Actualizare 14:22 Kovesi: "Aşteptăm de la CSM să apere independenţa şi reputaţia procurorilor"
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat luni că aşteptările privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt legate de apărarea reputaţiei şi a independenţei procurorilor, dar şi de modificarea legislaţiei dacă există pericole privind activitatea DNA, transmite Agerpres.
"Cred că sunt aşteptări fireşti, pe care le are orice magistrat. În primul rând, pe cererile de apărare a reputaţiei şi independenţei să fie o intervenţie activă şi fermă. De foarte multe ori, atunci când au fost atacuri asupra activităţii DNA sau chiar asupra procurorilor în mod direct, care au instrumentat anumite dosare, a fost o reacţie rapidă, cel puţin anul trecut", a răspuns Kovesi, întrebată la interviul de reînvestire în funcţie, despre aşteptările pe care le are DNA de la CSM.
Ea a adăugat că aceleaşi aşteptări le are şi din partea Secţiei pentru procurori, respectiv cooperarea "la fel de bună" cu DNA.
"Ce îşi doresc colegii şi îmi doresc şi eu, în acelaşi timp, este să avem aceeaşi intervenţie fermă în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei, dacă există un pericol, modificarea cadrului legislativ în care funcţionează procurorii sau instrumentele pe care ei le au în activitate", a arătat Kovesi.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, recuperarea prejudiciilor şi confiscarea extinsă se numără printre priorităţile cuprinse în proiectul de management al şefului DNA pentru un nou mandat.
(I.D.)
--------
Actualizare 12:10 Prună: "Rezultatul era de aşteptat; avem premisele că DNA va continua munca începută"
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, luni, după votul CSM la propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA, că rezultatul era aşteptat şi că există toate premisele de a crede că Direcţia Naţională Anticorupţie va continua munca începută.
''Eu cred că era de aşteptat rezultatul votului şi, cu titlu personal, sunt foarte fericită că Secţia pentru procurori a avizat în unanimitate această propunere de reînvestire, aşa încât cred că avem toate premisele să credem că DNA va continua munca foarte bună pe care a început-o de câţiva ani'', a spus ministrul Raluca Prună, potrivit Agepres.
Cât priveşte procedura de numire a procurorului general, ea a precizat că există un calendar estimativ.
(A.L.)
------------
Actualizare 11:50 Kovesi: "Este extrem de important ca fenomenul corupţiei să fie eradicat nu doar prin represiune, ci şi prin prevenire"
Prevenirea trebuie să aibă un rol important în eradicarea fenomenului corupţiei, a afirmat luni Laura Codruţa Kovesi, la interviul de reînvestire în funcţia de procuror şef al DNA, susţinut în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
"În ceea ce priveşte politicile de prevenţie, am fost participanţi activi la implementarea măsurilor dispuse în Strategia Naţională Anticorupţie 2012 - 2015, am participat de asemenea cu propuneri la noua strategie care este în dezbatere publică (...). Este extrem de important ca fenomenul corupţiei să fie eradicat nu doar prin represiune, ci şi prin prevenire", a declarat Kovesi, răspunzând unei întrebări adresate de Oana Schmidt-Hăineală, membru CSM.
Potrivit şefei DNA, fiecare instituţie publică ar trebui să identifice vulnerabilităţile interne şi să încerce să prevină faptele de corupţie.
"Noi centralizăm toate hotărârile definitive în cazurile noastre. Ar fi important pentru noi dacă fiecare instituţie publică ar analiza aceste hotărâri judecătoreşti, pentru a identifica vulnerabilităţile şi riscurile care există în interiorul instituţiei şi ar încerca să ia măsuri de prevenire", a precizat Laura Codruţa Kovesi, potrivit Agerpres.
(A.L.)
----------------
• ACUALIZARE 11:26
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
----------
Actualizare 11:22 Prună: "Niciun ministru nu avea o altă opţiune raţională şi de bun simţ decât de a propune reînvestirea şefului DNA"
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat astăzi că şi-a fundamentat propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie având în vedere rezultatele "absolut remarcabile" ale DNA sub coordonarea acesteia şi încrederea publicului în această instituţie, afirmând că niciun ministru nu avea o altă opţiune "raţională şi de bun simţ" decât aceea de a recompensa această performanţă.
