Criza creditelor în CHF creează noi valuri, în ţări din Europa

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 septembrie 2015

Criza creditelor în CHF creează noi valuri, în ţări din Europa

Croaţii au anunţat acţiuni de protest, cerând demisia guvernatorului

Preşedintele Poloniei vrea să convertească împrumuturile, la cursul istoric

Deputaţii români reiau, astăzi, discuţiile pe marginea iniţiativei privind conversia

În ultima perioadă, tot mai multe informaţii vin dinspre anumite ţări afectate de criza creditelor în franci elveţieni (CHF), unde au fost create noi valuri de nemulţumire.

Sunt şi state unde autorităţile reacţionează sau cel puţin îşi arată intenţia de a interveni pentru liniştirea apelor.

În Polonia, de exemplu, preşedintele Andrzej Duda vrea să trimită spre dezbatere Parlamentului un proiect de lege care priveşte conversia, la cursul istoric, a creditelor contractate în franci elveţieni, potrivit Reuters. Iniţiativa arată că aplicarea unei astfel de proceduri ar produce costuri băncilor de peste 5,9 miliarde dolari.

Recent, Senatul Poloniei a modificat proiectul de lege privind conversia creditelor luate în CHF, prevederea care viza împărţirea diferenţei produse de aprecierea francului între bănci şi clienţi în proporţie de 90%-10% fiind înlocuită cu o reglementare ce stabileşte că povara trebuie împărţită în mod egal între cele două părţi.

Marek Belka, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, a avertizat, recent, creditorii că trebuie să se pregătească pentru conversia în zloţi a creditelor ipotecare acordate în franci elveţieni.

Acesta a subliniat: "Băncile trebuie să ştie că presiunile pentru conversie vor exista tot timpul şi vor creşte, astfel că trebuie să se pregătească din punct de vedere al capitalului, prin neplata dividendelor şi acoperirea costurilor".

Miting de protest în faţa Băncii Naţionale a Croaţiei

Croaţii împrumutaţi în CHF au anunţat, pentru astăzi, organizarea unui miting de protest faţă de intenţia pe care băncile comerciale şi-au manifestat-o zilele trecute - de a ataca în justiţie decizia guvernului de promovare a unei legi a conversiei creditelor din franci elveţieni în moneda locală, precum şi pentru ca să ceară demisia lui Boris Vujcic, guvernatorul băncii centrale croate, potrivit presei străine. Împrumutaţii în CHF consideră că şeful băncii centrale din Croaţia a furnizat informaţii false, motiv pentru care trebuie să demisioneze.

Reprezentanţii consumatorilor îl mai acuză pe Vujcic că încearcă să sperie publicul şi să răspândească panică, insinuând că băncile vor creşte dobânzile din cauza conversiei, şi că s-a pronunţat cu privire la constituţionalitatea unei legi a conversiei, deşi nu avea căderea să emită astfel de consideraţii.

Clienţii au stabilit ca mitingul de protest să se desfăşoare în faţa Băncii Naţionale a Croaţiei.

Reprezentanţii asociaţiei de consumatori Udruga Franak au cerut procurorilor să investigheze acţiunile băncii centrale şi modul în care acţiunile guvernatorului acesteia ar putea împiedica legiferarea proiectului conversiei.

Şi în luna aprilie, circa 10.000 de croaţi care au luat împrumuturi în franci elveţieni au manifestat pe străzile capitalei Zagreb, solicitând băncilor locale restructurarea datoriilor şi, de asemenea, cerând demisia guvernatorului băncii centrale, deoarece nu au fost protejaţi împotriva creşterii cursului CHF. Atunci, protestatarii au venit la manifestări din toată Croaţia, dar şi din statele vecine Bosnia, Serbia şi Slovenia.

La sfârşitul săptămânii trecute, opt bănci din Croaţia au cerut Guvernului să deschidă un dialog în vederea identificării unei soluţii cu privire la creditele în franci elveţieni.

Cu o zi înainte, Executivul de la Zagreb propusese conversia în euro a acestor credite, costurile urmând să fie suportate în întregime de către bănci.

Potrivit unei surse din mediul bancar, citată de Reuters, dacă soluţia propusă de Guvern va intra în vigoare, este posibil să fie demarate acţiuni în justiţie. De altfel, Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG şi Hypo Group Alpe Adria AG precizaseră că vor demara o acţiune în justiţie împotriva Guvernului croat dacă actul normativ referitor la conversia în euro a creditelor în franci elveţieni va fi aprobat în formula prezentată, subliniind că iniţiativa încalcă legislaţia Uniunii Europene şi tratatele bilaterale de investiţii.

