Cristina Prună, USR: "ANRE să clarifice urgent dacă pregăteşte îngroparea sectorului prosumatorilor"

F.D.
Politică / 25 aprilie

Cristina Prună, USR: "ANRE să clarifice urgent dacă pregăteşte îngroparea sectorului prosumatorilor"

USR avertizează că măsura montării unui contor suplimentar la prosumatori nu este impusă de legislaţia europeană, aşa cum nu a fost nici taxa pe soare, şi ea va implica costuri mai mari pentru toţi românii. Deputata USR Cristina Prună solicită ANRE să clarifice public dacă pregăteşte renunţarea la compensarea cantitativă a energiei produse şi consumate de prosumatori, ceea ce ar îngropa sectorul prosumatorilor, una din puţinele componente ale sectorului energetic românesc care a performat în ultimii ani, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

"ANRE a decis montarea unui contor suplimentar la prosumatori, care să măsoare cantitatea consumată de aceştia din propria producţie. Asta deşi nu a fost încă îndeplinită cerinţa legală existentă privind introducerea contorizării inteligente a tuturor consumatorilor din România. Temerea noastră este că, prin acest pas, se pregăteşte de fapt renunţarea la compensarea cantitativă a prosumatorilor, ceea ce ar fi extrem de toxic, nu doar pentru prosumatori, ci pentru întreg sistemul energetic românesc şi, de aici, pentru noi toţi", declară deputata USR Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii.

ANRE justifică noua măsură prin transpunerea Directivei (UE) 2019/944 privind normele pentru piaţa internă de energie electrică, dar prevederile directivei nu fac referire la obligativitatea introducerii unui al doilea contor în cazul prosumatorilor. Această obligativitate introdusă în România de ANRE reprezintă strict o interpretare excesivă a cadrului normativ european.

"La fel ca în cazul taxei pe soare, noua obligativitate nu este în niciun fel impusă de legislaţia europeană. Aceasta aduce un plus de cost pe care îl vom plăti toţi în tarifele de distribuţie şi un plus de birocraţie şi impredictibilitate pentru prosumatori. Din păcate, în loc să vină cu soluţii pentru stocare, pentru optimizarea funcţionării reţelelor, ANRE tot caută cum să pună beţe în roate prosumatorilor. Aici este de fapt problema, nu va câştiga nimeni de pe urma acestei măsuri, doar nişte băieţi care îşi vor umple iar buzunarele de pe urma instalării acestor contoare suplimentare. Nu se înţelege că acest sector trebuie susţinut în continuare şi că trebuie să existe predictibilitate legislativă, în loc ca guvernanţii să înceapă să pună pe butuci orice merge în această ţară", adaugă deputata Cristina Prună.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In mod evident un astfel de contor suplimentar se introduce pentru o viitoare taxare a consumului propriu al prosumatorilor cel putin cu TVA daca nu si cu impozit pe venit, CASS si alte nebunii fiscale.

    Prosumatorii trebuie sa stie ca tzeparii fiscali ii asteapta la cotitura si ca nu ar fi trebuit niciodata sa pice in capcana statutului de prosumator ci sa-si produca strict pentru consum propriu fara sa implice in niciun fel statul sau corporatiile in aceasta ecuatie. 

    1. Este ca si cum ti-ai inchiria tie apartamentul si ciolacii pe pun sa faci contract de inchiriere si sa-l declari la ANAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb