Programul operaţiunilor repo din Statele Unite, prin care Federal Reserve oferă lichiditate temporară băncilor în schimbul garanţiilor reprezentate de obligaţiuni guvernamentale, a fost prelungit de câteva ori în ultimele săptămâni, iar banca centrală americană tocmai a repornit tiparniţa, astfel încât să determine o nouă creştere a rezervelor excedentare din sistemul bancar.
Toate aceste măsuri ar fi trebuit să fie suficiente pentru crearea condiţiilor de funcţionare "normală" a pieţei interbancare, care presupune acoperirea fără probleme a eventualelor deficite de lichidate overnight, prin operaţiuni repo între bănci.
Din păcate, criza de lichiditate persistă la nivelul celei mai dezvoltate, dar şi celei mai "adânci", pieţe interbancare la nivel global.
Ieri, înainte de deschiderea burselor din America, Federal Reserve a derulat o nouă operaţiune repo overnight prin intermediul diviziei sale din New York, Federal Reserve Bank of New York.
Pentru prima dată în ultimele 3 săptămâni, cererea din partea băncilor a fost mai mare decât oferta Federal Reserve, diferenţa fiind de 5,35 miliarde de dolari, pe fondul unei cereri de 80,35 miliarde şi a unei oferte de 75 de miliarde (vezi graficul).
Deficitul de lichiditate a condus la creşterea semnificativă a ratei repo, care a crescut cu 28,2 puncte de bază, până la 2,17%, semnificativ peste pragul superior al dobânzii de politică monetară, conform datelor de la DTCC (Depository Trust & Clearing Corporation).
Şi dobânda SOFR (Secured Overnight Financing Rate), care ar trebui să înlocuiască în curând rata LIBOR, a înregistrat un salt de 28,2 puncte de bază şi a ajuns la 2%, pragul superior al intervalului ţintă pentru dobânda de politică monetară din SUA.
Dobânda efectivă de politică monetară a crescut cu 8 puncte de bază, până la 1,9%.
Acum Federal Reserve se află foarte aproape de momentul în care va fi aproape imposibil să-i convingă pe "investitori" că poate rezolva criza de lichiditate, dar, mai ales, că totul nu este decât o criză de lichiditate.
1. Aurul , nisipul si dolarii :)
(mesaj trimis de Un guru în data de 17.10.2019, 11:37)
Fed se joaca cu dobanda in dolari ca turcii in nisip cu sirienii vorba lui Trump :) Daca pica bursulica e jale , dar nu va pica pt ca FED o va tine :) de vorba :)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2019, 12:17)
Am citit azi o stire draguta pe Bloomberg. Un veteran al investitiilor de la JPM, William Eigen, spune ca mai degraba se duce in pensie decat sa cumpere active cu yielduri negative. Tot el face o previziune, cum ca mania asta a speculatiei pe bonduri cu yielduri negative in speranta ca se vor gasi fraieri care sa le cumpere si mai scump se va termina cu pierderi devastatoare pt foarte multi.
Revenind acum la articolul domnului Rechea , eu nu cred ca aceasta criza de lichiditate pe piata overnight americana are legatura cu lipsa de incredere intre participanti asa cum a fost in 2008.
Eu cred ca mai degraba aceasta criza de lichidate are legatura cu speculatiile masive pe piata bondurilor de trezorerie din ultimele luni. Sa ai cresteri si scaderi ale yieldurilor de pe o zi pe alta la certificatele de trezorerie pe 10 ani de la 1,78% la 1,42% si invers, inseamna ca pretul lor fluctueaza foarte mult , chiar si cu 25-30% .
Majoritatea acestor achizitii speculative se fac pe datorie si toata lumea se imprumuta pe piata overnight. Parerea mea este ca marile banci americane au vrut sa puna putin piciorul in prag si sa-i sperie, sau sa-i linisteasca pe speculatori.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2019, 19:41)
Eu rezum ce ai scris repede: nu se stiu intre ei care este in pielea goala si care mai are chilotii pe el. Acum sint in faza de analiza. Apoi se vor lua la "lucru". Rezultatul va veni peste 9 luni din banca ce va ramine gravida cu pierderile tuturor.....
1.3. sa sparge buboiul (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de misu 64 în data de 17.10.2019, 22:04)
in 2008 au avut multi fraieri din europa cum ar fi eu misu64 si deducebank din germania care nici acum nu sia revenit