Cristina Prună, USR: "PSD şi PNL au refuzat să fie adoptat proiectul care ar rezolva criza preţurilor de pe piaţa de echilibrare de energie"

F.D.
Politică / 11 iulie

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

USR a cerut astăzi, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, adoptarea în sesiunea extraordinară convocată luni, 15 iulie, a proiectului USR de lege care ar contribui la rezolvarea crizei preţurilor din piaţa de echilibrare. Proiectul se află de jumătate de an pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, dar majoritatea PSD-PNL a respins, în mod cinic, cererea USR, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Solicitarea USR a venit în contextul în care preţurile la energie au explodat din nou, de data aceasta pe piaţa de echilibrare. Preţurile au atins valori extrem de ridicate, chiar şi de 16.000 lei/mWh, ceea ce reprezintă un record la nivel european. Explicaţia vine din faptul că energia electrică nu merge să fie stocată vara la borcan şi scoasă iarna din beci, astfel că energia cea mai scumpă este cea pe care nu o ai atunci când îţi trebuie.

Guvernul PSD-PNL are în vedere să instituie stare de alertă temporară şi plafonare a preţurilor pe piaţa de echilibrare pentru o perioadă de 3-6 luni. În schimb, proiectul USR vizează rezolvarea problemei prin impulsionarea dezvoltării infrastructurii de stocare a energiei electrice şi de echilibrare a sistemului energetic naţional.

"Ministrul Sebastian Burduja şi Guvernul Ciolacu nu au înţeles absolut nimic din recenta criză a preţurilor la energie. Soluţia «magică» cu care vin de fiecare dată este să plafoneze preţurile, când soluţia corectă este, de fapt, creşterea concurenţei pe piaţă. Creează crize peste crize pe care, apoi, tot ei spun că încearcă să le rezolve. Soluţia stă în încurajarea dezvoltării de noi capacităţi de stocare care să intre pe piaţa de echilibrare şi să creeze concurenţă. Doar acest lucru se va reflecta în preţuri, nu scamatoriile pe care le fac o dată la 6 luni", declară Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Proiectul USR propune exceptarea de la plata tarifelor de transport şi distribuţie, certificate verzi şi contribuţie de cogenerare pentru energia extrasă din reţea pentru a fi stocată cu scopul de echilibrare a reţelei. Astfel, facilităm ca aceste capacităţi să fie folosite de Transelectrica pe post de consumator dispecerizabil pentru echilibrarea reţelei.

"Majoritatea PSD-PNL îşi arată din nou lipsa de înţelegere şi interes faţă de piaţa de energie din România. Este inadmisibil în condiţiile în care am depus un proiect de lege încă din 2022 şi am cerut în mod constant ca el să fie adoptat. Dacă nu vor să adopte proiectul pentru că vine de la USR, să îl copieze şi să îl adopte cu numele lor pe el. Nu suntem orgolioşi, vrem doar binele României", a adăugat Cristina Prună.

Proiectul USR de lege are raport pozitiv din partea Comisiei de industrii şi servicii şi figurează pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor din decembrie 2023.

Din păcate, PSD şi PNL acţionează concertat împotriva securităţii energetice şi împotriva românilor şi economiei româneşti. Este foarte bine ştiut că preţurile mari la energie afectează competitivitatea industriei mare consumatoare de energie din România.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Psd+pnl sunt in deriva totala.

    1. usr cu barna la butoane va fi doar exemplul cum se escrocheaza handicaptii si iei un partid cu japca pe srl barna.

      Doamna PRUNA. Locul dumneavoastra nu este in SPARLAMENT,ci,intr-un CAZAN de TUICA. Dupa ce GOGOMANII vorbiti,cred ca iubiti mult SUCUL de PRUNE.!

    USR-ul cand ajunge la putere e prapad , ard spitalele si fac exact ce critica din opozitie !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb