CRISTINA CHIRIAC, FONDATOR CONAF: "Coronavirusul - un fel de repetiţie generală pentru o eventuală criză mondială"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 12 martie 2020

Cristina Chiriac

Cristina Chiriac

"Dacă nu se vor lua măsuri concrete de stingere a focarelor până la finalul anului, economia mondială va înregistra o scădere de circa 30%, dacă nu mai mult"

Reporter: Ce efecte vor avea măsurile luate de autorităţile de la noi asupra economiei naţionale?

Cristina Chiriac: Traversăm o perioadă dificilă, însă, în acest context, vedem că virusul care se răspândeşte extrem de rapid este de fapt "Lebăda Neagră" care poate conduce rapid la deglobalizare, prin măsurile pe care statele lumii le iau greoi, cu informare tardivă. Acest lucru, inevitabil, a lovit şi va continua să lovească economiile lumii, producând pierderi uriaşe în mai toate sectoarele de activitate. Cum România nu este un stat singular, prin interdependenţa economică (importuri, exporturi, curs de schimb etc.), cu siguranţă se vor resimţi şi la noi aceste efecte care se produc în lanţ la nivel mondial. Responsabilitatea trebuie să se manifeste la nivel naţional, prin limitarea efectelor negative ale crizei economice şi aici observ că autorităţile fac eforturi susţinute pentru a căuta soluţii optime în situaţii de criză şi la nivel individual, pentru că stă în puterea noas­tră să construim viitorul copiilor noştri chiar şi în vremuri mai puţin favorabile. În prezent, acest soi al epidemiei de coronavirus este un fel de repetiţie generală pentru o eventuală criză mondială.

Dacă ne gândim la China, la epicentrul acestei epidemii aparent de neoprit, ne vom aduce aminte că dificultăţile prin care Asia a trecut în urmă cu două decenii şi prin care trecem cu toţii acum, sunt exact genul de lucruri despre care credeam că am învăţat să le prevenim. În dificilele vremuri de altădată, economiile mari şi avansate, cu guverne stabile, este foarte posibil ca acestea să nu fi avut niciun remediu pentru perioadele prelungite de stag­nare şi dezinflaţie.

Spre exemplu, nordul Italiei, care reprezintă un pol comercial foarte important al Europei, apoi Germania, care este astăzi una dintre cele mai puternice ţări ale Uniunii Europene, unde cele mai noi ştiri anunţă că până la 70% din populaţie ar putea fi infectată cu noul coronavirus, ceea ce va conduce la efecte devastatoare. În acest moment se impune mai mult că oricând, pe lângă măsurile de prevenţie, să adopăm o serie de măsuri care să prevină destabilizarea economică a României.

Reporter: Cum va resimţi mediul de afaceri de la noi toată această nebunie legată de coronavirus?

Cristina Chiriac: Cred că panica şi isteria nu îşi au rostul, iar cele mai bune soluţii se iau cu calm şi după o analiză amănunţită a situaţiei. În acest moment este mai mult decât clar că avem nevoie de stabilitate politică şi politici economice care să atenueze riscul la care suntem cu toţii supuşi. Cu alte cuvinte, politicienii trebuie să înteleagă că, acum, doar prin decizii majore putem evita şi preveni o criză iminentă, în caz contrar vom începe să resimţim şocurile reverberate de pe pieţele internaţionale şi vom asista neputincioşi la un nou val al insolvenţelor şi falimentelor, numai că de data aceasta efectele vor fi pe termen mult mai lung, comparativ cu 2009.

Pieţele financiare dau semne de oboseală, epidemia de coronavirus şi miscările extrem de subtile care vin din zona resurselor naturale pot conduce la o posibilă criză.

Este clar că suntem vulnerabili şi bursele au dat deja primul semnal în acest sens. Lucrurile se desfăşoară în limite controlate (deocamdată), însă mediul de afaceri resimte şi acţionează în consecinţă, iar, în final, dacă nu acţionăm acum, vom avea cu toţii de suferit.

Reporter: Consideraţi că măsurile luate de Guvern sunt oportune?

Cristina Chiriac: Cel mai mare risc în acest moment este acela al diseminării informaţiilor false şi al ins­talării sentimentului de panică. Nu suntem încă acolo şi sper, sincer, nici să nu ajungem. Măsurile luate de către Guvern sunt de prevenţie şi acţionează în sensul diminuării răspândirii virusului, însă individul este cel care trebuie să respecte întocmai reguli care să ne apere pe toţi. Mai sunt o serie de măsuri aşteptate şi aici mă refer la măsurile economice care să pondereze o eventuală escaladare a deficitul bugetar, ca de exemplu amânarea sau eşalonarea creşterii pensiilor, stimularea economiei printr-un pachet de investiţii cu valoare adăugată, susţinerea antreprenorilor afectaţi ca urmare a măsurilor luate şi care au condus la diminuarea/suspendarea sau chiar închiderea activităţilor.

Cuvântul care ar trebui să caracterizeze această perioadă este responsabilitate!

Reporter: Ce alte măsuri credeţi că ar trebui adoptate?

