Criză în Alianţă

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 14 octombrie 2005

Proiectul bugetului de stat pe anul viitor a devenit mărul discordiei în Alianţa aflată la guvernare. Lupta este dusă la nivel înalt, chiar între preşedinte şi premier, ceea ce arată că alianţa PNL-PD "se clatină". Dacă şeful statului, fost lider al Partidului Democrat, consideră că proiectul de buget nu reflectă promisiunile din campanie, şi ameninţă că nu-l va promulga, premierul liberal Călin Popescu Tăriceanu apreciază că acesta a fost schiţat tocmai în baza programului de guvernare realizat împreună cu democraţii. În plus, primul ministru nu vede alte surse de venit la buget.

Şeful statului a precizat miercuri, în cadrul unei emisiuni televizate: "Vă asigur că nu voi promulga legea bugetului de stat, dacă ea nu va reprezenta priorităţile cu care Alianţa şi eu am cîştigat alegerile. Voi trimite proiectul înapoi Parlamentului. Sigur, conform Constituţiei, pot să-l trimit o singură dată, după care, dacă Legislativul îl votează din nou, trebuie să-l promulg." În consecinţă, Traian Băsescu a cerut Guvernului să reanalizeze resursele bugetare alocate educaţiei în 2006.

Şeful statului l-a atacat pe premier şi pentru demisia ministrului educaţiei, Mircea Miclea, reproşîndu-i că a uitat de promisiunile din campanie, cînd liberalii şi democraţii criticau PSD pentru că nu aloca sume suficiente învăţă-mîntului. Amintim că demisia lui Miclea a fost motivată prin lipsa resurselor necesare pentru reforma domeniului menţionat. Traian Băsescu a spus: "Guvernul provine dintr-o alianţă care a cîştigat alegerile, spunînd că va aloca 6% din PIB pentru educaţie. Poate nu din primul an, dar trebuia să dai un semnal şi să nu rezervi educaţiei un buget mai mic decît anul trecut". Domnia sa înţelege gestul lui Mircea Miclea, chiar dacă este de părere că acesta s-a cam grăbit. "Reforma din învăţămînt se face cu bani", a concluzionat Băsescu.

Aflat miercuri seara la Roma, premierul Tăriceanu i-a explicat şefului statului că bani mai mulţi pot fi obţinuţi doar prin creşterea impozitelor. Primul ministru a precizat că bugetul pe 2006 a fost construit chiar pe baza proiectelor anunţate în programul de guvernare, iar orice majorare a cheltuielilor alocate trebuie compensată fie prin noi surse de venit (taxe), fie prin reducerea sumelor aferente altor ministere. Totodată, premierul a declarat că nu există ministru care să plece mulţumit de la şedinţa în care Guvernul stabileşte bugetul de stat. "Mi-aş dori foarte mult ca toţi ordonatorii principali de credit să poată primi cît spun că au nevoie, dar trebuie să convenim că nu putem să plătim impozite cît mai mici şi să avem cheltuieli cît mai mari", a subliniat premierul.

Democraţii au fost acuzaţi că demisia lui Mircea Miclea din funcţia de ministru face parte dintr-un scenariu, fiind o acţiune premeditată a PD, lucru negat însă de liderul formaţiunii, Emil Boc. Acesta a afirmat, recent, că este vorba despre o decizie unilaterală şi personală: "Domnul Miclea m-a anunţat că renunţă la funcţie cu zece minute înainte să-şi trimită demisia la Cabinetul primului ministru. Am încercat să-l conving să rămînă, dar fără rezultat. Cum îl cunosc eu, chiar în condiţiile în care s-ar rezolva problema fondurilor pentru educaţie, tot nu va reveni". Pe de altă parte, Emil Boc a spus că PD nu va nominaliza nici o persoană pentru postul de ministru rămas vacant, pînă cînd nu va fi rezolvată, pe fond, problema legată de educaţie, ca prioritate naţională. Liderul democrat a precizat că, în cadrul Alianţei, respectiv al coaliţiei de guvernămînt, va fi luat în discuţie aspectul legat de alocarea, pentru Ministerul Educaţiei, a unei proporţii apropiate de 5% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb