CSAT, frecţii la un picior de lemn

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 13 februarie

Sorin Rosca Stanescu

A devenit o modă. Din când în când, sub aparenţa unor evenimente externe sau interne, Klaus Iohannis convoacă CSAT, din care în continuare lipseşte un director civil al Serviciului Român de Informaţii. Stabileşte o temă, o anunţă public, prezidează şedinţa şi apoi ne comunică cum că s-ar fi adoptat decizii importante pentru ţară. Şi de fapt totul este o simplă abureală.

Acum se întruneşte Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru că loviturile militare ale Federaţiei Ruse s-au intensificat în proximitatea frontierelor României. Şi de ce mă rog ar fi necesară o dezbatere pe această temă? Şi ce ar putea decide atât de important CSAT? Ce altceva decât operaţiunile care deja au intrat în rutină? Cum ar fi supravegherea atentă a frontierelor supuse unui potenţial pericol, interceptarea şi ascultarea electronică a comunicaţiilor desfăşurate de reprezentanţii forţelor militare ale Federaţiei Ruse, menţinerea culoarelor de transport către Europa a cerealelor americane produse în Ucraina, protejarea în largul Mării Negre a coastelor României şi recrutarea pe bază de voluntariat a unor tineri, care să întărească numeric şi calitativ armata română, fapt deja consacrat prin decizii ferme guvernamentale. Poate doreşte Klaus Iohannis, dar şi această intenţie ar fi superfluă, să obţină retroactiv de la CSAT un acord privind dreptul formaţiunilor de luptă ultrarapide ale Statelor Unite de a se desanta oricând consideră necesar pe teritoriul României. Veţi afla pe parcursul zilei de astăzi că am dreptate. Că tot ceea ce s-a petrecut la Palatul Cotroceni este o simplă pantomimă.

La fel cum tot o pantomimă s-a dovedit a fi şi o precedentă şedinţă CSAT anunţată cu mare pompă şi consacrată unei campanii antidrog, în care ar fi trebuit să se angajeze forţele conjugate ale României din diverse instituţii de forţă. Şi ce s-a întâmplat după acea şedinţă CSAT? Absolut nimic. În materie de trafic transfrontalier şi de producţie proprie şi de consum în care sunt antrenaţi din ce în ce mai mulţi adolescenţi precum şi de complicitate a unor funcţionari publici români, vameşi, poliţişti, lucrători ai serviciilor secrete etc., de la faimoasa şedinţă şi până astăzi nu s-a schimbat nimic. Nimic în bine. Dimpotrivă, lucrurile s-au agravat.

Sunt două motive pentru care aceste şedinţe CSAT devin tot mai inutile. Primul motiv este că ele nu sunt pregătite în mod corespunzător. În mod normal, participanţii trebuie să fie convocaţi din timp, să aibă obligaţia de a se pregăti şi de a fi capabili să formuleze propuneri pentru domeniul de care răspund. În al doilea rând, ar fi necesar ca, în baza acestor propuneri, Klaus Iohannis, în calitate de şef CSAT, cu aparatul de care dispune, consistent plătit de către cetăţeni, să întocmească un întreg şi amănunţit plan de acţiune, iar ulterior să verifice în ce măsură acesta este implementat. Altfel nu asistăm decât la o frecţie la un picior de lemn. Pe bani publici.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce sa faca Excelenta Sa Turistul Romaniei,poate sa ii spuna lui Covric si Aaitului sa aibe grija de Romania cit va pleca intrun nou periplu prin lumea mare.

    Mihail Kogalniceanu e baza militara , Cincu e baza militara si la Tg Mures centru Nato : ce anume mai trebuie . Chair trebuie sa deplaseze Orban niste cotingente militare in secuime ? Cum de cedeaza Iohanis in ultimele luni de mandat suveranitatea si controlul armatei si parlamentarii se preocupa de teme minore si numai de campanie ?! Parlamentul Romaniei e ales ,nu se pot ceda atributele suveranitatii tarii numnai prin sedinte in club restrins ,ce e cu oamenii astia ,se joaca de a Marea Adunare Nationala ?! Daca se intimpla asta ,sincer va spun ca mai bine a gestionat politica externa bietul Ceasca ! Cu marotele lui ,cu limba de lemn si fixatii dar macar era intr o paradigma de nealiniere ,de pace cu vecinii si de independenta (atat cat era la timpul acela ,dar sigur mai mult decat e acum ). Mare agitatie pe Negrescu sa puna apartenenta Nato in constitutie ,cand de fapt vine un moment cand chiar marele partener vrea sa se retraga din Europa . Sa avem rabdare sa vedem ce vrea urmatoarea administratie americana ,ca s ar putea ca UE sa fie nevoita sa adopte o paradigma de aparare complet diferita ,i sincer ,armatele reunite ale Europei nu sunt cantitate neglijabile ,desi cea mai buna politica este cea a pacii , a implementarii spiritului si fundamentelor tratatelor EU !

    1. Mai trebuie cresterea procentului din PIB oferit armatei , deschiderea totala si pozitionarea in Romania a cel putin 30000 de mi de militari NATO.Mai trebuie aprobat un plan ce tin de dezvoltarea economiei aflata pe picior de razboi , o declaratie ce condamna iesirea SIUA din NATO in cazul in care Trump cistiga , de aprobarea unui nou ajutor acordat Ucrainei si de corelarea tutuor economiilor dim UE spre a intra in functiune pe timp de razboi .seful Statului si seful armatelor Romaniei va comunica tuturor toate aceste decizii .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb