CSEKE ATTILA: "Vrem să simplificăm procedurile de absorbţie a banilor prin PNRR"

J.P.
Politică / 18 martie 2021

"Vrem să simplificăm procedurile de absorbţie a banilor prin PNRR"

Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, a declarat, miercuri, că Guvernul doreşte simplificarea procedurilor de absorbţie a fondurilor europene prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). De asemenea, acesta vrea ca la nivelul ministerului să existe un mecanism prin care banii să fie alocaţi şi oraşelor mici şi mijlocii, care "au fost văduvite de programe operaţionale foarte mult timp". El a vorbit şi despre starea reţelelor de apă şi canalizare şi numărul de creşe din România, conform Digi24.

"Mecanismele de implementare ale acestui PNRR ne dorim, acolo unde acest lucru este posibil - poate nu în toate domeniile va fi posibil - să fie unul mult simplificat, să nu fie un program operaţional cu autorităţi de implementare în care sunt proiecte evaluate şi în există o anumită birocraţie şi o anumită încetineală a derulării acestor proceduri. Astfel ar permite absorbţia mai rapidă a acestor bani.

La nivelul Ministerului Dezvoltării vom încerca să creionăm un mecanism care n-a mai fost la nivelul acesta în România, care să nu însemne un apel de proiecte, ci o şansă egală pentru toţi, să însemne primele măsuri pentru reducerea decalajelor economice. Să încercăm să acordăm finanţări pentru oraşele mici şi mijlocii care au fost văduvite de programe operaţionale foarte mult timp. Vreo 10 ani, România n-a avut niciun program operaţional pentru acest segment de localitate. Se vede. Unele comune sunt mai dezvoltate ca şi infrastructură decât oraşele mici şi mijlocii.

Nu depinde numai de primar. Nu m-aş întoarce foarte mult în trecut. M-aş axa mai mult pe viitor", a declarat oficialul din Guvern, la Digi24.

Întrebat dacă primarii ştiu să atragă fonduri europene, ministrul a precizat: "Mulţi dintre ei ştiu. Nu există pădure fără uscături. Sunt primari buni şi mai puţin buni".

Acesta a spus că sunt 781 de unităţi administrativ-teritoriale care nu au reţea de apă funcţională şi 1990 care nu au reţea de canalizare funcţională.

"În acest PNRR va fi un singur gestionar al domeniului de proiecte pe apă şi canalizare, un pas important. Va fi la Ministerul Mediului, pentru că ei sunt care gestionează infringementul pe care îl are România pe apă şi canalizare. În PNRR va fi o finanţare importantă de peste 1 miliard de euro pentru apă şi canalizare", a mai spus ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Totodată, Attila Cseke a precizat că România nu are suficiente creşe raportat la numărul de locuitori, iar în judeţul Sălaj, spre exemplu, există una singură.

"Avem 386 de creşe. Sunt judeţe cu o singură creşă. În Sălaj, în tot judeţul e una doar în Zalău. Oriunde mă duc le spun identificaţi terenurile, noi facem studiile de fezabilitate, puneţi-ne la dispoziţie terenul, vom construi din bugetul de stat. Ne propunem la sfârşitul mandatului ca situaţia să fie mult îmbunătăţită", a declarat ministrul.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o şedinţă de lucru pe tema PNRR. La finalul întrevederii cu liderii coaliţiei, preşedintele a declarat că planul este o oportunitatea pentru implementarea unor reforme majore. Planul în valoare de aproape 30 de miliarde de euro urmează să fie adoptat de Guvern şi trimis Comisiei Europene pentru aprobare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb