Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, marţi, la Ploieşti, că programul guvernamental de construire a creşelor este o prioritate absolută a acestui an, dând asigurări că nu vor exista probleme legate de finanţarea lucrărilor, scrie Agerpres.
'Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării şi al Guvernului, acest program guvernamental de construire creşe 'Sfânta Ana' este o prioritate absolută a anului 2025. Azi suntem aici, în Ploieşti, la creşa numărul 7 în ordine cronologică. Practic suntem la 8 creşe predate autorităţilor locale. Sâmbăta trecută am predat la Oradea şi vor urma, în perioada următoare, astfel de creşe în toată ţara. Va urma Câmpia Turzii, Râmnicu Vâlcea, Turnu Severin, Mediaş şi aşa mai departe. Cum vă spuneam, este o prioritate absolută şi ceea ce pot să garantez comunităţilor locale este că acest program, în mod cert, nu va avea probleme de finanţare. Deci, asigurăm finanţarea acestui program, astfel încât, până la sfârşitul anului, acesta este obiectivul pe care l-am trasat Companiei Naţionale de Investiţii, la finalul anului să avem 75 de astfel de creşe predate autorităţilor locale în toată ţara', a spus ministrul.
Cseke Attila a participat, la Ploieşti, la inaugurarea unei creşe pentru 40 de copii, o investiţie de două milioane de euro, precum şi a unei săli de sport.
'Toate creşele construite în cadrul acestui program guvernamental de construire creşe 'Sfânta Ana' sunt la fel în toată ţara. Diferă doar mărimea lor. Aici, la Ploieşti, avem o creşă mică pentru 40 de copii. Şi iniţial, acest program guvernamental a fost pornit pe finanţare exclusiv de buget de stat. În 2021, final 2022, apărând posibilitatea PNRR-ului, o parte din investiţii am reuşit să le transferăm pe Planul Naţional de Rezilienţă şi de Redresare a României. Şi creşa de aici, din municipiul Ploieşti, este finanţată prin acest mecanism. Este o creşă eficientă energetic, care îndeplineşte toate condiţiile de eficienţă energetică, împărţită pe trei zone - zona de intrare, zona administrativă, (...) apoi zona dedicată activităţii cu copiii (...). Spaţiile sunt generoase, acest proiect nu a dus lipsă de vizibilitate şi de spaţiu', a explicat ministrul Dezvoltării.
El a reiterat faptul că la baza acestui program s-a aflat problema demografică a României.
'În 2019 în România s-au născut 215.000 de copii, în 2023 acest număr este de 155.000. Este o scădere de aproape 30 de procente. În 2024 nu avem încă cifrele exacte, dar mai mult ca sigur este o scădere şi faţă de 2023. Şi atunci statul român a venit cu această investiţie, cu acest program guvernamental, prin care venim în sprijinul familiilor tinere, susţinem creşterea natalităţii şi creăm condiţii moderne de infrastructură, aşa cum cred eu că copiii noştri sau nepoţii noştri merită acest lucru', a arătat oficialul, potrivit Agerpres.
Opinia Cititorului