Aproximativ 55.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni, în valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari).

Legea conversiei, la Comisia de buget din Camera Deputaţilor

Deputaţii din Comisia de buget, finanţe şi bănci urmează să reia, astăzi, discuţiile pe marginea proiectului legislativ care prevede conversia în lei sau valută a creditelor contractate în valută. Recent, deputatul PSD Ana Birchall, iniţiatorul proiectului, a cerut reluarea de urgenţă a acestor dezbateri. Parlamentarul susţine că nerespectarea angajamentelor unor bănci de împărţire a poverii creditelor în franci elveţieni cu clienţii lor reclamă o soluţie din partea Legislativului.

Domnia sa a propus, la începutul anului în curs, ca, în cazul creditelor acordate în franci elveţieni, conversia să se facă prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Legea conversiei creditelor a trecut de Senat, fiind avizată de Guvern.

Criza creditelor în CHF a izbucnit la jumătatea lunii ianuarie, când Banca Centrală a Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/EUR impus în anul 2011.

De atunci, în timp ce nicio iniţiativă legislativă nu a fost adoptată, debitorilor le-a fost tot mai greu să-şi achite ratele bancare.

În prezent, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) lucrează la un proiect de lege care prevede conversia cu discount, în lei sau euro, a creditelor în valută, urmând ca restul soldului să fie garantat, în proporţie de 50%, de către stat.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. de ce oare nu iesim si noi in numar mare in strada pentru ca bancile neau dat lei nu chf de ce sa platim ceva ce nu ni sa dat

    Pentru ca suntem slabi, trebuie sa se schimbe mentalitatea , și ăsta se face doar cu timpul și natural.pana atunci suntem sclavi buni de exploatat.de oricine are tupeu.

    1. nu mai suntem slabi; ne-am organizat, am protestat si o sa o mai facem si cel mai important am inteles situatia slugarnica in care am fost fata de banci si ne luptam sa transformam relatia banca- creditat in una pe baze de egalitate. usor, usor, si reprezentantii nostri inteleg asta.

      Corect, nu ne lasam, vom intoarce situatia favorabil pt noi.Ne-am saturat de atata marsavie si furt calificat.Ce este mai important este cade noi depind si alegerile de la anul, de noi vor depinde si oamenii care rams in structurile BNR-ului. Cu rabdare si perseverenta vom corecta erorile la care tara si populatia a fost expusa.Sa nu uitam camaine se judeca Clauza C 312/2014 la Curtea Europeana,pt cei avizati (bancile) asta va face lumina in cazul creditelor acordate in valuta care aveau la baza instrumente financoare derivate.BNr-ul cunoaste f bine aceste instrumente si intentionat le-a lsat pe piata ca tara sa fie jefuita la vedere de marii camatari legalizati.

    Bursa, de ce nu faceti o masa rotunda despre CHF? banci, BNR, creditati, parlamentari, din MF? expunerea mediatatica ar fi majora, la fel si participarea...

    1. Reprezentantii bancilor si ai BNR nu s-ar prezenta. Nu au nici cel mai mic interes.

    Politicul nostru sa stie ca se afla in slujba noastra, a oamenilro, se pare ca in Croatia incep sa inteleaga ce forta uriasa o reprezinta cei cu aceste credite.La noi cred ca mai au timp pt ca alegerile sunt la anul dar dragi politicieni o sa fiti dur sanctionati dac amai taraganati lucrurile.Bancile deja si-au facut singiure o imagine cats e poate de negativa si in cativa ani o sa se care multe de la noi dar la feld e bine vor veni altele pt ca loc de facut bani mai este la noi tara .

    eu tot nu inteleg de ce nu verifica nimeni bancile daca la acea data cand au dat creditele in chf au avut in visterie franci .o sa ramana uimiti ptr ca nu au avut acest produs in cashau dat lei la cursul francului deci banca nu pierde nimic in 8 ani ei au recuperat lei si acum ne ia si casele si toata viata suntem urmariti de banci .acolo trebuie sa se duca dna-ul sa verifice ptr ca e o institutie platita de noi contribuabili acestei tari sa ne protejeze de excroci acestia de bancheri care se vaita ca daca fac conversia la doi lei dau faliment minciuni pe fata.suntem o tara in care institutiile statului dorm.rusine

    1. numai in strada ne vom face dreptate trebuie luati la goana numai asa de face dreptate in romania

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb