Cronica unui nou eşec: Uzinele Sodice se topesc în datorii...

Iulia Grosu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2005

Statul îşi sfeteriseşte propria societate - CET Govora - cu aproape 800 de miliarde de lei. CET Govora, la rîndul ei, nu mai livrează energie termică la propria societate- "Uzinele Sodice Govora". Situaţia paradoxală, de la Vîlcea, îşi are originile în modul în care statul îşi vinde companiile. Bani puţini, dar ştergeri de datorii imense. Cîteodată însă, ingineriile statului pot crea o adevărată nebunie. Cum este cazul Platformei chimice din Vîlcea. Modul în care autorităţile au gestionat privatizarea Uzinelor Sodice riscă să infesteze întreaga platformă. Astfel s-a ajuns ca CET să oprească activitatea la propria companie, chiar dacă pierde bani şi aşa, iar firmei Oltchim să-i fie afectată activitatea. Efectele situaţiei incredibile din Vîlcea: 2500 de oameni riscă să rămînă - în stradă, iar societăţile implicate să piardă sume imense. Ca să pună capăt situaţiei tensionante, CET Govora vrea să preia contractul de privatizare a "Uzinelor Sodice", deşi a fost tîrîtă fără voia ei în această afacere. Însă, oricum CET va pierde sigur. Pentru că autorităţile noastre nu au fost atente, la acest caz, timp de vreo doi ani de zile.

Compania "Uzinele Sodice Govora" (USG) a acumulat, pînă la sfîrşitul anului 2003, o datorie de peste 800 de miliarde de lei către CET Govora. După privatizare, statul a tăiat datoria la jumătate. Uzinele au rămas datoare către CET cu peste 420 de miliarde de lei. Nefiind capabili să-şi plătească băneşte datoria, AVAS a imaginat o altă modalitate. În contul datoriei, CET a primit acţiuni USG. Acţiunile au fost socotite la valoarea nominală de 25.000 lei. În cadrul aceleaşi "inginerii", a fost prevăzut că investitorul- firma "Begacom"- va putea să-şi răs-cumpere acţiunile USG de la CET, la preţul de 5.500 lei/bucată.

Asta înseamnă că CET a suferit două pagube uriaşe, una după alta: prima că statul i-a înjumătăţit drepturile băneşti cu 380 de miliarde: a doua, că din 426 de miliarde, i-a evaporat alte 300 de miliarde. În total, CET a pierdut aproape 700 de miliarde de lei, fără să mai pomenim că nu a avut acces în această perioadă nici măcar la cele 94 de miliarde de lei la care i-a fost lăsat dreptul. Cu alte cuvinte, CET a pierdut aproape nouă zecimi din banii săi.

Lucrurile nu s-au oprit însă aici: după privatizare, "Uzinele Sodice" au acumulat în continuare datorii. Şi nu puţine. Alte 300 de miliarde de lei! Deşi din iulie 2004, în contul datoriilor rămase CET-ul a devenit acţionar majoritar, în luna ianuarie 2005 a sistat energia termică către USG. Urmează discuţii la Bucureşti, iar, în baza unui protocol cu APAPS, CET livrează din nou energie. În februarie însă, factura rămîne iar neplătită, iar CET-ul taie din nou energia.

Directorul tehnic, Ludovic Zelici, explică: "Uzina de Sodiu a refuzat să plătească factura încă din luna septembrie 2004, fără să ofere argumente, timp în care s-au adunat ca restanţă 20-30 de miliarde de lei pe lună. USG ne datorează pînă în prezent sute de miliarde de lei".

De partea cealaltă, Sorin Pureca, directorul general executiv al USG, spune că societatea nu are contract de livrare în-cheiat cu CET, întrucît cele două părţi nu se pot înţelege la preţ: "Preţul cerut de ei este prea mare şi nu ne putem acoperi costurile. În prezent, activitatea societăţii noastre este oprită, cu excepţia unei secţii care nu necesită agent termic". Acum, CET vrea să preia societatea, ca să pună capăt situaţiei îngrozitoare în care se află. Numai că îi trebuie vreo 70 de miliarde ca să plătească acţiunile cumpărate de "Begacom" de la stat...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb