Actualizare 16:15
Membrii Consiliului au analizat "evoluţiile de securitate" din proximitatea flancului estic al NATO, impactul regional şi consecinţele pentru România ale acestor evoluţii, precum şi "preocupările mai ample la nivel aliat" faţă de riscul escaladării situaţiei din proximitatea geografică sudică a Alianţei Nord-Atlantice, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
De asemenea, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, au fost analizate "riscurile şi vulnerabilităţile" la adresa patrimoniului forestier naţional, determinate de defrişările ilegale, cu impact major asupra climatului de afaceri şi, implicit, în planul prejudicierii bugetului general consolidat de stat.
La şedinţă au participat viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, ministrul Finanţelor Publice Eugen Orlando Teodorovici, directorul Serviciului Român de Informaţii Eduard Hellvig, directorul Serviciului de Informaţii Externe Mihai-Răzvan Ungureanu, şeful Statului Major General general-locotenent Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Ion Oprişor şi secretarul CSAT general de brigadă Mihai Şomordolea.
(A.C.)
-----------------
Actualizare 15:26 Dragnea: "Este firesc ca preşedintele să convoace CSAT pe o chestiune urgentă"
Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, astăzi, că este firesc ca preşedintele să convoace şedinţa CSAT dacă a apărut o chestiune urgentă de securitate naţională, chiar dacă premierul este în concediu legal.
"Şedinţele CSAT se convoacă pentru chestiuni extrem de importante, în special legate de securitatea naţională. Dacă a apărut, nu am de unde să ştiu, o chestiune urgentă şi importantă este firesc ca preşedintele să convoace CSAT, chiar dacă premierul este plecat în concediul legal. Există un premier interimar", a spus Dragnea.
(A.C.)
-----------
Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte în şedinţă, astăzi, la ora 14:00, a anunţat ieri Administraţia Prezidenţială.
Temele aflate pe agenda şedinţei CSAT nu au fost încă precizate.
Şedinţa CSAT este condusă de preşedintele Klaus Iohannis, care îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului.
Din Consiliului Suprem de Apărare a Ţării mai fac parte: premierul, care are funcţia de vicepreşedinte CSAT, ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Roman de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.
Premierul Victor Ponta i-a delegat vicepremierului Gabriel Oprea atribuţiile de conducere a Guvernului, în perioada 29 iulie - 9 august, premierul plecând în concediu de odihnă în acest interval de timp, arată decizia publicată ieri în Monitorul Oficial.
Precedenta reuniune a CSAT a avut loc în 9 iunie, iar la aceasta a participat şi premierul Victor Ponta. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului au fost incluse tematici referitoare la Strategia Naţională de Apărare a Ţării, activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2014, forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2016, proiectul Planului-cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României în anul 2015, programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă şi implementarea deciziilor Summitului NATO din 2014.
De asemenea, defrişările ilegale ale fondului forestier naţional au reprezentat una dintre temele discutate.
1. În mod evident este o cacealma
(mesaj trimis de Cristi C în data de 30.07.2015, 19:41)
Pentru că nu a apărut nimic urgent pe frontul de Est. Adică nimic care nu era deja acum 2 săpt, acum o lună, acum 2. Nimeni nu a mai remarcat nimic despre Rusia, Ucraina, Crimeea, China, BRICS, etc.
Singurul lucru remarcabil în Est este terminarea negocierilor cu Iranul. Dar acestea s-au terminat acum 2 săpt, pe 14 iulie.
""Rusia ne-a ajutat în mod real în negocierile cu Iranul. Trebuie să fiu cinstit. Nu eram sigur că se va întâmpla aşa, date fiind disensiunile pe care le avem cu Rusia pe tema Ucrainei. Putin şi Guvernul Rusiei au avut o contribuţie care m-a surprins", a declarat Obama într-un interviu acordat cotidianului The New York Times.
"Cooperarea ruso-americană în negocierile care au condus la acordul cu Iranul ar putea deschide drumul pentru o înţelegere în privinţa Siriei", a adăugat Obama."
Iar în privința devrișărilor, acestea se produc de 25 de ani. Nu s-a întâmplat nimic urgent în ultima săptămână.
Concluzia? Johannis joacă băsește și convoacă un CSAT în care au jucat table (că nu poți să spui barbut la nivelul acesta: să nu uităm că Videanu și Bebe Ionescu jucau table la Monte Carlo) doar ca să arate lumii că Ponta nu este dezirabil.
1.1. Erată (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2015, 19:42)
defrișărilor