CSAT, sub asediul protestelor sindicale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 24 octombrie 2022

CSAT, sub asediul protestelor sindicale

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocată de preşedintele Klaus Iohannis pentru mâine, 25 octombrie, se va desfăşura sub asediul sindicatelor. Confederaţia Sindicală Naţională Meridian a anunţat un amplu protest în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului, manifestare la care vor participa ceferiştii, silvicultorii, agricultorii, minerii, militarii, poliţiştii, lucrătorii din sănătate şi personalul aeroportuar.

În timp ce Klaus Iohannis şi ceilalţi membri ai CSAT vor dezbate situaţia de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi vor căuta soluţiile pentru îmbunătăţirea rezilienţei energetice a României pentru asigurarea securităţii în domeniu, prin adaptarea operativă şi dezvoltarea de noi capacităţi de producţie energetice, şi pentru modernizarea Armatei, membrii CSN Meridian vor protesta din cauza inflaţiei care a scăzut drastic puterea de cumpărare a cetăţenilor.

"Preţurile mari şi inflaţia fac viaţa insuportabilă, iar prin nerespectarea şi neaplicarea legilor care trebuiau să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi de muncă ale salariaţilor şi pensionarilor, se zdruncină încrederea românilor în statul de drept şi se pierde orice speranţă de progres social în România - stat membru al Uniunii Europene", se arată în comunicatul de presă al CSN Meridian, în care sunt trecute şi principalele revendicări: majorarea la 3200 de lei a salariului minim brut garantat în plată pentru toate categoriile socio-profesionale, începând cu 1 ianuarie 2023; instituirea prin lege a unui sistem de indexare automată raportat la inflaţie, a salariilor, pensiilor şi a altor prestaţii sociale şi pentru menţinerea puterii de cumpărare a cetăţenilor; respectarea contractelor colective de muncă şi respectarea şi aplicarea integrală în forma promulgată a legilor salarizării, Statutului Personalului Feroviar, Statutului Personalului Silvic, pensiilor militare de stat, industriei naţionale de apărare şi pensiilor civile.

Scrisoare deschisă din partea angajaţilor din industria de apărare

Nemulţumirile angajaţilor din unele ramuri industriale au fost exprimate şi săptămâna trecută, când sindicatele din cadrul Cartel Alfa au protestat în Piaţa Victoriei şi în faţa Palatului Cotroceni şi au ameninţat că, dacă revendicările lor nu vor fi luate în seamă de către Guvern, nu este exclus să organizeze un miting uriaş de protest în care să solicite demisia actualului Cabinet Ciucă.

Angajaţii din industria de apărare au trimis chiar o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis şi membrilot CSAT în care solicită ca la punctul de pe ordinea de zi a Consiliului din 25 octombrie în care se va discuta despre modernizarea Armatei române să se discute şi despre rolul industriei naţionale de apărare şi aeronautică în procesul respectiv.

"În opinia noastră, este imperios necesar ca CSAT să impună programul de reorganizare cerut în anul 2017 la nivelul întregii industrii de apărare. Integrarea şi necesitatea reorganizării, revitalizării, modernizării întregii industrii de apărare şi aeronautică este necesitatea actuală a modificărilor politic-militare şi geostrategice la nivel mondial. De aceea, trebuie să fie abordat un plan de investiţii major în dezvoltarea unor institute de cercetare care să permită implementarea noilor capabilităţi de luptă de ultimă generaţie. Pentru toate acestea este nevoie de parteneriate, asocieri, schimburi de tehnologie de vârf cu firme puternice din lumea occidentală, care să ajute la aşezarea industriei de apărare şi aeronautică într-o dinamică a prezentului. O ţară are o armată puternică, când deţine o industrie de profil puternică. Industria naţională de apărare poate deveni factor hotărâtor în Strategia Naţională de Securitate, Siguranţă şi Apărare, atunci când decizia politică există şi se doreşte punerea acesteia în aplicare", se arată în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis şi CSAT de către Alianţa Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

De altfel, şase sindicate dintre cele afiliate la ASIAA vor participa la protestul de mâine organizat de CSN Meridian, după ce săptămâna trecută patru sindicate au participat la protestul organizat de Cartel Alfa.

"Încercăm să primim un răspuns de la CSAT la solicitările pe care le-am formulat. Ne dorim ca întreaga industrie de apărare să se afle sub tutela unei agenţii naţionale în subordinea premierului, fără a nega modul în care actualul ministru al Economiei, Florin Spătaru şi-a desfăşurat până acum activitatea şi interesul manifestat de domnia sa pentru modernizarea şi revigorarea industriei de apărare. Ştim că ministrul Economiei are intenţii bune, dar ne-am săturat ca acordurile încheiate cu ministerul respectiv să se oprească de barierele impuse de Ministerul Finanţelor sau de Ministerul Apărării Naţionale. De aceea, insistăm pentru o agenţie naţională sub autoritatea şefului Guvernului, pentru a avea o decizie unică la nivel guvernamental, ca să nu se mai blocheze lucrurile la ministere, deoarece de-a lungul ultimilor ani ne-am lovit la Finanţe şi Apărare de decizii care au anulat tot ceea ce stabilisem iniţial la Ministerul Economiei", ne-a declarat Constantin Bucuroiu, preşedintele ASIAA.

Referitor la industria naţională de apărare, una dintre revendicările specifice ale protestului de mâine organizat de CSN Meridian arată că este nevoie de actualizarea urgentă a legii 232/2016 şi de adoptarea unei Strategii naţionale pentru relansarea, reorganizarea, revitalizarea şi modernizarea industriei naţionale de apărare, în vederea protejării intereselor naţionale de apărare ale României, în actualul context geopolitic. Reprezentanţii CSN Meridian solicită investiţii masive în industria de apărare şi reconsiderarea importanţei acestui domeniu strategic în contextul socio-economic şi geopolitic actual.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E dezastru in tara asta din cauza conducatorilor tradatori... Trebuie iesit in strada in numar foarte mare maine si nu numai...

    Mi-a plăcut asta:

    "schimburi de tehnologie de vârf cu firme puternice din lumea occidentală, care să ajute la aşezarea industriei de apărare şi aeronautică într-o dinamică a prezentului."

    Noi ce tehnologii dăm la schimb? 

    mai bine era CSAT sub '' asaltul '' pinguinului !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb