele două societăţi sunt WBS România şi WBS Holding, prin care a operat Cristian Sima, iar celalalte cinci persoane inculpate ar fi foşti angajaţi ai acestor companii.
În aprilie 2015, Cristian Sima a comentat acuzaţiile referitoare la spălare de bani, într-un mesaj postat pe pagina personală, explicând că "totul a decurs prin bancă şi există şi un NUP (neînceperea urmăririi penale)" pe care domnia sa îl are de la DIICOT că nu a spălat bani. Cristian Sima a transmis că DIICOT a făcut o anchetă în 2013 şi că nu vrea să facă niciun alt comentariu în legătură cu proceduri judiciare în curs. Brokerul a spus în primăvară: "Foarte mulţi mă întreabă în privat ce e cu comisia rogatorie. Există depuse la Bucureşti opt plîngeri penale împotriva mea. Evident că în această anchetă trebuie să declar şi eu ceva. Cum nu sunt la Bucureşti, procurorul român a făcut o comisie rogatorie şi mi-a pus 80 de întrebări, pe care le-a trimis la procurorul elveţian, care mi le-a pus în mod oficial. Totul perfect legal. Am răspuns acelor întrebări pe 16 şi 17 aprilie. Aş fi putut să nu răspund, dar cum nu am nimic de ascuns am răspuns tuturor întrebărilor detaliat, cu toate dovezile pe care le am(...) Banii au fost pierduţi în bursă, eu mi-am pierdut banii mei pe aceleaşi operaţii, din sute de clienţi doar 8 se consideră înşelaţi. Mulţi doresc înapoi nu doar banii pe care i-au investit, dar şi profitul de la un anumit moment. Tot ce au retras în timp li se pare că e normal, atunci nu i-am înşelat. Alţii vor şi daune morale de sute de mii, de aici cifra de 2,5 milioane. În realitate cei 8 au pierdut sub 800.000, ba chiar unul e cîştigător per total".
Cristian Sima, fost preşedinte al Sibex, a dispărut din ţară, în toamna anului 2012, la data respectivă mai mulţi clienţi acuzându-l că le-a pierdut banii, depăşindu-şi mandatul acordat prin contracte. Şase clienţi ai fostului broker i-au făcut plângere penală, iar pe parcurs, acestora li s-au alăturat şi alţii.
După ce a fugit din ţară, Cristian Sima a avut mai multe intervenţii în presă, transmiţând o serie de scrisori şi apărând în emisiuni TV.
"Aşa cum am declarat, am pierdut banii", spunea Sima, la Realitatea TV, în octombrie 2012, adăugând: "Nu am plecat cu niciun ban, nu am niciun ban în niciun cont ascuns. Toate conturile sunt declarate. Toată nebunia asta aţi creat-o dumneavoastră, presa. Eu am plecat pentru că eram cu presiunea ajunsă la maxim. Am pierdut cam două milioane de euro şi două milioane de dolari. Am tranzacţionat prost şi am pierdut. Îmi este frică, îmi este frică efectiv fizic. Nu am nicio boală".
La izbucnirea scandalului, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), predecesoarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, a anunţat public că WBS Holding, off-shore-ul prin care acţiona Sima, înregistrat în Insulele Virgine, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa. Cu toate acestea, CNVM a declanşat o anchetă la sediul WBS România, unde Cristian Sima a fost acţionar şi preşedinte înainte de a prelua preşedinţia Sibex, în urma căreia firma a fost închisă. Totodată, Cristian Sima a primit "interzis" pe piaţa de capital, timp de cinci ani.