În debutul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, ministrul Prună a spus că şi-a întemeiat propunerea ţinând cont de parcursul profesional al Laurei Codruţa Kovesi, de mandatele la cel mai înalt nivel pe care le-a avut la vârful Ministerului Public - două mandate de procuror general şi cel de la DNA.
"Am plecat în mod evident şi de la rezultatele absolut remarcabile ale DNA sub coordonarea doamnei procuror şef Kovesi. Am constatat că obiectivele pe care domnia sa şi le-a propus în planul de management pe care l-a prezentat acestui Consiliu la obţinerea primului mandat de procuror şef al DNA au fost îndeplinite. Rezultatele sunt remarcabile, cred că şi la nivel instituţional, prin reorganizarea Direcţiei, şi la nivel al rezultatelor, ceea ce am putut constata cu toţii, indiferent că suntem numai cetăţeni sau că avem nişte funcţii de demnitate în România, sunt evidente, vorbesc de la sine. În trei ani de mandat s-au putut constata la nivel statistic cifre impresionante", a afirmat Raluca Prună.
Ministrul Justiţiei a arătat că au crescut numărul de rechizitorii, cel al inculpaţilor trimişi în judecată, precum şi importanţa dosarelor.
De asemenea, ea a punctat că numărul de achitări a scăzut în aceşti trei ani de mandat al şefului DNA şi că în ultimul raport de bilanţ este consemnat un procent puţin peste 7,5%. Un alt argument adus de Raluca Prună s-a referit la valoarea măsurilor asiguratorii, arătând că în ultimul an aceasta se ridică la jumătate de miliard de euro.
"Nu este deloc o cifră mică pentru România şi dacă este să comparăm cu alte unităţi de parchet este o cifră care obligă, aş putea spune, celelalte unităţi de parchet", a subliniat ministrul Justiţiei.
În ceea ce priveşte încrederea publică în DNA, Prună a spus că în timpul mandatului actualului procuror şef s-a înregistrat o creştere.
"Este ultima cifră pe care o mai spun în susţinerea propunerii mele - faptul că avem o unitate de parchet care se bucură de încrederea a 61% din populaţie şi care depăşeşte, fără să spun cifrele, cu foarte mult încrederea în instituţii fundamentale ale statului de drept în România şi oriunde în această lume. Deci şi acest lucru arată că DNA, sub conducerea doamnei procuror şef Kovesi şi cu echipa pe care şi-a ales-o, a atins viteza de croazieră în care instituţia este o instituţie matură, care funcţionează foarte bine şi pentru toate aceste motive cred că niciun ministru de Justiţie nu avea o altă opţiune raţională şi de bun simţ decât aceea de a recompensa performanţa şi de a propune reînvestirea procurorului şef de la DNA", a explicat ministrul.
Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, susţine luni, la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, interviul pentru un nou mandat la conducerea DNA.
(A.L.)
-----------------
Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, susţine azi, la Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, interviul pentru un nou mandat la conducerea DNA, potrivit Agerpres.
Iniţial, interviul era programat pentru 24 martie, însă a fost amânat la solicitarea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, întrucât, ca urmare a atentatelor de la Bruxelles, a participat la reuniunea Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), transmite sursa citată.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis către CSM, pe 29 februarie, propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA.
Investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, recuperarea prejudiciilor şi confiscarea extinsă se numără printre priorităţile cuprinse în proiectul de management al şefului DNA pentru un nou mandat, pus în dezbatere publică pe site-ul de CSM.
Un alt obiectiv important pentru Laura Codruţa Kovesi va fi "creşterea calităţii în activitatea de urmărire penală şi o susţinere activă şi profesionistă a cauzelor în faţa instanţelor".
Kovesi îşi propune, în cazul obţinerii unui nou mandat, să respingă în continuare orice acţiune care vizează intimidarea sau discreditarea procurorilor.
De asemenea, ea precizează că are în vedere implicarea activă în dezbaterea publică a legilor cu incidenţă directă asupra activităţii procurorilor şi susţine dezvoltarea Serviciului tehnic al DNA prin suplimentarea resurselor umane şi materiale ca urmare a deciziei CCR privind interceptările, informează Antena3.
Potrivit legii, procurorul-şef al DNA este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei cu avizul consultativ al CSM, pentru un mandat de trei ani, informează sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2016, 19:22)
Da trebuie aparati procurori,dar daca gresesc,cine plateste?Mortul?Nici de exagerat nu e bine.