Deputatul USR Cristina Prună îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament, la reexaminare, legea care îi obligă pe românii care şi-au instalat panouri fotovoltaice cu o putere de peste 10,8 kW să-şi instaleze capacităţi de stocare a energiei, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Cristina Prună spune că amendamentul introdus de deputaţii PSD modifică radical - şi în rău - litera şi spiritul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2024. În forma iniţială, ordonanţa elimina taxa pe soare care se aplica prosumatorilor şi contra căreia USR a luptat în ultimii doi ani şi crea cadrul pentru ca sistemul energetic naţional să fie echilibrat din mai multe surse.
"Amendamentul otrăvit propus de PSD nu numai că nu rezolvă problema dezechilibrelor din reţea, dar are potenţialul de a dinamita producţia de energie electrică din România care vine din partea prosumatorilor, în condiţiile în care, la finalul anului trecut, puterea instalată de prosumatori se ridica la cea a centralei nucleare de la Cernavodă cu potenţial imens de creştere", a declarat Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
"Transelectrica spune că România are nevoie de o capacitate de stocare de până la 4.000 MW funcţională până la 12 ore. Însă nu se întrevede nicio investiţie majoră în capacităţi de stocare. Ca de obicei, PSD şi PNL ar vrea ca prosumatorii să-şi instaleze singuri, pe banii lor, capacităţi de stocare şi să rezolve astfel problemele pe care instituţiile conduse de politruci şi pline de pile de partid nu sunt în stare să le rezolve. Exact ca în cazul e-TVA şi e-Factura, când antreprenorii români - şi nu ANAF - ar trebui să rezolve problema evaziunii fiscale", adaugă Cristina Prună.
Cristina Prună aduce aminte că de mai bine de doi ani a depus o iniţiativă legislativă (Pl-x nr. 266/2022) menită să impulsioneze dezvoltarea infrastructurii de producţie şi stocare a energiei electrice şi de echilibrare a sistemului energetic naţional. Legea exceptează de la plata tarifelor de transport şi distribuţie, certificate verzi şi contribuţie de cogenerare energia extrasă din reţea pentru a fi stocată cu scopul de echilibrare a reţelei. Practic, legea oferă o facilitate acestor capacităţi să fie folosite de Transelectrica pe post de consumator dispecerizabil pentru echilibrarea reţelei.
Iniţiativa legislativă este ţinută la sertar la Camera Deputaţilor exact de majoritatea PSD-PNL.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2024, 15:51)
Problema se rezolva prin liberalizarea pretului energiei electrice. Cu energie scumpa noaptea si ieftina in mijlocul zilei, pentru ca asa dicteaza cererea si oferta, stocarea devine o investitie atractiva. Nu este responsabilitatea statului, sau nu ar trebuii sa fie, sa asigure functionarea sistemului electric. Statul trebuie doar sa impiedice formarea de monopoluri si sa lase piata sa isi faca treaba
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2024, 15:59)
asta nu stie pe ce lume traieste. costul bateriilor si durata lor de viata le face nerentabile.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2024, 16:08)
daca are deficit mare de reglat… slabe sanse statul acum sa umble acolo… lasa pe seama “privatului” sa rezolve treaba… cu ocazia asta mai circula capitalul lor in plus in piata si mai putin al statului sa poata declara si deficit in reglare…
oricum “statul”… pereu trage pe “noi”… cand are de reglst deficiul…
vedem cati dintre “noi” rezista pana la reglarea deficitului si dupa hop..
s c c r e t