Criza din Spania diminuează sumele de bani trimise acasă de români

F.A.
Macroeconomie / 13 septembrie 2009

Criza afectează remitenţele românilor, scrie, duminică, Las Provincias, precizând că banii trimişi de aceştia din Spania în România au scăzut la mai bine de jumătate în doi ani, după ce în 2006, din Castellon au ajuns peste 100 de milioane de euro. Potrivit Agerpres, publicaţia spaniolă consideră că, din Castellon, criza din construcţii şi industria ceramică loveşte din plin România, după ce, în ultimii doi ani, remitenţele românilor s-au redus.

Potrivit datelor Băncii Spaniei, România, care se afla pe locul patru în rândul ţărilor care primeau cei mai mulţi bani de la compatrioţii din provincia valenciană, după Columbia, Ecuador şi Bolivia, a suferit a treia cea mai semnificativă reducere a banilor primiţi. În 2008, românii din Spania au trimis aproape 400 de milioane de euro acasă, cu aproape 65 de milioane mai puţini decât în anul anterior, într-un moment în care criza abia începea să-şi arate primele simptome.

Pentru primul trimestru al anului 2009, datele Băncii Spaniei confirmă scăderea globală cu 17,2% în remitenţele imigranţilor - 1,6 miliarde de euro, faţă de aproape 2 miliarde în aceeaşi perioadă a anului anterior - a patra scădere consecutivă în banii trimişi acasă de străini. Potrivit organizaţiei Remesas.org, în Spania are loc o criză a locurilor de muncă şi alta a salariilor, scăderea remitenţelor reflectând situaţia economică a ţării iberice, unde rata şomajului a ajuns la peste 17%.

Potrivit Angelei Plăcintar, preşedinte al Asociaţiei imigranţilor din ţările din est (AIPE) din Castellon, peste 30% dintre imigranţii care lucrau în construcţii şi industria ceramică au rămas în şomaj şi cu datorii.

Remitenţele pentru România, semnalează doamna Plăcintar, au scăzut, în ultimii doi ani, cu 40-60%, după ce, până la venirea crizei, cei cu familiile rămase în România trimiteau acasă aproape întreg salariul - până la 600 de euro pe lună.

Angelei Plăcintar a mai spus că 80% dintre străinii care au găsit un loc de muncă în anii trecuţi şi-au cumpărat apartamente, iar acum mulţi nu mai pot face faţă plăţii ipotecii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb