Compania "Uzinele Sodice Govora" (USG) a acumulat, pînă la sfîrşitul anului 2003, o datorie de peste 800 de miliarde de lei către CET Govora. După privatizare, statul a tăiat datoria la jumătate. Uzinele au rămas datoare către CET cu peste 420 de miliarde de lei. Nefiind capabili să-şi plătească băneşte datoria, AVAS a imaginat o altă modalitate. În contul datoriei, CET a primit acţiuni USG. Acţiunile au fost socotite la valoarea nominală de 25.000 lei. În cadrul aceleaşi "inginerii", a fost prevăzut că investitorul- firma "Begacom"- va putea să-şi răs-cumpere acţiunile USG de la CET, la preţul de 5.500 lei/bucată.
Asta înseamnă că CET a suferit două pagube uriaşe, una după alta: prima că statul i-a înjumătăţit drepturile băneşti cu 380 de miliarde: a doua, că din 426 de miliarde, i-a evaporat alte 300 de miliarde. În total, CET a pierdut aproape 700 de miliarde de lei, fără să mai pomenim că nu a avut acces în această perioadă nici măcar la cele 94 de miliarde de lei la care i-a fost lăsat dreptul. Cu alte cuvinte, CET a pierdut aproape nouă zecimi din banii săi.
Lucrurile nu s-au oprit însă aici: după privatizare, "Uzinele Sodice" au acumulat în continuare datorii. Şi nu puţine. Alte 300 de miliarde de lei! Deşi din iulie 2004, în contul datoriilor rămase CET-ul a devenit acţionar majoritar, în luna ianuarie 2005 a sistat energia termică către USG. Urmează discuţii la Bucureşti, iar, în baza unui protocol cu APAPS, CET livrează din nou energie. În februarie însă, factura rămîne iar neplătită, iar CET-ul taie din nou energia.
Directorul tehnic, Ludovic Zelici, explică: "Uzina de Sodiu a refuzat să plătească factura încă din luna septembrie 2004, fără să ofere argumente, timp în care s-au adunat ca restanţă 20-30 de miliarde de lei pe lună. USG ne datorează pînă în prezent sute de miliarde de lei".
De partea cealaltă, Sorin Pureca, directorul general executiv al USG, spune că societatea nu are contract de livrare în-cheiat cu CET, întrucît cele două părţi nu se pot înţelege la preţ: "Preţul cerut de ei este prea mare şi nu ne putem acoperi costurile. În prezent, activitatea societăţii noastre este oprită, cu excepţia unei secţii care nu necesită agent termic". Acum, CET vrea să preia societatea, ca să pună capăt situaţiei îngrozitoare în care se află. Numai că îi trebuie vreo 70 de miliarde ca să plătească acţiunile cumpărate de "Begacom" de la stat...