Cristina Chiriac: În primul rând, trebuie să tratăm situaţia actuală cu maximă seriozitate. Trebuie să res­pectăm cu stricteţe măsurile impuse de autorităţi şi să nu periclităm siguranţa celor din jur. În momentul de faţă, avem nevoie de un Guvern stabil şi pregătit să ia măsuri de forţă majoră în caz de nevoie.

Reporter: Ce evoluţie estimaţi că va avea economia globală în urma epidemiei de coronavirus?

Cristina Chiriac: Economia globală, după cum se observă deja, este în scădere... apreciez că dacă nu se vor lua măsuri concrete de stingere a focarelor până la finalul anului, economia mondială va înregistra o scădere de circa 30%, dacă nu mai mult. Niciun stat nu are dreptul să ignore această ameninţare. Şi nu are dreptul să nu ia măsurile care se impun pentru a limita consecinţele unui potenţial dezastru.

În această ecuaţie stă însuşi viitorul lumii! Sper să înţelegem că problemele globale au doar soluţii globale, prin găsirea unor soluţii general valabile. Asistăm la consecinţe grave asupra comerţului, cooperării economice internaţionale, asupra calităţii vieţii fiecărui cetăţean al acestei planete şi cred că acum este momentul ca efectele globalizării să se resimtă şi la nivel de identificare de soluţii pentru toate naţiunile, indiferent de ideologiile politice, culturale, religioase sau de altă natură!

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Doamna e foarte drăguță, dar sa scadă...economia mondială cu 30 la suta nu e chiar ușor.

    Ca pica bursele cu 50 la suta, ca scade pib ul mondial cu câteva procente , asta da, s- a mai văzut .

    Dar să scadă pib-ul mondial cu 30 la suta ar însemna da dna această drăguță sa nu se mai îngrijească deloc, să nu mai deie un sms , să nu mai iasa nu la o cină nici măcar la o înghețată!!! 

    Mai ce aveti cu pensiile ? Daca nu le cresteti cine o sa va mai cumpere voua toate produsele astea cu preturi din ce in ce mai mari si nu de la toamna ci de-acum din prezent La voi e invers ca la bursa acolo preturile scad pe zvon la voi se creste pe zvon si nu mai scad niciodata fara oprelisti, fara reglementari fara impozite etc Ce desteapta treaba

    Se pricepe la toate. Mai lasă-ne, Greta. Ocupă-te de firmă, dacă ai așa ceva, că se duce de râpă.

    1. "Mai lasa-ne Greta"Adica ce inseamna:am intrat pe teritoriul tau sau v-am cerut parerea...sau nu va mai ajunge spatiul de "Mai lasa-ne..."ori existati numai voi si restul sunt "adunatura...ori tu esti prea inteligent si restul sunt prosti...

      Ceaușeasca se pricepea la chimie (savantă bre!) . GRETA, eleva și nepoata mamei Omida și reîncarnare a babei Vanga, e o călătoare SF în timp, în viitorul economiei ; e clar-vazatoare ca tovarășul de viață al Elenei Petrescu din Găești. Uite viitorul nene : economia MONDIALĂ scade cu 30%, Bursa cu 50%... și dacă se lua de braț cu Isărescu sau cu aghiotantul Adi Vasilescu, mai arăta și finanțele în șanț cu...2 euro x 4,81= 9,62 RON, uite creștere enormă, dublă! . Păcat că "Gretele" și o armată de analiști economici, politici, jurnaliști DEformatori de opinie, trăiesc / câștigă bănuți din așa ceva... gargară bla bla bla pe care am citit-o doar noi 3-4 (mai bogați la timp liber).. Greta continuă dar fără noi, dar voi ăștia produceți și voi ceva folositor...

      Interesant misoginismul asta! Și mai interesant este ca blonda fiind doamna, chiar va da lecții!

      La mai bine de o luna distanța iată cum predicțiile ei se adeveresc!  

      L-am recitit de vreo trei ori

      Și trebuie sa o felicit pe Cristina Chiriac! Are toate datele și mai mult decât atât are curaj! Iată și ce declara oficialii României:

      „Suntem, evident că suntem afectați, chiar foarte afectați. A scăzut practic economia, putem să spunem că are o contracție deja între 30 și 40% și încă nu știu dacă am ajuns, după estimările mele cel puțin. În perioada imediat după Paște am ajunge la vârful epidemiei, după care am putea vorbi de o pantă descendentă a acestei crize, pantă descendentă în care vrem să avem deja măsurile pregătite pentru relansarea economiei”, a spus Virgil Popescu la Radio România Actualități, întrebat fiind despre pierderile provocate în economia românească. 

      Nenea... tanti știe ce zice! Mai citește și tu un picuț presa internațională... asta daca pricepi ceva!

    Alo!Dl.Iohanis dlor sefi de partid etc.,este chiar asa greu sa faceti pana la alegerile palamentare,de la sfarsitul anului,un guvern tehnocrat sustinut de toate partidele?Prea multe prostii am vazut si auzit in ultimele zile.Ar fi cazul sa deveniti oameni responsabili.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb