Cristina Prună: România va pierde încă trei ani până va putea să spere la primele investiţii în energia eoliană din Marea Neagră

T.B.
Politică / 18 iulie 2023

Cristina Prună: România va pierde încă trei ani până va putea să spere la primele investiţii în energia eoliană din Marea Neagră

Proiectul legii privind exploatarea energiei eoliene offshore a fost de abia acum lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei, deşi legea trebuia să fie adoptată până la 30 iunie 2023, conform jaloanelor din PNRR. Şi mai grav este că actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, pare să continue linia predecesorului său şi România va pierde încă trei ani din cauza birocraţiei înainte de a începe să valorifice uriaşul potenţial din Marea Neagră.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, România poate dezvolta parcuri eoliene offshore cu un potenţial de peste 70 de GW, adică de 4 ori mai mult decât are România instalate capacităţi de producţie de energie în prezent. Cu toate acestea, Ministerul Energiei a dovedit, constant, un total dezinteres pentru a reglementa acest domeniu şi a refuzat propunerile formulate de USR alături de alte partide parlamentare încă din 2022.

"De abia acum, în sfârşit, avem un draft de lege pentru investiţii în producţia de energie eoliană offshore. Legea, de importanţă strategică, vine însă târziu, ea trebuia să fie adoptată până la 30 iunie 2023, conform PNRR. Este un nou jalon ratat pentru Ministerul Energiei, o altă nerealizare lăsată în urmă de fostul ministru al Energiei Virgil Popescu. Iar acest lucru se întâmplă, culmea, în condiţiile în care există deja o lege în Parlamentul României pe care am iniţiat-o împreună cu colegi de la aproape toate partidele politice încă de anul trecut", declară deputata USR Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Deputata USR atrage atenţia că, pe proiectul lansat acum în dezbatere publică de Ministerul României, vor mai trece mulţi ani până când, în ciuda potenţialului uriaş, România va beneficia de proiecte de producere a energiei eoliene offshore, în Marea Neagră.

"Din păcate, actualul ministru al Energiei, domnul Burduja, pare că nici nu s-a uitat pe ce a publicat. Practic, această lege ne spune că abia la sfârşitul anului 2025 vom avea ceva palpabil, nişte perimetre pentru a fi concesionate, iar licitaţiile pentru aceste perimetre nu vor începe mai devreme de ianuarie 2027. Aşadar, am pierdut 12 luni şi vom mai pierde încă 3 ani în birocraţie. De ce nu au dorit ca legea din Parlament să ajungă la vot? Mai mult, Ministerul Energiei a lucrat împreună cu Banca Mondială la un studiu în ceea ce priveşte implementarea proiectelor eoliene offshore în Marea Neagră. Cer ministrului Energiei ca, înainte să contracteze alţi consultanţi pentru realizarea licitaţiilor pentru perimetrele din mare, să facă public acest document", precizează Cristina Prună.

USR va transmite observaţii la legea aflată în dezbatere publică şi solicită Ministerului Energiei să înţeleagă necesitatea adoptării lor. Valorificarea potenţialului din Marea Neagră ar consolida securitatea energetică a României, cu certe beneficii economice şi sociale, cum ar fi dezvoltarea unei industrii pe orizontală a eolianului offshore şi crearea de locuri de muncă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. De ce se taraganeaza si se amana ? PENTRU CA ASTEAPTA SPAGA. NU SE DA/CONCESIONEAZA NIMIC ASA PE GRATIS.

    Spaga nu a venit si pana nu vine se taraganeaza. BYE. Hotii asteapta spaguta. 

    Neomarxistii sint de vina !... aaaaa, nu ?

    Pai actualul ministru nu vrea sa accepte proiectul de lege doar pentru ca vine din partea USR.

    1. intre noi fie vorba, era si prost facut. Indiferent de autor.

    Burdujii din energie...

    Poaza cu ma-sa pe motocileta avem? 

    Ipoteza - daca sunt o companie interesata si am nevoie de timp pentru a dezvolta un proiect eolian si pentru a redacta regulamente care sa mi fie favorabile, cam asa ar arata o lege care mi ar prinde foarte bine. In 3 ani am timp sa masor vantul, sa idntific cel mai bun perimetru, pe care apoi sa l sugerez guvernului sa l scoata la licitatie, unde o sa am cel mai mare avantaj. Intre timp legea blocheaza orice competitie.

    Pareri? E posibil? E probabil? Cel mai probabil beneficiar? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb