CSM a votat împotriva desfiinţării Secţiei Speciale

G.U.
Politică / 28 mai 2020

CSM a votat împotriva desfiinţării Secţiei Speciale

Actualizare - Plenul CSM a avizat negativ iniţiativa legislativă a USR de desfiinţare a Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor, decizia fiind luată cu 10 voturi "împotrivă", 8 voturi "pentru" şi un vot nul (al procuroarei generale, Gabriela Scutea).

---

Actualizare - Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a confirmat la ieşirea din CSM că votul a fost negativ. Predoiu a spus că el a votat pentru desfiinţarea SIIJ, transmite G4media.

---

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor discuta în şedinţa de joi proiectul de lege depus în Parlament de USR care prevede desfiinţarea secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din justiţiei (SIIJ), conform Atitudinea.ro.

CSM trebuie să dea un aviz pe acest proiect, deoarece are legătură cu justiţia şi cariera magistraţilor.

Proiectul de lege a fost depus la începutul lunii mai şi este semnat 40 de deputaţi şi senatori de la USR, dar şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.

"În loc să susţină desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, unii sunt preocupaţi să impună mai repede noi şefi acolo. Îi solicit premierului Ludovic Orban să se ţină de cuvânt şi să desfiinţeze această secţie prin ordonanţă de urgenţă. Tema a fost arhidezbătută în spaţiul public, nu ia prin surprindere pe nimeni. Este clar că punerea în acord a legislaţiei noastre cu recomandările GRECO, avizele Comisiei de la Veneţia şi recomandările din cadrul MCV reprezintă o urgenţă. Această secţie odioasă, concepută de Liviu Dragnea, trebuie desfiinţată imediat, nu întărită", declara, pe 4 mai, deputatul USR Stelian Ion, potrivit Agerpres.

Potrivit USR, desfiinţarea SIIJ "nu doar că este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, dar se impune şi prin prisma rezultatelor obţinute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluţionate în 2019, 415 au fost clasate şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, DNA a soluţionat 2.694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro".

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a solicitat CSM să avizeze favorabil proiectul de desfiinţare a SIIJ, susţinând că această structură a fost "o şmecherie" menită să-i ajute pe cei ce încalcă legea.

"Joi este o zi importantă: pe ordinea de zi a plenului CSM se află, spre avizare, propunerea legislativă de desfiinţare a SIIJ, propunere legislativă iniţiată şi semnată de mine împreună cu mai mulţi colegi parlamentari de la USR. Sper ca plenul CSM să avizeze favorabil această iniţiativă legislativă. Am spus dintotdeauna că această Secţie specială, aşa cum a fost moşită de Iordache şi gaşca celor care se pare că au participat la întâlnirile "centrelor de reflecţie', nu-şi are rostul în sistemul de justiţie românesc, fiind doar o şmecherie menită să-i ajute pe cei ce încalcă legea. De altfel, raportul de activitate al SIIJ pe anul 2019 vorbeşte de la sine: din 417 cauze, 415 au fost clasate! Cred în acest demers de desfiinţare a SIIJ şi îl voi sprijini până la capăt, indiferent câte campanii de defăimare şi denigrare vor continua să fie regizate şi orchestrate împotriva mea!", afirma Ana Birchall.

Secţia din cadrul Parchetului General care anchetează magistraţi costă statul jumătate de milion de lei în fiecare lună, potrivit unui răspuns al Ministerului Public. Cei şapte procurori ai SIIJ au finalizat două rechizitorii în 2019.

În ciuda eficacităţii reduse şi a acestor cheltuieli uriaşe, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a pus în discuţie, recent, organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de şef al SIIJ. Propunerea a fost respinsă în plenul CSM cu 11 voturi la 8. Anterior, fosta conducere a Consiliului, reprezentată de Lia Savonea, a încercat de şapte ori să o impună pe Adina Florea la şefia Secţiei.

Practica uzuală a SIIJ de închidere a dosarelor şefilor de către subordonaţi a determinat o asociaţie a procurorilor să ceară procurorului general Gabriela Scutea să verifice soluţia de clasare primită de Adina Florea, acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu pentru că ar fi cerut copia unui document clasificat care i-a fost înmânat lui Darius Vâlcov care l-a făcut public.

"Deşi de la înfiinţare şi până în prezent, instanţele de judecată nu au dispus nicio soluţie de condamnare, nici măcar nedefinitivă, în dosarele soluţionate de procurorii SIIJ, fapt care constituie un argument în sensul desfiinţării acestei structuri, atrage atenţia în mod deosebit soluţia din data de 15 mai 2019, prin care s a dispus clasarea cauzei faţă de procurorul şef adjunct al SIIJ, la acel moment, Adina Florea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, în temeiul art.16 lit. a) C. proc. pen.(fapta nu există în materialitatea ei). Soluţia de clasare a vizat sustragerea din sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a unui document clasificat secret de stat (protocolul din 2016 încheiat între PICCJ şi SRI), document care apoi ar fi fost divulgat opiniei publice de Darius Vâlcov", se arată într-un comunicat al asociaţiei "Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor".

Ministrul justiţiei Cătălin Predoiu a iniţiat o consultare cu magistraţii privind desfiinţarea acestei secţii, rezultatul fiind covârşitor pentru eliminarea acestei structuri de parchet. Predoiu susţine că nu poate desfiinţa SIIJ prin Ordonanţă de urgenţă, acest lucru urmând să fie stabilit printr-o lege, şi invocă rezultatul referendumului iniţiat de Klaus Iohannis care îi interzice să folosească ordonanţele de urgenţă în domeniul justiţiei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bravo csm

    1. *bravo*, și de la mine!, cu litere mici pt. 52, 63% corecți... 10 din 19 voturi, nuuu?... sau 55,55% 10 contra 8 voturi +1 ( beteag?). Și încetează USR că pierzi VOTURI.

    A rupt SUDURA cu HOȚII !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb