Criza datoriilor din zona euro slăbeşte leul

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2010

Criza datoriilor din zona euro slăbeşte leul

Lucian Anghel, BCR: "Este o apreciere temporară a monedei europene"

Moneda unică şi-a sporit, vineri, avansul faţă de leu, până la 4,3137 lei/euro, urcând astfel la maximul ultimelor cinci luni, semn că a crescut aversiunea la risc a investitorilor, pe fondul rumorilor din piaţă că Portugalia şi Spania ar avea nevoie de finanţare. Cursul oficial al Băncii Naţionale a crescut cu 1,41 bani faţă de nivelul din ziua precedentă. Un curs mai ridicat a fost calculat de Banca Centrală la 1 iulie, la 4,3537 lei/euro, iar nivelul record a fost atins pe 30 iunie, când referinţa BNR a fost de 4,3688 lei/euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isăres-cu, a subliniat, joi, că leul este rezis-tent chiar şi la declaraţiile şefului Fondului Monetar Internaţional (FMI) că ţara noastră ar putea intra în incapacitate de plată din cauza datoriilor prea mari. Cu toate acestea, dea-lerii spun că leul s-a depreciat pe fondul deteriorării apetitului la risc al investitorilor în linie cu celelalte monede din regiune.

Economistul şef al Băncii Comerciale Române, (BCR), Lucian Anghel, este de părere că aprecierea monedei unice din această perioadă este similară cu ceea ce s-a întâmplat în iunie când cursul a depăşit pragul de 4,3 lei/euro, pentru o perioadă. "Când se vor calma pieţele la nivel internaţional, cursul va reveni în intervalul 4,1-4,3 lei/euro", a mai spus domnia sa.

Investitorii străini sunt îngrijoraţi, în prezent, de instabilitatea zonei euro, în special de criza din Irlanda, care înregistrează un deficit bugetar imens din cauza cheltuielilor făcute de Guvern pentru a-şi salva băncile, dar şi de situaţia Portugaliei şi a Spaniei, care ar putea solicita împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale pentru a fi salvate.

Există, de asemenea, temeri că problemele s-ar putea extinde şi în Italia şi Franţa.

Însă, spre deosebire de Irlanda, Portugalia nu are probleme în sectorul bancar, ci se confruntă cu o creştere economică nesustenabilă.

În cazul Spaniei, a cincea mare economie din Uniunea Europeană, zvonurile potrivit cărora aceasta ar avea nevoie de ajutor i-a speriat pe investitori, iar dacă Spania va ajunge să ceară susţinere economică, este posibil ca fondul european de sprijin să nu fie suficient.

De cealaltă parte, aurul, considerat a fi unul dintre cele mai stabile plasamente atunci când aversiunea la risc a investitorilor creşte, a început să se aprecieze considerabil în ultimele zile, depăşind pragul de 143 lei/gram.

Cotaţiile monedei naţionale au înregistrat o tendinţă de creştere după primele tranzacţii de vineri, astfel că rata de schimb a crescut până la 4,3080 lei/euro, în linie cu evoluţia valutelor din regiune.

La deschiderea şedinţei valutare, băncile cotau euro la 4,3000 - 4,3040 lei, peste nivelul de la finalul sesiunii de joi, de 4,2990 - 4,3010 lei, leul accentuându-şi declinul în câteva ore la 4,3050 - 4,3070 lei/euro, până la un vârf de 4,32 lei.

Pe plan local, dealerii spun că interesul pentru moneda naţională este redus, ceea ce a limitat o volatilitate mai accentuată.

Sibex: "BNR controlează situaţia de pe piaţa valutară"

În ciuda deselor presiuni speculative exercitate în sistemul bancar, totuşi Banca Naţională a controlat situaţia şi a menţinut un curs relativ constant printr-o politică de reducere a dobânzilor, ceea ce a tăiat din aplombul speculatorilor, este de părere Ioan Aleman, director în cadrul departamentului dezvoltare la Sibex (n.r. bursa derivatelor de la Sibiu).

Practic, potrivit domniei sale, volatilitatea s-a resimţit doar în trimestrul al doilea, fără repercusiuni majore în piaţa derivatele unde investitorii au fost încrezători în stabilitatea monedei naţionale şi n-au intrat în panică.

Astfel, preţul futures al monedei euro cu scadenţă decembrie s-a bucurat de tranzacţii cuprinse între un minim de 4,0905 lei şi cel mai ridicat curs tot la sfârşitul lui iunie cu un preţ de 4,48 lei, cu 8 bani peste piaţa spot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb