Virgil Popescu şi Bogdan Aurescu s-au întâlnit astăzi cu Peter Szijjarto, ministrul de Externe şi al Comerţului din Ungaria pentru a discuta despre cooperarea în domeniul energiei, precizează Cristina Prună într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Aceasta menţionează faptul că "ministrul Popescu e singurul de la masă care nu are măcar un pix şi o foaie în faţă, ceea ce vedem iar este o inconsecvenţă în mesaje."
După cum sesisează Cristina Prună, "în septembrie 2021, acelaşi Virgil Popescu ne spunea cum Nord Stream 2, gazoductul rusesc spre Europa care a fost abandonat odată cu războiul din Ucraina, va ieftini gazele în România. Asta deşi România a respins ferm la Bruxelles acest gazoduct în 2019."
"Dar să revenim la întâlnirea cu Peter Szijjarto. În timp ce ministrul Aurescu vorbeşte despre creşterea capacităţii de interconectare între România şi Ungaria pentru că Ungaria e mult mai dependentă energetic, ministrul Popescu tace mâlc". Ce ar fi trebuit aceştia să spună este că "această creştere de capacitate dinspre România spre Ungaria ar trebui să se facă cu o condiţie: conducta BRUA să se lege de hubul din Baumgarten (Austria), proiect refuzat cu încăpăţânare de omologii maghiari până acum. Aceasta ar fi trebuit să fie concluzia acestei întâlniri", se mai arată în postarea de pe Facebook.
Dacă România s-ar lega de hubul din Baumgarten, prin gazoductul BRUA, atunci am avea un grad şi mai ridicat de diversificare a fluxurilor de gaze naturale dinspre Centrul şi Vestul Europei. Ce înseamnă concret asta? Că nu ne-am mai limita doar la fluxurile de gaze între România şi Ungaria şi vicecersa. Şi am avea acces nu doar la gaze ruseşti venite din Ungaria negociate direct cu Rusia, ci la gaze din Norvegia sau gaze naturale lichefiate din afara UE. Pe scurt, ofertă mai multă, transparenţă mai mare.
Acum, când peste tot se vorbeşte de raţionalizare, vorbim rapid despre consolidarea conexiunilor. Dar, din păcate, nu cu puţin timp în urmă Ungaria nu a fost solidară cu proiectele europene comune care vizau reducerea dependenţei de gazul rusesc, precum gazoductul BRUA. Mai mult, e bine să nu uităm totuşi ce spuneau voci din Ungaria acum patru ani - ca noi nu avem ce face cu gazele din Marea Neagră în afara unui "foc mare".
Altfel, e bine că Ungaria susţine energia nucleară, dar să ne uităm şi că proiectele de acest gen sunt construite de ruşi (vezi centrala de la Paks din Ungaria).
"Dar îl văd pe ministrul Popescu râzând în poză, probabil incompetenţa sa a ajuns să îl distreze şi pe el", menţionează Cristina Prună.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2022, 22:01)
Prunicica, săraca ori nu știe pe ce lume trăiește ori e o coadă de topor.
Obiectivul României ar fi sabotarea conductei BRUA care ar trebui să exporte gaz înspre vestul Europei.
De ce?
Pentru că gazul extras din România în loc să fie exportat ca materie primă brută ar putea fi folosit pentru relansarea industriei românești! Adică pentru produse fabricate în România care au valoare adaugată și complexitate mai mare!
Practic, în loc să subvenționezi economiile vestice prin export de gaz, România poate încerca o reindustrializare!!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 09:27)
Mare e gradina Bursa :=) si multe comentarii inteligente :=)))))!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2022, 09:35)
Cum ar fi al tău de exemplu.