Şocurile înregistrate de preţurile la cafeaua brută au nevoie de aproximativ un an pentru a se repercuta asupra consumatorilor, însă impactul lor rezidual persistă pentru cel puţin patru ani, arată un studiu publicat vineri de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
Din cauza evoluţiilor meteo nefavorabile persistente care afectează livrările şi reduc stocurile mondiale, preţurile la cafea brută au fost într-o continuă creştere, astfel că pe parcursul anului trecut cotaţiile la cafea arabica au crescut cu 70% la bursa ICE şi de la începutul acestui an şi până în prezent au înregistrat un avans de peste 20%.
Potrivit FAO, aproximativ 80% din aceste creşteri de preţuri se vor transmite până la nivelul consumatorilor pe parcursul a 11 luni în cazul Uniunii Europene, în timp ce în cazul SUA 80% din aceste creşteri se vor repercuta asupra consumatorilor în decursul a opt luni.
SUA şi Uniunea Europeană sunt de departe regiunile cu cel mai mare consum de cafea din lume.
Analiza FAO arată că o creştere de 1% a preţurilor la boabele de cafea brută în UE se traduce într-o creştere de 0,24% a preţurilor de comercializare cu amănuntul după 19 luni, 'iar şocul persistă timp de mai mulţi ani'.
Când vine vorba de ţările producătoare, organismul din cadrul ONU susţine că preţurile la boabele de cafea au crescut cu 17,8% în Etiopia, cu 12,3% în Kenya, cu 13,6% în Brazilia şi cu 11,9% în Columbia, creşteri mult inferioare faţă de cele înregistrate pe bursele internaţionale, cum este ICE.
Seceta severă afectează, încă din luna aprilie 2024, regiunile unde se cultivă cafea în Brazilia, în special statul Minas Gerais. De asemenea, Vietnamul şi Indonezia se confruntă şi ele cu provocări în ceea ce priveşte producţia de cafea, ceea ce creează constrângeri de aprovizionare la nivel mondial, pe măsură ce cererea continuă să crească la nivel mondial.
Opinia Cititorului