ROBOR la trei luni, indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, este posibil să scadă la 3,1% către finalul anului, însă, pentru anul viitor, să atingă 3,5 - 3,6% şi către 4% în 2020, a precizat, ieri, Csaba Balint, analist macroeconomic la OTP Bank.
Oficialul OTP a declarat: "ROBOR-ul a crescut foarte mult din mai multe motive - lichiditatea a dispărut, condiţiile externe s-au înrăutăţit şi, de aceea, ne aşteptăm ca, pe termen scurt, să putem vedea corecţii. Pentru decembrie, având în vedere că statul cheltuieşte mai mult, s-ar putea ca ROBOR-ul la trei luni să scadă chiar şi la 3,1%".
Csaba Balint a subliniat că, în general, dacă ne uităm la ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii şi în zona euro, trendul general este de creştere, chiar dacă, probabil, nu cu salturile pe care le-am văzut până acum.
"Pentru anul următor, ne aşteptăm ca dobânda-cheie să ajungă la 3,25%, ceea ce ar însemna ca ROBOR să ajungă la 3,5 - 3,6%, bineînţeles cu oscilaţii în jurul acestui nivel. Şi, în 2020, încă o creştere mică. În cazul în care inflaţia se va stabili în jur de 3% şi avem o dobândă real pozitivă, în jur de 4% pare plauzibil", a precizat Csaba Balint.
Ieri, ROBOR la trei luni a stagnat, la 3,35%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2018, 11:12)
Geaba Balint, cu sau fara , noi tot "bine" o ducem.