CROITORU, BNR: Impozitarea suplimentară a averilor, o idee profund greşită

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 august 2010

Impozitarea suplimentară a averilor, o idee profund greşită

Ca să îşi revină, economia nu are nevoie decât de coerenţa politicilor publice şi de stabilitate fiscală

Impozitarea suplimentară a averilor este o idee profund greşită, care îi va alunga pe investitori, a declarat, ieri, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Domnia sa atrage atenţia că o impozitare suplimentară, agresivă a averilor slăbeşte şansele, şi aşa puţine, ale autorităţilor de a mai atrage parteneri privaţi pentru proiecte importante de investiţii, care sunt extrem de cos­tisitoare. Domnia sa susţine că noi avem deja un sistem de impozitare progresivă dar care nu este aplicat corect şi ar fi un lucru rău pentru economie ca Guvernul să mai des­curajeze prin impozite antreprenoriatul îndrăzneţ.

Lucian Croitoru a precizat, în cadrul unei conferinţe "Focus Energetic": "O idee greşită despre cum trebuie relansată economia este aplicarea impozitului progresiv. Noi de fapt avem acest sistem de impozitare, dar care nu este aplicat echitabil pentru că se penalizează foarte mult bunăstarea. Ca să îşi revină, economia nu are nevoie decât de coerenţa politicilor publice şi de stabilitate fiscală. Acestea creează un mediu prietenos investiţiilor".

O altă idee greşită de relansare economică este, în opinia consilierului guvernatorului BNR, că Româ­nia are nevoie de un nou model de creştere economică prin investiţii. Lucian Croitoru atrage atenţia că mare parte din PIB-ul ţării este asigurat de consum. Astfel, economia nu poate să-şi reia trendul ascendent decât prin consum, dar care să aibă rate de creştere sănătoase.

În prezent, ţara noastră nu poate avea o creştere economică sustenabilă prin forţe proprii deoarece nivelul economisirii este foarte scăzut. "Venitul pe cap de locuitor din care se pot face economii este foarte mic şi ar trebui să existe reforme care să ducă la maximizarea acestuia", a afirmat Lucian Croitoru.

A doua posibilitate pentru a avea o creştere economică sustenabilă ar fi capitalurile din exterior, iar intrarea masivă de capital depinde de coerenţa politicilor.

Consilierul guvernatorului BNR a criticat introducerea unei eventuale legi care să permită debitorilor să nu plătească ratele la bănci pentru perioade determinate de timp, cum ar fi jumătate de an sau un an, precum şi ideea ca Guvernul să ajute financiar anumite companii sau sectoare ale economiei. Lucian Croitoru a arătat că intervenţiile statului în economie sunt un eşec, lucru demonstrat nu numai în ţara noastră, ci şi în state mult mai dezvoltate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. de ce sa nu se impoziteze suplimentar averile ? averea este un lux, asa ca , impozitarea.

    CROITORU,lasane coaie ca esti praf,apari ca bou ,DA 80% cea corecta,iar HOTIA,confiscate DIRECT,si sa vezi bani la buget,evazionistule......

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb